MM logo red

Trends in fotografie in 2022

unknown description

Ook al maken we vandaag vooral foto’s met onze smartphone, toch blijven camera’s steeds beter worden. Ze blinken uit in omstandigheden waar een smartphone faalt. Dit zijn de belangrijkste trends in cameraland.

De toekomst is spiegelloos

De toekomst is spiegelloos

Nog niet zo lang geleden kocht je een spiegelreflexcamera als je een goede camera wou. De laatste jaren zijn spiegelloze systeemcamera’s opgekomen als volwaardig alternatief. Dit jaar brachten de grote drie cameramakers Canon, Nikon en Sony systeemcamera’s uit die de mogelijkheden van spiegelreflexcamera’s ver overtreffen. De toekomst is dus duidelijk aan de systeemcamera. De spiegelreflexcamera zal nog niet meteen verdwijnen, maar wordt een kleine niche. Een beetje zoals vandaag camera’s die nog met filmrolletjes werken.

Meer pixels en sneller

Cameramakers verzinnen nog steeds slimme manieren om meer pixels op een camerasensor te krijgen. En om die sensor meer foto’s per seconde te laten maken. De topmodellen maken zonder knipogen dertig foto’s per seconde in volle resolutie. En camera’s met 50 of zelfs 100 megapixels zijn geen uitzondering meer. De megapixel- en snelheidsraces zijn nog lang niet afgelopen.

Foto en video zijn evenwaardig

Foto en video zijn evenwaardig

Je wilt vandaag niet meer kiezen voor een toestel dat ofwel foto of video doet. Een moderne camera moet even goed zijn voor foto als voor video. Ook bij video wordt de kwaliteit steeds beter. 4K is vandaag de standaard en er zijn al toestellen met de nog hogere 6K- of 8K-resolutie.

Weg met filters

Consumenten zijn vandaag op zoek naar authenticiteit. Dat is ook te merken in fotografie: overbewerkte afbeeldingen vallen minder in de smaak. Een lichte edit om je foto nog beter tot zijn recht te laten komen, is helemaal oké. Een over-the-top Instagram-filter daarentegen kan echt niet meer.

Fotoboeken blijven groeien

Fotoboeken blijven groeien

Je mooiste foto’s verdienen beter dan ergens op een harde schijf of in de cloud te staan. Het wordt steeds makkelijker om met je mooiste foto’s een fraai fotoboek te maken. Op je computer, maar ook op je smartphone. Slimme software kiest zelfs automatisch de beste foto’s, zodat je het selectiewerk niet meer hoeft te doen.

Instant blijft hip

Naast de perfectie van moderne digitale camera’s blijft het verlangen bestaan naar een unieke, eenmalige fysieke foto. De toekomst van de instantcamera is daardoor verzekerd. Er is wel een trend naar hybride instantcamera’s die elke foto digitaal vastleggen en waar je pas na de opname moet kiezen of je die wilt afdrukken. Met een instant fotoprinter kun je je mooiste smartphonefoto’s zo vereeuwigen.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
action cam 2023 - preview
Entertainment & Mobility

20. december

Bekijk onze top 5 action camera’s van 2024

Action camera’s zijn door hun kleine formaat en robuuste ontwerp bij uitstek geschikt om avontuurlijke momenten in beeld te brengen. Gezien het ruime aanbod action cams waaruit je vandaag kunt kiezen, is het niet vanzelfsprekend om de meest geschikte camera te vinden. We helpen je graag op weg met onze persoonlijke selectie van de 5 beste action cams van 2024.

20. december

Lees meer over