MM logo red

Wat is een wasmachine met stoomfunctie?

Bram18 OKTOBER 2023
unknown description

Een wasmachine met stoomfunctie stoomt je kleding aan het einde van het wasprogramma. Zo komt je was minder gekreukt uit de trommel en heb je minder strijkwerk. Sommige wasmachines hebben bovendien een uitgebreidere stoomfunctie waarmee je extra hygiënisch wast of wasgoed opfrist. We maken je wegwijs in de werking van dit type wasmachine en de voor- en nadelen van wasmachines met stoom.

Hoe werkt een wasmachine met stoomfunctie?

Hoe werkt een wasmachine met stoomfunctie?

Wasmachines met stoomfunctie gebruiken stoom om je was grondiger te reinigen en vlekken en kreuken effectiever te verwijderen. De stoomfunctie komt doorgaans in actie aan het einde van het wasprogramma. De machine verwarmt dan water om stoom op te wekken die geuren, kreuken en vlekken uit je kleding verwijdert. Er bestaan ook wasautomaten met stoomfunctie die je was opfrissen zonder water en modellen die extra reinigingskracht toevoegen om bacteriën en allergenen te doden. Kijk dus goed na over welke stoomfunctie de machine beschikt voor je een keuze maakt. De stoomfunctie activeer je telkens wanneer je dat zelf wilt via het symbool op de wasmachine dat voor stomen staat.

Voordelen van een wasmachine met stoomfunctie

Voordelen van een wasmachine met stoomfunctie

Een van de voornaamste redenen om voor een wasmachine met stoomfunctie te kiezen, is dat ze je minder strijkwerk bezorgt. Dankzij de stoom die het toestel toevoegt, komt je kleding namelijk al minder gekreukt uit de trommel. Met sommige wasmachines met stoom kun je kledingstukken bovendien opfrissen zonder water toe te voegen. Zo bespaar je niet alleen op het energieverbruik van de wasmachine, maar is je favoriete outfit ook meteen terug fris en klaar om te dragen. Tot slot kun je met de stoomfunctie van je wasmachine vaak ook extra hygiënisch wassen om bacteriën tegen te gaan. Dat is bijvoorbeeld handig voor beddengoed en babykleren.

Nadelen van een wasmachine met stoomfunctie

Nadelen van een wasmachine met stoomfunctie

Over het algemeen zijn wasmachines met geavanceerde functies, zoals stomen, duurder dan modellen met enkel basisfuncties. Weeg dus goed je budget en behoeften af voordat je in dit type wasmachine investeert. Daarnaast vraagt een wasmachine met stoomfunctie aangepast onderhoud, zoals speciale reinigingscycli voor de stoomgeneratoren en -leidingen. Het toestel reinigen om problemen met de centrifuge van de wasmachine te voorkomen, kan dan ook iets complexer zijn door de aanwezigheid van extra componenten. Volg goed de instructies van de fabrikant op om de levensduur van je wasmachine te verlengen. Een laatste nadeel is dat het vulgewicht van een wasmachine met stoomfunctie vaak beperkter is dan dat van een andere wasautomaat. Het stomen werkt namelijk het beste bij kleine ladingen was.

Hoe kies je de juiste wasmachine met stoomfunctie?

Hoe kies je de juiste wasmachine met stoomfunctie?

Er zijn veel bekende wasmachinemerken die wasautomaten met een stoomfunctie aanbieden, waaronder Samsung, Whirlpool, AEG, Beko en Bosch. Elk model heeft zijn eigen unieke kenmerken en functies, dus het loont zeker de moeite om die goed met elkaar te vergelijken. Bedenk of je de stoomfunctie vooral wilt gebruiken op het einde van de wasbeurt of ook om tussendoor snel kleding op te frissen zonder water. Ben je allergisch voor huisstofmijt of haren van huisdieren? Dan opteer je best voor een machine met een stoomprogramma voor extra hygiënisch wassen. Let zeker ook op de afmetingen van het toestel voor je het aanschaft, zodat je je droogkast thuis veilig op je wasmachine kunt plaatsen.

Wasmachine met stoomfunctie en wol? Gaat dat samen?

Wasmachine met stoomfunctie en wol? Gaat dat samen?

Een wollen trui of ander kledingstuk in wol was je sowieso altijd best op het wolwasprogramma van de machine. Wol is immers een delicate stof en je wilt natuurlijk niet dat je kleding tijdens het wassen krimpt. Een wollen outfit mag niet in de droogkast, maar je kunt wol wél stomen. Met een wasmachine met stoomfunctie hoef je wollen dekens en kledij dus niet per se naar de droogkuis te brengen, maar kun je ze zelf stomen. Kies dan wel voor een wasmachine die is uitgerust met een stoomfunctie waarmee je kleding kunt opfrissen zonder ze te wassen.

Bekijk soortgelijke artikelen
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over