MM logo red

Waarom zout in je vaatwasser gebruiken?

Bram9 NOVEMBER 2023
unknown description

Zout in de vaatwasser voorkomt matte, witte kalkaanslag op je glazen en servies. Alternatieven zijn all-in-one vaatwastabletten; die bevatten reeds zout en vereenvoudigen het proces. Dit artikel geeft meer uitleg over het waarom, hoe vaak, en welk zout je het best gebruikt.

Hoe doet zout zijn werk in de vaatwasser?

Hoe doet zout zijn werk in de vaatwasser?

In België bevat het kraanwater kalk, wat leidt tot hard water, zelfs in regio's met zacht water. Onbehandeld resulteert dit in kalkaanslag, vooral op glazen. Om dit te voorkomen heeft elke vaatwasser een waterontharder die kalkdeeltjes verwijdert. Na verloop van tijd raakt ook de ontharder verzadigd, waardoor vaatwasserzout nodig is om deze te regenereren. Vaatwasserzout staat ook bekend als regenereerzout. In gebieden met hard water heeft de afwasmachine meer zout nodig dan in zones met zacht water.

Waar laat je het zout in je vaatwasser?

Waar laat je het zout in je vaatwasser?

Je strooit het zout voor je vaatwasser in een speciaal daarvoor bestemd zoutreservoir. Dit reservoir bevindt zich meestal aan de onderkant van de afwasmachine, vaak in de buurt van het filtergedeelte. Hier volgen de stappen:

  • Ga op zoek naar de zoutcontainer, meestal onder in de vaatwasser.
  • Draai de dop van het zoutreservoir los. Deze dop kan verschillen afhankelijk van het merk en model van je vaatwasser, maar meestal is het een draaideksel.
  • Vul de zouttank met vaatwasserzout tot deze vol is. Gebruik best een trechter om morsen te voorkomen.
  • Draai de dop terug stevig dicht.
  • Laat een kort programma zonder inhoud zijn werk doen om al het zout uit de vaatwasser te verwijderen.

Hoe vaak dien je zout bij te vullen?

Hoe vaak dien je zout bij te vullen?

Het is doorgaans verstandig om het zout in de vaatwasser bij te vullen wanneer de zoutcontainer bijna leeg is, zodat de waterontharder van de vaatwasser efficiënt blijft functioneren en er geen kalkaanslag ontstaat. Als bijvullen nodig is, geeft de vaatwasser dit meestal aan. Meldt je vaatwasser dit niet automatisch, dan dien je regelmatig zelf te controleren of het zoutreservoir nog voldoende gevuld is. Echter, als je all-in-one vaatwastabletten gebruikt, hoef je in principe geen zout toe te voegen omdat deze tabletten al het nodige zout bevatten.

Welk zout kan je gebruiken?

Welk zout kan je gebruiken?

In je vaatwasser gebruik je best vaatwasserzout, ook wel regenereerzout genoemd. Dit speciale zout is ontworpen om de waterontharder van je vaatwasser te voeden en kalkaanslag te voorkomen. Het komt meestal in de vorm van grove korrels en laat geen restjes achter. Ook bevat dit zout anti-klonteringsmiddel dat verstoppingen in de vaatwasser voorkomt. Vermijd het gebruik van zeezout en gewoon keukenzout om mogelijke schade aan je toestel te vermijden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
diepvriezer - preview
Keuken

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
welke-vaatwasser-kopen-header
Vaatwassers

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022
Keuken

Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022

Lees meer over