MM logo red

Wat kan er in de airfryer?

Amina29 SEPTEMBER 2023
unknown description

Heb je interesse om te ontdekken wat je allemaal met een airfryer kan klaarmaken? Op deze pagina verduidelijken we wat je in de heteluchtfriteuse kan bereiden, hoe je op verschillende wijzen een maaltijd kan klaarstomen en wat je best vermijdt in een airfryer. Zo kan je op een veilige wijze alle opties verkennen.

Wat kan er in de airfryer?

Wat kan er in de airfryer?

Een airfryer is een uiterst veelzijdig toestel waarin je op tal van manieren diverse gerechten kan klaarmaken. Maar wat kun je er nu precies in bereiden? Kijk eerst en vooral altijd op de verpakking om te verifiëren of het voedsel wel voor de airfryer geschikt is. Zo ben je zeker dat je de producten kan klaarmaken zonder je heteluchtfriteuse te beschadigen. Met een airfryer maak je niet alleen frietjes en hapjes klaar, maar ook verschillende soorten vlees, vis en groenten. Aarzel trouwens niet om de airfryer te gebruiken voor het bakken van taarten en muffins. Zelfs voor het afbakken van broodjes is de airfryer een geschikte keuze.

Airfryer: frituren zonder vet, bakken, grillen en roosteren

Airfryer: frituren zonder vet, bakken, grillen en roosteren

Met een airfryer bereid je op verscheidene manieren diverse maaltijden: frituren zonder vet, bakken, grillen en zelfs stomen behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van wat je wil klaarmaken, heb je soms speciale accessoires nodig. Wil je de heteluchtfriteuse gebruiken om gezond te frituren? Je kan kiezen voor een zak diepvriesfriet, maar even goed kan je verse aardappelen schillen of zelfgemaakte patatjes prepareren voor in de airfryer. Ben je eerder een bakliefhebber? Met de airfryer maak je overheerlijke cakes, taarten en muffins. Kies in dat geval voor een airfryer met een ruime inhoud en voorzie jezelf van een geschikte bakvorm. Voor grillen heb je een grillplaat nodig, en om te roosteren is een rooster of mandje vereist.

Wat mag er niet in de airfryer?

Wat mag er niet in de airfryer?

Hoewel de airfryer veelzijdig is, zijn er enkele ingrediënten die je beter niet in de heteluchtfriteuse gebruikt:

  • Vloeibaar deeg, zoals dat voor oliebollen (tenzij je een specifieke variant voor de oven of airfryer hebt). Wil je toch op de traditionele manier aan de slag? Gebruik dan een klassieke friteuse of een pan op het vuur.
  • Vet vlees. De hittespiraal zuigt vetdruppels op, wat rookontwikkeling in je airfryer veroorzaakt.

  • Zoete marinades. Suiker zal bij hoge hitte karamelliseren en daarna verbranden, wat eveneens tot rook kan leiden.
  • Bakpapier. Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om bakpapier te gebruiken voor een propere airfryer, moet je dit vermijden. Het papier belemmert de luchtcirculatie en kan zelfs in de ventilatie terechtkomen.
  • Frituurolie of -vet. Dit is echt bedoeld voor gebruik in een friteuse. Je kunt hoogstens enkele druppels olijf- of zonnebloemolie gebruiken. Druppel dit op de etenswaren en giet het zeker niet rechtstreeks in de mand.
  • Water. In bepaalde situaties is een beetje water aanvaardbaar, bijvoorbeeld voor het reinigen van de airfryer.

Wat te doen als je airfryer rook produceert?

Wat te doen als je airfryer rook produceert?

Het is zeker niet abnormaal als je heteluchtfriteuse een beetje rookt. Dit gebeurt namelijk wanneer je vettige of bevroren ingrediënten bereidt. Vet en vocht kunnen dan tegen het grill- of verdampingselement aanspatten. De rook is niet schadelijk, maar een teveel eraan is wel hinderlijk. Mocht dit het geval zijn, schakel dan je airfryer uit en neem met ovenhandschoenen de mand uit de airfryer. Met een keukenrol verwijder je dan voorzichtig de overtollige olie. Plaats daarna de mand terug en vervolg het klaarmaken van je gerecht.

Voir les articles similaires