MM logo red

Hoelang gaat een wasmachine mee?

Bram3 OKTOBER 2023
unknown description

De gemiddelde levensduur van een wasmachine of was-droogcombinatie is 10 à 15 jaar. Dat is best een ruime marge. Hoelang zo’n toestel meegaat, hangt namelijk van verschillende factoren af. Zo spelen het merk en de bouwkwaliteit van het apparaat mee, maar ook hoe vaak je de wasmachine gebruikt en onderhoudt. We zetten enkele antwoorden op veelgestelde vragen over de levensduur van wasmachines op een rij.

Wanneer moet je een wasmachine vervangen?

Wanneer moet je een wasmachine vervangen?

Naarmate een wasmachine ouder wordt, neemt de kans op storingen toe. Als je merkt dat het apparaat steeds vaker problemen heeft, kun je misschien beter voor een nieuwe wasmachine gaan. Bijvoorbeeld als je wasmachine niet goed meer centrifugeert of er continu vreemde symbolen op de wasmachine tevoorschijn komen. Je kunt de machine natuurlijk ook vervangen door een energiezuiniger toestel. Een andere reden kan zijn dat je een model met geavanceerdere functies wilt, zoals een wasmachine met een stoomfunctie of automatische wasmiddeldosering. Ook als je gezinssamenstelling verandert – en je meer of minder wast – kan het zinvol zijn om een wasmachine te kopen die beter bij je behoeften past.

Hoe kun je de levensduur van een wasmachine verlengen?

Hoe kun je de levensduur van een wasmachine verlengen?

Om je wasmachine zo lang mogelijk te laten meegaan, zijn er een paar zaken waarop je kunt letten. Stop de trommel bijvoorbeeld niet te vol en houd rekening met de maximale belading volgens de handleiding. Daarnaast kun je de wasmachine regelmatig reinigen om de kans te vergroten dat hij langer meegaat. Maak af en toe de afvoer (slangen en filter) schoon en reinig het zeepbakje, de trommel en de rubberen ring. Laat je wasmachine ook eens wat vaker met een lege trommel op 60 à 90 graden draaien. Daarmee verwijder je achtergebleven vuil, zeepresten en schimmels die de machine op termijn kunnen aantasten en die nare geuren veroorzaken.

Gemiddelde levensduur per merk

Gemiddelde levensduur per merk

Op de vraag welke merken van wasmachines het langst meegaan, is geen eenduidig antwoord. Dat komt omdat niet alleen het wasmachinemerk, maar ook het gebruik en onderhoud van tel zijn bij de levensduur van het toestel. Over het algemeen gaan wasmachines van bekende merken als Samsung, Bosch, Miele en AEG het langst mee. Deze apparaten zijn namelijk over het algemeen gemaakt van kwaliteitsmaterialen, wat je doorgaans wel merkt aan het prijskaartje. Goedkope wasmachines hebben dan weer vaak een minder lange levensduur. Let hier dus op wanneer je een wasmachine kiest. Als je een toestel met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt, bekijk dan de favoriete wasmachines van MediaMarkt.