MM logo red

We spelen een online spel vanavond!

unknown description

Elkaar via Zoom, Skype of Whatsapp vertellen dat je de hele dag binnen hebt gezeten, wordt snel heel saai. Maak het heel wat leuker door samen een spel te spelen. Zonder je kot te verlaten, uiteraard!

Apart, maar toch samen

Mis jij door het COVID-19-virus ook die gezellige avonden dat je met een hele groep vrienden rond een bordspel zat? Wij ook! En ja, iedereen kan met zijn eigen Monopoly-spel achter de webcamera gaan zitten en elkaars zetten spiegelen. Maar handig is iets anders - en te hopen dat niemand vals speelt! Maar het kan anders, want er zijn heel wat bordspelen en sociale games die je samen kunt spelen via de computer en/of smartphone of tablet. Zo blijf je weg bij elkaar, maar doe je toch dingen samen! Tip: open ondertussen een app om met elkaar te spreken (zoals ZOOM, Houseparty, Google Hangouts, Skype of een van de vele andere), want een bordspel spelen draait ook om het gekeuvel dat erbij hoort.

Draw something

Draw something

Pictionary is een echte klassieker die gegarandeerd voor een stevige portie hilariteit zorgt. Draw Something lijkt er een beetje op, maar deze app voor Android en iOS is net anders. Wie het spel start, krijgt een woord dat anderen moeten raden op basis van de tekening die je maakt. Het leuke aan dit spel is dat je niet per se tegen de tijd hoeft te spelen. Je kunt ook om beurten aan je eigen tempo raden wat de andere probeert uit te beelden. Een eenvoudig concept, maar wel leuk. Je kunt het ook veilig spelen met onbekenden over de hele wereld.

Draw Something, Android | iOS

Kahoot!

Kahoot!

Verzot op quizzen? Tja, samenhokken met twintig andere teams in een turn- of parochiezaal om te strijden voor de hoofdprijs zit er momenteel helaas niet in. Die mand met streekbieren zal voor een andere keer zijn, maar je vrienden uitdagen tot een quiz kan natuurlijk wel. Met deze koning van de online quizapps is het heel eenvoudig om zelf een quiz met meerdere vragenrondes samen te stellen. Daag je vrienden uit om vrijdagavond samen in te loggen op je quiz, wat heel makkelijk gaat via de Kahoot!-app die iedereen op zijn of haar smartphone of tablet geïnstalleerd heeft, of via de Kahoot!-site op hun computer. Kahoot! zit echt goed in elkaar: als quizopsteller heb je veel opties om iets unieks te maken en de deelnemers worden door de speel-tegen-de-klok-aanpak echt meegesleept in het moment. Geen discussies mogelijk over de puntenverdeling, want daar zorgt Kahoot! voor. Die streekbieren moet je wel zelf regelen.

Kahoot!, Android | iOS | Windows & Mac

Catan universe

Catan universe

Elke zichzelf respecterende bordspelfanaat heeft ergens in een kast een versie van Catan (tot 2014 heette het nog De Kolonisten van Catan) liggen. Het spel uitleggen hoeft dus misschien niet, maar als je de Catan-wereld niet kent, is dit het perfecte moment om er kennis mee te maken. Online natuurlijk, gewoon in je webbrowser, via Steam of op je Android-smartphone of Apple iPhone. Bij dit spel draait het om het behalen van een aantal overwinningspunten, onder meer te verdienen door het bouwen van nederzettingen. En die bouw je met grondstoffen die geproduceerd worden door de zeshoekige lapjes grond waar jouw dorpen en steden op staan. Je kunt Catan Universe met willekeurige mensen spelen, maar ook tegen je vrienden. Voor de meeste functies moet je het spel wel aankopen, wat ongeveer vier euro kost. Je kunt nog meer uitgeven aan een van de vele uitbreidingen voor Catan, maar dat is geen must voor een leuke avond samen, maar apart.

Catan Universe, Android | iOS | Windows & Mac | Steam

Roblox

Roblox

Roblox zou je kunnen omschrijven als een kruising tussen LEGO en Minecraft. Het is eerder een soort omgeving waarin iedereen zijn dingen kan bouwen, zoals games. En dat is precies wat de hele wereld nu al een tijdje aan het doen is, waardoor er meer dan duizend spellen te vinden zijn die door de community gemaakt werden. Het aanbod is heel divers (van shooters tot Monopoly-kloons) en variërend in kwaliteit (van matig tot briljant). Het is een leuke omgeving voor kinderen om iets te bouwen en dan aan de familie te showen, of om gewoon een spel te vinden dat je samen kunt spelen. Spelen doe je gewoon in de webbrowser en is gratis.

