MM logo red

Hoe maak je optimaal gebruik van je mobiele airco?

Bram19 FEBRUARI 2024
unknown description

Ontdek de pluspunten van mobiele airco's: eenvoudige installatie, flexibel in gebruik en praktische overal inzetbaar. Essentieel is de correcte plaatsing van de afvoerslang naar buiten. Wil je weten hoe je optimaal profiteert van een mobiele airco? Lees verder voor alle details.

Hoe haal je het beste uit je mobiele airco?

Hoe haal je het beste uit je mobiele airco?

Om je mobiele airco optimaal te gebruiken, zet je hem best in een ruimte waar je vaak bent, zoals de living of slaapkamer, liefst in de buurt van een raam voor de afvoerslang. Sluit ramen en deuren tijdens het gebruik om koele lucht binnen te houden en warme lucht buiten te sluiten. Regelmatig onderhoud, zoals het kuisen van filters en het nakijken op verstoppingen, is cruciaal voor een efficiënte werking en een langere levensduur. Gebruik handig de timerfunctie: stel je airco in om een uur voordat je thuiskomt of naar bed gaat te starten met koelen. Kies tenslotte voor een comfortabele en energie-efficiënte temperatuurinstelling, rond de 22 graden Celsius. Zo geniet je op de meest efficiënte manier van je mobiele airco.

Hoe ga je energiezuinig om met je airco?

Hoe ga je energiezuinig om met je airco?

Om je airco energiezuinig te gebruiken, volg je deze aanwijzingen:

  • Kies de juiste maat airco voor de ruimte. Een te grote airco verbruikt onnodig veel energie, terwijl een te kleine harder moet werken.
  • Plaats de airco op een strategische plek, uit direct zonlicht en weg van warmtebronnen, zodat hij efficiënter koelt.
  • Stel de airco in op een realistische temperatuur. Een verschil van 5 tot 6 graden met de buitentemperatuur is ideaal voor zowel comfort als energiebesparing.

Hoe ga je energiezuinig om met je airco?
  • Benut de timer. Laat de airco niet de hele dag aanstaan, maar stel hem in om te koelen wanneer dat echt nodig is.
  • Houd ramen en deuren gesloten tijdens het koelen. Zo blijft de koele lucht binnen en de warme lucht buiten.
  • Onderhoud je airco regelmatig. Propere filters en goed werkende onderdelen zorgen ervoor dat de airco zijn werk efficiënter kan blijven doen.
  • Gebruik natuurlijke ventilatie. Laat 's avonds frisse lucht binnen door ramen te openen en sluit ze overdag om de hitte buiten te houden.

Hoeveel verbruikt een mobiele airco?

Hoeveel verbruikt een mobiele airco?

Het energieverbruik van een mobiele airco hangt af van het type en de instellingen. Gemiddeld gebruikt een mobiele airco 0,5 tot 1 kilowatt per uur (kWh). Als je de airco bijvoorbeeld elke dag 8 uur laat draaien, kom je uit op een dagelijks verbruik van 4 tot 8 kWh. Over een maand gezien kan dat oplopen tot 240 kWh, wat natuurlijk invloed heeft op je energiefactuur. Daarom is het belangrijk om de airco doordacht te gebruiken. Schakel hem bijvoorbeeld uit als je de kamer verlaat of maak gebruik van de timer om de werkingsduur te beperken. Een hogere temperatuur kiezen helpt eveneens om energie te besparen. En kies je voor een energiezuinig model, bijvoorbeeld met een A-label, dan druk je de kosten nog meer.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Airco: welke airconditioning past het best bij jou?
Klimaatbeheersing

Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Lees meer over
Ventilators: types, verbruik en plaatsing
Klimaatbeheersing

Ventilators: types, verbruik en plaatsing

Lees meer over