MM logo red

Ventilators: types, verbruik en plaatsing

Bram25 AUGUSTUS 2023
unknown description

Als het warm is, biedt een ventilator een koele oplossing. In dit artikel bespreken we de verschillende ventilatoren, waar je ze het beste kunt plaatsen en hoeveel ze verbruiken. Zo bepaal je zelf welke ventilator bij jou past.

Welke soorten ventilatoren zijn er?

Welke soorten ventilatoren zijn er?

Er zijn pakweg 5 soorten ventilatoren om uit te kiezen. Een tafelventilator plaats je meestal op een bureau, tafel of kast. Dit is een kleinere ventilator die vaak meerdere standen heeft en heen en weer kan bewegen. Er zijn ook mini-ventilatoren in deze categorie.

Een staande ventilator is eigenlijk een tafelventilator, maar dan met een statief. Hierdoor neemt de ventilator geen ruimte meer in op je bureau. Statieven zijn in hoogte verstelbaar en hebben dikwijls verschillende posities en draaimogelijkheden, vergelijkbaar met bureauventilatoren.

De vloerventilator zet je neer. Vloerventilatoren zijn bijna altijd een slag groter dan tafelventilatoren. Ze zijn ook krachtiger, maar bewegen op en neer in plaats van heen en weer.

plafondventilator

De plafondventilator is een grote hangende ventilator. Deze ventilatoren zijn zeer krachtig en dienen voor grotere ruimtes. De bediening gebeurt meestal met een schakelaar.

De torenventilator neemt weinig ruimte in beslag op de vloer, maar gaat juist de hoogte in. Hierdoor vinden er op meerdere hoogtes luchtbewegingen plaats en daarmee heeft deze ventilator een groot bereik.

Welke ventilator zorgt voor de meeste verkoeling?

Welke ventilator zorgt voor de meeste verkoeling?

Welke ventilator het best koelt, hangt af van jouw behoefte. Aspecten om op te letten bij het kopen van een ventilator zijn vermogen, snelheid, geluidsniveau, grootte van de waaier, verschillende standen en of er een timer aanwezig is. Ook de grootte van de ruimte die je wilt koelen, is belangrijk. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen er nodig is om het vertrek goed te koelen. Werk je veel thuis, dan is en tafelventilator wellicht iets voor jou. Wil je verticale koeling? Dan is de krachtige vloerventilator heel aangenaam en verfrissend. Voor een groot bereik is de torenventilator dan weer heel geschikt.

Waar plaats je een ventilator?

Waar plaats je een ventilator?

Een ventilator plaats je op een vlakke ondergrond om de luchtkoeler te stabiliseren. Plaats de ventilator in de buurt van een raam of ander gebied met frisse lucht. Je wilt immers dat frisse lucht zich door de ruimte verspreidt. In de slaapkamer is het voeteinde een geschikte plek. Zorg ervoor dat de ventilator niet de hele tijd op je lichaam gericht is, dit om stijve spieren te vermijden. Als je de ventilator wilt laten roteren, zorg dan voor voldoende ruimte en plaats de ventilator in een hoek van 90 graden. Liever de ventilator met een airconditioner combineren? Plaats de ventilator dan in de luchtstroom van de airconditioning om de koele lucht die uit de airconditioner komt door de ruimte te verspreiden.

Hoeveel verbruikt een ventilator?

Het verbruik van een ventilator is afhankelijk van het wattage van het apparaat, de energiekosten en op welke stand je de ventilator zet. Het gemiddelde ventilatorvermogen is 50 watt. Dat komt overeen met 0,05 kWh per uur. Uitgaande van een kWh-prijs van € 0,40 kost een gemiddelde ventilator een uur laten draaien je € 0,02 per uur.

Wat is het verschil tussen een ventilator en een airconditioning?

Wat is het verschil tussen een ventilator en een airconditioning?

Het belangrijkste verschil tussen ventilatoren en airconditioners is dat airconditioners de temperatuur in een kamer verlagen, terwijl ventilatoren koele lucht blazen, waardoor de kamer comfortabeler aanvoelt. Een ventilator verbruikt wel minder stroom en is dikwijls goedkoper. Voor meer informatie over airconditioning, zie Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Airco: welke airconditioning past het best bij jou?
Klimaatbeheersing

Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Lees meer over
Ventilators: types, verbruik en plaatsing
Klimaatbeheersing

Ventilators: types, verbruik en plaatsing

Lees meer over