Roblox, www.roblox.com

Spaceteam

Spaceteam

Heb je echt nood aan stoom afblazen? Dan is Spaceteam dé uitlaatklep die je zoekt. Dit is het eerste gemeenschappelijke shouting-game ooit, te spelen met twee tot acht mensen. Ja, shouting als in schreeuwen. Je moet wel in dezelfde ruimte zitten, dus dit is eerder iets voor gezinnen die samen moeten hokken. Geen WiFi? Het werkt ook via Bluetooth. Spaceteam is een ruimteavontuur waarbij iedereen een eigen controlepaneel krijgt waarop je taken moet uitvoeren om te voorkomen dat je ruimteschip explodeert. Drukken en swipen, maar ook schudden met het toestel en meer. Wat komt dat geroep er bij doen? De spelers moeten hun acties op elkaar afstemmen om te slagen in hun missies. En de klok tikt!

Spaceteam, Android | iOS

Tabletopia

Tabletopia

Bordspelfanaten wanen zich in het nirwana als ze Tabletopia ontdekken. Op dit platform vind je honderden bordspellen, waaronder ook veel titels die door de diehard fans enorm gesmaakt worden. Ja, je kunt klassiekers spelen als schaken of Texas Hold’em, maar ook heel wat supergoede games die je een uur of twee lang kunt spelen met vijf of zes spelers. Je speelt op een soort virtueel bord waarbij je de camera makkelijk kunt verplaatsen zodat je een natuurlijk spelgevoel krijgt. Wil je met meerdere mensen spelen, dan moet je naargelang het spel wel een premiumabonnement nemen van tien euro per maand.

Tabletopia, www.tabletopia.com

Dominion online

Dominion online

Verover de wereld in de online versie van dit bekende kaartenspel waarin je een middeleeuws koninkrijk probeert te vestigen. De regels zijn wat complexer, onder meer omdat er zoveel types kaarten zijn. Speel je actiekaarten, koop Schatten en bouw je kaartenstapel op zodat je veel punten scoort. Maar word meester van het spel en je ontdekt snel dat Dominion Online heel leuk is om te spelen met een of twee vrienden die meedoen vanop hun eigen computer. Er is verder niet veel nodig om het te spelen: een webbrowser volstaat. Het basisspel is gratis voor iedereen; voor de uitbreidingen heb je een abonnement van twee euro nodig.

Dominion Online, www.dominion.games

Ticket to ride

Ticket to ride

Als het over lange reizen gaat, zal het nog even bij dromen blijven. Leef je dan maar uit in Alan R. Moons' klassieker Ticket to Ride, het superbekende spel waarin je steden verbindt via spoorlijnen. Het klinkt eenvoudig en je bent inderdaad na een minuutje uitleg helemaal klaar om te spelen. Het briljante aan Ticket to Ride is dat er veel strategieën zijn om te winnen, wat het tot de laatste snik spannend houdt. Je kunt op je mobiele toestel spelen (kostprijs: 7 of 8 euro) of via een webbrowser, met tot drie vrienden erbij. Fans van het spel zullen de knappe artwork van het origineel zeker op prijs stellen. Ben je de Amerikaanse basiskaart beu? Je kunt via andere kaarten ook elders ter wereld de spoorwegbaron uithangen.

Ticket to Ride, Android | iOS | Windows & Mac | Steam

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Beste Nintendo Switch-accessoires
Gaming hardware

24. mei

Beste Nintendo Switch-accessoires

De Nintendo Switch combineert draagbaarheid met krachtige prestaties en veelzijdigheid. Met zijn unieke vermogen om naadloos tussen handheld, tabletop en traditionele consolemodi te schakelen, biedt de Switch flexibiliteit voor gamers van alle leeftijden. Combineer je console met de juiste accessoires voor elke game en geniet van nog meer speelplezier.

24. mei

Lees meer over
Beste accessoires voor de PS5
Gaming hardware

22. mei

Beste accessoires voor de PS5

Haarscherp beeld, helder geluid, een controller die goed in de hand ligt en een comfortabele gamingstoel. Meer heb je niet nodig om alles uit je PS5-game-ervaring te halen. Ben je klaar om je gaming set-up naar een hoger niveau te tillen? Afhankelijk van je favoriete games bestaan er verschillende handige extra’s. In dit artikel ontdek je onze favoriete accessoires voor je PS5.

22. mei

Lees meer over
Assassin’s Creed Shadows
Games

22. mei

Assassin’s Creed Shadows

Een jaar na de lancering van Assassin’s Creed Mirage, komt de volgende game uit de populaire Assassin’s Creed-reeks: Assassin’s Creed Shadows, die op 15 november 2024 verschijnt voor de PS5, Xbox Series X & S en pc. Duik in het Japan van de 16de eeuw en strijd als een shinobi of samoerai om Japan van de ondergang te redden.

22. mei

Lees meer over