MM logo red

Welke droogkast kopen? Wij geven je advies & tips

unknown description

Een droogkast is een handig apparaat dat je leven heel wat makkelijker maakt. Maar welke droogkast is de beste? Dat hangt van een aantal zaken af, zoals welke type wasdroger bij je woning past en het verbruik. In dit artikel geven we de informatie en tips die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Uiteraard kun je ook in elke MediaMarkt-winkel terecht met je vragen. Dit kan ook online, via een e-mail of telefonisch.

Droogkast kiezen: goedkoop, middenklasse of premium?

Een droogkast heeft één functie: net gewassen kleding snel drogen. En dat veilig en zonder krimpen. Een droogkast kopen kan dus niet moeilijk zijn, toch? Neen, echt ingewikkeld is een wasdroger niet, maar er zijn toch wat zaken waar je rekening mee moeten houden. Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld tussen een condensatiedroogkast (eventueel met warmtepomp) of een droogkast die een luchtafvoer nodig heeft. Ook het energieverbruik is belangrijk.

Droogkast kiezen: goedkoop, middenklasse of premium?

Droogkasten zijn er in verschillende prijsklassen. Naast de verschillen in techniek en energieverbruik zijn er nog zaken om rekening mee te houden. Het geproduceerde geluidsniveau bijvoorbeeld. Dit is zeker een punt als je de droogkast ’s nachts of in een kamer dicht bij je leefruimtes wilt gebruiken.

Welke droogkast past bij mij?

Welke droogkast past bij mij?

Apart toestel of combi?

Koop je een aparte droogkast of een combitoestel dat zowel wast als droogt? Als je echt met een gebrek aan ruimte zit, dan is een combiwasmachine een handige oplossing. Combinatietoestellen hebben als voordeel dat je het wassen en drogen naadloos op elkaar kunt laten volgen en je geen kledingstukken moet overladen. Je kunt in de ochtend vuil wasgoed inladen en ’s avonds propere kleding eruit halen. Er zijn echter ook wat nadelen aan deze combinatietoestellen verbonden, zoals een hoog verbruik en de lange doorlooptijd. Achteraf strijken is bovendien moeilijker.

Welke droogkast past bij mij?

Condensatiedroogkasten:

Een condensatiedroogkast met of zonder warmtepomp blaast warme lucht over de natte kleding en haalt de verdampte vocht uit de lucht. Die wordt dan bijgehouden in een reservoir of condensatiebak. Die moet je om de paar droogsessies leegmaken. In sommige gevallen kun je wel een kleine buis naar een afvoer leggen om het water automatisch af te voeren.

Een warmtepompdroger gebruik je op dezelfde manier als een klassieke condensatiedroger, maar is door een andere techniek stiller en zuiniger. Het grote voordeel van condensatiedrogers is dat er geen buis naar buiten moet worden geleid. Dat maakt de plaatsing eenvoudiger in kelders of appartementen. Wel verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer wat, waardoor je dit type beter in een badkamer of goed verluchte ruimte plaatst.

Daarom is een aparte droogkast voor de meeste mensen de beste keuze. Voor wie weinig ruimte heeft: je kunt vaak met een eenvoudige kit de droogkast op je wasmachine plaatsen. De meeste droogkasten laad je vooraan, maar er zijn ook topladers.

Installatie

Er zijn drie types droogkasten:

Welke droogkast past bij mij?

Condensatiedroogkast met warmtepomp

Droogkasten met een warmtepomp zijn over het algemeen het zuinigste en hebben het beste energielabel. Droogkasten met een afvoer zijn meestal het minst zuinig. Het energielabel dat je in de MediaMarkt-winkel bij elk toestel ziet, informeert je over het verbruik.

Welke droogkast past bij mij?

Droogkasten met luchtafvoer

Als je een luchtafvoervoorziening hebt, dan is een droogkast van het laatste type een aanrader. Tijdens het gebruik komt er uit deze droogkasten warme, vochtige lucht die je naar buiten moet brengen via een dikkere, flexibele buis. In de ruimte zelf ontsnapt er geen vochtigheid, waardoor je ze ook in een keuken of berging kunt plaatsen.

Welke kleur droogkast?

Welke kleur droogkast?

Droogkasten zijn meestal wit van kleur. Maar uitzonderlijk vind je ook een droogkast in het grijs of zwart. Maar omdat wasdrogers doorgaans in een kelder of berging uit het zicht geplaatst worden, zijn de fabrikanten minder geneigd om speciale kleuren uit te brengen. Dit in tegenstelling tot wasmachines en koelkasten.

Onderhoud

Onderhoud

Een droogkast gaat jaren mee. Belangrijk is wel dat je regelmatig een paar handelingen stelt om ze proper te houden. Bij een condensatiedroger moet je regelmatig het waterreservoir ledigen. De meeste modellen zullen niet starten als dit bakje vol is.

Even belangrijk is het reinigen van de filter. In deze filter komen pluis en stofdeeltjes terecht afkomstig van de gedroogde kleding. Ook hier zal een toestel vaak weigeren te starten als er te veel pluis aanwezig is. Het is wel een goed idee om proactief de filter van een droogkast te kuisen. Het pluis verwijderen is vaak op enkele seconden gebeurd en dan werkt je droogkast weer helemaal optimaal.

Waar op letten bij de aankoop van een droogkast ?

Waar op letten bij de aankoop van een droogkast ?

