MM logo red

Alles over Bluetooth 5

Anouk22 APRIL 2024
unknown description

Iedereen kent het en heeft het al bewust, of onbewust, gebruikt: bluetooth. Vroeger gebruikten we het vooral om foto’s en video’s met elkaar te delen. Vandaag de dag maakt het verbindingen tussen verschillende toestellen en accessoires mogelijk. In dit artikel leggen we je uit wat het is en hoe het werkt.

Wat is bluetooth?

Wat is bluetooth?

Bluetooth is als een onzichtbare, draadloze ‘brug’ tussen je gsm en een ander apparaat met bluetooth, zoals een draadloze luidspreker. Het stelt je instaat om muziek naar de luidspreker te sturen zonder dat er een fysieke verbinding nodig is. Het is alsof je een denkbeeldige draad tussen de 2 apparaten trekt, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren en gegevens uitwisselen. Met bluetooth stuur je niet alleen muziek van je telefoon naar je luidspreker, maar deel je ook bestanden tussen smartphones. Het maakt het bovendien mogelijk om een draadloze koptelefoon te verbinden met je laptop, een draadloze gamecontroller te gebruiken met je gameconsole, en nog veel meer.

Wat is Bluethooth 5?

Bluetooth 5 maakt draadloze verbindingen tussen apparaten nog beter en handiger dan voorheen. Het opent nieuwe mogelijkheden voor het verbinden en communiceren tussen verschillende apparaten. Of het nu gaat om smartphones, luidsprekers, koptelefoons, smartwatches of andere slimme gadgets.

Het belangrijkste verschil met eerdere versies van bluetooth is dat Bluetooth 5 sneller, krachtiger en betrouwbaarder is. Met Bluetooth 5 stream je muziek nog sneller en duidelijker naar je luidspreker en maak je verbinding met portable audio-apparaten die verder weg zijn, zonder dat de verbinding verzwakt.

Wat is Bluethooth 5?

De voordelen van Bluetooth 5 op een rij:

  • Snellere overdracht van gegevens: met Bluetooth 5 verzendt en ontvang je gegevens zoals muziek, foto’s en bestanden sneller.
  • Groter bereik: Bluetooth 5 verbindt apparaten met elkaar over een grotere afstand dan eerdere versies. Zo gebruik je je koptelefoon terwijl je door het hele huis loopt, zonder dat de verbinding verbreekt.
  • Betere verbinding: Bluetooth 5 maakt verbindingen tussen apparaten stabieler en betrouwbaarder. Dat betekent minder gedoe met het opnieuw verbinden van je apparaten of onderbrekingen tijdens het streamen van muziek of video’s.
  • Meer bandbreedte: met Bluetooth 5 is er meer ruimte beschikbaar voor het verzenden van gegevens. Dat betekent dat je meer dingen tegelijk kunt doen, zoals het streamen van hoge kwaliteit muziek terwijl je ook video’s bekijkt op je tablet, zonder dat de kwaliteit afneemt.
  • Comptabiliteit met oudere versies: hoewel Bluetooth 5 veel nieuwe functies biedt, is het ook compatibel met oudere versies van bluetooth. Dat betekent dat je nog verbinding kan maken met oudere bluetooth-apparaten.

Welke apparaten hebben Bluetooth 5?

Welke apparaten hebben Bluetooth 5?

Sinds 2016 is elk nieuw toestel uitgerust met Bluetooth 5. Denk aan smartphones, laptops, tablets, draadloze koptelefoons, oortjes, slimme luidsprekers, smartwatches, fitnesstrackers en zelfs smart home-apparaten. Bluetooth 5 valt niet meer weg te denken en maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Naast Bluetooth 5 zijn er ook andere draadloze communicatietechnologieën zoals Lidar, Bixby, Magsafe en Dolby Atmos.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over