MM logo red

Verschil friteuse en airfryer

Amina29 SEPTEMBER 2023
unknown description

Zoek je een airfryer of een friteuse om je geliefde hapjes klaar te maken? We schotelen je de verschillen voor, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Ontdek hier alles over de mogelijkheden van airfryers en friteuses.

Waarom een friteuse kopen?

Waarom een friteuse kopen?

Met een friteuse bereid je in je eigen keuken de heerlijkste versnaperingen. Zin in frietjes of een garnaalkroket? Of verlang je naar bitterballen tijdens het kijken naar de voetbalmatch? Geen nood om naar de frituur te gaan als je thuis een friteuse hebt staan. In friteuses maak je snel grote porties klaar. Giet frituurvet of -olie in de friteuse, laat het op temperatuur komen en leg vervolgens het eten dat je wil klaarmaken in de frituurmand. In een handomdraai staan je favoriete hapjes op tafel.

Wat kan je met een airfryer?

Wat kan je met een airfryer?

Ben je verzot op hapjes maar streef je tegelijk naar een gezondere levensstijl? Dan kan een airfryer wel eens je redding zijn. Met een airfryer maak je niet enkel frietjes of versnaperingen klaar, maar ook andere maaltijden. Bovenop het frituren zonder vet biedt een airfryer je de mogelijkheid om te bakken, grillen, roosteren en zelfs te braden. Je hebt geen frituurvet nodig. Je eten wordt immers bereid door de circulatie van hete lucht. Daardoor is je voedsel minder vettig en is het toestel bovendien eenvoudig te reinigen.

Wat zijn de verschillen tussen een airfryer en een klassieke friteuse?

Wat zijn de verschillen tussen een airfryer en een klassieke friteuse?

Zowel met een airfryer als een friteuse tover je frietjes en frituursnacks op tafel, maar de bereidingswijze verschilt. In een friteuse wordt je eten in frituurvet of -olie bereid, terwijl een airfryer zich van hete luchtcirculatie bedient. Daardoor zijn versnaperingen uit een airfryer gezonder. Bovendien is een airfryer veiliger, vermits je geen hete olie of vet nodig hebt. Echter, met een friteuse bekom je die authentieke frituursmaak die een airfryer niet kan evenaren.

Een airfryer laat je toe om meer dan enkel frituursnacks te bereiden; je kan er ook vlees, vis en groenten in klaarmaken. Zelfs taarten of muffins bakken behoort tot de mogelijkheden. Het toestel is vlot te reinigen; de losse onderdelen was je af of kunnen in de vaatwasser. Het reinigen van een friteuse vergt net dat tikkeltje meer tijd. Met een friteuse kan je wel grotere hoeveelheden in één keer bereiden, terwijl je met een airfryer vaak een kleinere pan hebt (afhankelijk van het model). De keuze van het juiste keukenapparaat hangt dus helemaal af van je wensen en behoeften.

EigendomFriteuseAirfryer
Bereiding

Frituurvet of -olie

Hete lucht

Bereidingsopties

Frituren

Frituren zonder vet, bakken, grillen, roosteren en braden

Bereidingstijd

Kort

Iets langer voor frituren, maar sneller met andere maaltijden

Kosten

Goedkoper in aanschaf, maar frituurolie/-vet is relatief duur

Duurder in aanschaf

Gezond

Nee

Ja

Frituurlucht

Ja

Nee

Hoeveelheid (in 1x)

Veel, vooral als je een dubbele friteuse hebt

Minder (afhankelijk van inhoud model)

Schoonmaken

Kost tijd door het vet dat achterblijft

Losse onderdelen kun je eenvoudig afwassen

Wat is de beste optie voor jou: een airfryer of frituurpan?

Wat is de beste optie voor jou: een airfryer of frituurpan?

Of een airfryer dan wel een friteuse het best bij je past, is afhankelijk van wat je precies met het apparaat wilt doen. Is frituren het enige wat je in gedachten hebt? Dan doet een friteuse prima dienst. Wil je echter ook kunnen bakken, grillen en braden, of zelfs volledige maaltijden bereiden? In dat geval is een airfryer een uitstekende keuze. Ook als je een beetje op je lijn let, is een airfryer de betere optie. Verlang je naar die authentieke frituursmaak of wil je in één keer een flinke portie friet of snacks klaarmaken? Dan is een friteuse jouw go-to. Als je liever geen frituurgeur in huis hebt of zo min mogelijk tijd wil spenderen aan het schoonmaken, werp dan zeker een blik op de airfryers.

Bekijk soortgelijke artikelen