MM logo red

Wasmachine en droger op elkaar: hoe ga je ermee aan de slag?

Bram9 NOVEMBER 2023
unknown description

Een wasautomaat en droogkast zijn onmisbaar in elk huishouden maar nemen best veel plaats in beslag. Om ruimte te besparen, kun je een was-droogcombinatie in huis halen of je wasmachine en droogkast op elkaar zetten. Je hebt hiervoor een stapelkit nodig. Ben je niet zeker hoe je hieraan begint? Met dit duidelijk stappenplan plaats jij je wasmachine en droger veilig boven elkaar.

Volg deze stappen om je wasmachine en droogkast op elkaar te zetten

Volg deze stappen om je wasmachine en droogkast op elkaar te zetten

Stap 1: haal de juiste benodigdheden in huis

Om je wasmachine en droogkast boven elkaar te plaatsen, heb je een universele stapelkit en een waterpas nodig. Vraag ook hulp aan een 2e persoon, zodat je de droogkast samen kunt optillen.

Stap 2: plaats eerst je wasmachine

De wasmachine komt altijd onder de droogkast te staan, niet andersom. Een wasautomaat is namelijk veel zwaarder dan een droger. Bovendien trilt een wasmachine tijdens het centrifugeren. Door de droogkast bovenaan te plaatsen, creëer je een stabiel geheel.

Stap 3: zet de wasmachine waterpas

Staat je wasautomaat op de juiste plaats? Controleer dan of het toestel waterpas staat. Zo voorkom je dat de wasmachine te veel beweegt en van haar plek komt. Voor de zekerheid kun je bij de wasmachine-accessoires trillingsdempers of een antivibratiemat halen. Die plaats je dan onder de poten van de wasmachine.

Volg deze stappen om je wasmachine en droogkast op elkaar te zetten

Stap 4: steek je stapelkit in elkaar

Er bestaan speciale stapelkits om je wasmachine en droogkast stevig boven elkaar te plaatsen. Deze stapelkit bestaat uit een tussenstuk met antislipstroken. Monteer de kit volgens de instructies in de handleiding en bevestig het tussenstuk op het bovenblad van de wasmachine.

Stap 5: gebruik een riemspanner

In een stapelkit zitten ook bevestigingsriemen waarmee je jouw apparaten extra stabiel stapelt. Trek de bevestigingsriemen via de gleuven van de stapelkit onder de wasmachine door. Let er wel op dat je nog vlot aan de riemspanner kunt, zodat je de riemen straks steviger kunt aantrekken. Beschik je over een tussenstuk, maar niet over een bevestigingsriem? Je vindt bij onze droogkastaccessoires ook losse spanbanden.

Stap 6: plaats je droogkast op de wasmachine

Zitten de voetjes van je droger volledig in de hoeken van het apparaat? Dan kun je de droogkast zonder antislipstroken bovenop het tussenstuk van je wasmachine plaatsen. Is dit niet het geval? Schroef de voetjes dan volledig uit de droogkast en kleef een antislipstrook in elke hoek van de stapelkit. Til met 2 personen de droger op en zet hem op het tussenstuk. Nu kun je de bevestigingsriemen over de droogkast heen trekken en ze met de riemspanner aantrekken.

Is het veilig om een wasmachine en droogkast op elkaar te zetten?

Is het veilig om een wasmachine en droogkast op elkaar te zetten?

Het stapelen van een wasmachine en droogkast is prima, zolang je ervoor zorgt dat beide toestellen stabiel staan. Installeer je wasautomaat op de juiste manier en zet de machine altijd waterpas voor een stevige basis. Let zeker ook op de afmetingen van de wasmachine: als die minder dan 55 centimeter diep is, zet je jouw droger er best niet bovenop. Het oppervlak is dan onvoldoende groot om de wasautomaat en droogkast stabiel te ondersteunen. Tot slot raden we je aan om je wasmachine met een waterslot te beveiligen. Zo voorkom je lekkages en kun jij je wasmachine en droogkast zonder zorgen op elkaar laten staan.

Verschillende kasten om je wasmachine en droger te stapelen

Verschillende kasten om je wasmachine en droger te stapelen

Voor een opgeruimd gevoel kun je je wasmachine en droogkast in een grote kast of in 2 kasten boven elkaar plaatsen. Overweeg je zo’n meubelstuk voor de wasruimte, ga dan wel steeds goed na wat de exacte afmetingen van je apparaten zijn. Je wilt de machines namelijk niet te veel speling in de kast geven om trillingen tot een minimum te beperken. Als je van plant bent je wasautomaat in een kast onder de droger te plaatsen, controleer dan eerst of dit door de fabrikant is toegestaan. Ben je niet zeker welke wasautomaat bij je past? Lees waarop je kunt letten om de meest geschikte wasmachine te kiezen.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Wassen en koelen: ontdek het AI-gamma van Samsung
Wassen & drogen

26. april

Ontdek het AI-gamma wasmachines en koelkasten van Samsung

De slimme toestellen uit het AI-gamma van Samsung maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om over jouw gewoonten te leren en je energieverbruik te verbeteren. Op deze pagina vertellen we je alles over de AI-wasmachines en -koelkasten van Samsung. We maken je wegwijs in de slimme functies en voordelen van dit vernieuwende assortiment.

26. april

Lees meer over
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. februari

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. februari

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. februari

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. februari

Lees meer over