Vulgewicht of laadvermogen

Het laadgewicht van een droogkast geeft aan hoeveel wasgoed je in de trommel kunt stoppen. Een droogkast van 6 of 7 kilogram is ongeveer de norm voor een koppel, maar bij een groter gezin moet je toch denken aan 8, 9 of meer kilogram. Kies een droogkast met een capaciteit minstens gelijk aan het vulgewicht van je wasmachine. Ideaal is echter een wasdroger te kopen met iets meer capaciteit. Een droogkast droogt immers efficiënter als de trommel niet helemaal volgepropt is.

Energieklasse

In je MediaMarkt-winkel zie je op elke droogkast een energielabel hangen. Dit etiket geeft aan hoeveel een toestel verbruikt. Dat wordt aangeduid met een letter, waarbij klasse A+++ het minste energie verbruikt. Het label geeft eveneens concreet aan hoeveel het gemiddelde verbruik is. Als je weet hoeveel je momenteel betaalt per kWh elektriciteit, dan kun je snel berekenen hoeveel je aan stroom uitgeeft.

Waar op letten bij de aankoop van een droogkast ?

Types droogkasten

Alle droogkasten werken door warme lucht over het wasgoed te blazen. Die doet het water verdampen. Dat vocht moet afgevoerd worden. Het is op dit vlak dat een afvoerdroger, condensatiedroger of warmtepompdroger verschillen. Een droogkast met afvoer brengt de vochtige lucht via een flexibele buis naar buiten. Je moet dus het apparaat dicht bij een afvoergat of een raam plaatsen waarlangs je deze buis naar de buitenlucht kunt brengen.

Waar op letten bij de aankoop van een droogkast ?

Een condensatiedroogkast en warmtepompdroger houden het vocht bij. Het water wordt gedeponeerd in een bakje die je regelmatig moet leegmaken. Dat is niet zo moeilijk: het reservoir kun je loskoppelen en naar een afvoer of lavabo brengen. Bij sommige modellen kun je een kleine buis aanbrengen om dit water naar een afvoer te brengen.

Warmtepompdroogkasten zijn het zuinigst omdat ze de lucht minder sterk verwarmen. Dit heeft wel tot gevolg dat een droogcyclus langer kan duren. De lagere luchttemperatuur is dan wel weer een goede zaak voor fijn wasgoed.

Afmetingen

De meeste droogkasten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter. Heb je minder plaats, dan moet je kiezen voor een compacter model van 55, 50 of 40 centimeter breed.

Condensatiedroogkast of warmtepompdroger

Condensatiedroogkast of warmtepompdroger

Een condensatiedroogkast en een droogkast met warmtepomp werken min of meer volgens hetzelfde principe. Bij beide moet je af en toe een waterreservoir leegmaken of een afvoerleiding voorzien. Waarom zou je dan voor een condensatiedroger of een warmtepomptoestel kiezen? Een droogkast met warmtepomp is stiller en zuiniger, maar kost wel meer. Een condensatiedroogkast verbruikt weliswaar meer, maar het prijskaartje is zachter en de droogcyclus korter.

Dat laatste kan een voor- en nadeel zijn. Sneller drogen is bij gewone kleding handig omdat je dan per dag meer kunt doen, maar de tragere cyclus van een warmtepompdroogkast is wel beter voor fijn textiel. De betere droogkasten zullen dit echter opvangen door gespecialiseerde programma’s aan te bieden die kwetsbare kledingstukken beschermen.

Accessoires droogkasten

Een droogkast is eenvoudig aan te sluiten. Een stopcontact in de buurt volstaat. Daarnaast moet je de buis van een afvoerdroogkast naar buiten leiden. Mocht die buis te kort zijn of versleten, dan kun je een andere afvoerbuis makkelijk aanschaffen. De diameter is doorgaans standaard, maar het kan geen kwaad om vooraf even na te meten. Bij een condensatiedroogkast is er geen afvoer nodig, maar je kunt eventueel wel het vocht met een dunne flexibele leiding naar een afvoer brengen. Deze buis wordt wellicht met het toestel meegeleverd, maar kan ook achteraf aangeschaft worden.

Droogkast accessoires

Controleer zeker de handleiding om te zien hoe je de wasdroger instelt om water af te voeren in plaats van bij te houden in een waterbakje. Met een stapelkit kun je een droogkast op een wasmachine plaatsen, wat ruimte uitspaart. Ook handig is een verhoger. Dit is een bak of sokkel die je onder de droogkast aanbrengt. Hierdoor staat het toestel hoger, wat het laden en leegmaken comfortabeler maakt.

Hersteldienst

Hersteldienst

Bij een toestel onder garantie kun je altijd terecht bij je MediaMarkt-winkel voor een herstelling. De droogkast wordt dan wellicht in een servicecenter van het merk gerepareerd. Ook voor het herstellen van een droogkast buiten de garantie kun je bij MediaMarkt terecht. Neem daarvoor contact op met je lokale winkel of stel je vraag via e-mail of online.

Ons netwerk van elektrowinkels in België

Ons netwerk van elektrowinkels in België

Dankzij ons ruime netwerk van MediaMarkt-winkels moet je nooit ver rijden om een nieuwe droogkast te kopen. In de winkel kun je rekenen op goed advies en tips, zodat je zeker de juiste keuze maakt. Een droogkast kun je ook aanschaffen via Mediamarkt.be en die thuis laten leveren. Aarzel niet om eventuele vragen te stellen via de telefoon, e-mail of chat.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. februari

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. februari

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. februari

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. februari

Lees meer over
Vlekken verwijderen - preview
Wassen & drogen

18. januari

Hoe verwijder je vlekken uit je kleding?

Een rode wijnvlek op je witte hemd gemorst tijdens een avondje uit of wil je die hardnekkige grasvlekken uit de broek van je kind wassen? Op deze pagina ontdek je alles over het verwijderen van vlekken uit je witte of bonte kleding.

18. januari

Lees meer over