MM logo red

Wat is de beste blender?

Amina23 AUGUSTUS 2023
unknown description

Wat is de beste mixer? Deze vraag is erg subjectief, aangezien blenders verschillende doelen hebben. Wat dacht je van een snelle smoothie voor onderweg of soep of andere gerechten ? Of wil je de blender voor iets anders gebruiken? In dit artikel lees je meer over onze diverse blenders.

Wat is de functie van een blender?

Wat is de functie van een blender?

Een blender is een keukenapparaat dat dient om ingrediënten te pureren of te mengen. Het apparaat bevat een mes dat de ingrediënten versnippert. Een ander woord voor blender is een hakmolen. Dit komt doordat de roterende functie het voedsel tot kleine stukjes maalt. Vele groenten en fruit hoef je niet te schillen en voeg je in stukjes aan de blender toe. Dit betekent minder afval. Blenders zijn niet alleen handig voor het crushen van ijs voor koude smoothies, maar ook voor het bereiden van sauzen, soepen en hummus.

Welke soorten blenders zijn er?

Welke mixer voor jou geschikt is, hangt af van wat je er exact mee wilt doen. We zetten de verschillende blenders hier voor jou op een rijtje.

Smoothiemakers

Smoothiemakers

Wil je een smoothie maken om mee te nemen naar je werk of school? In zo'n geval is een smoothiemaker aan te raden. De beker is niet te groot en geschikt voor het fijnmalen van fruit en zachte ingrediënten. De smoothiemaker past probleemloos in elke keuken.

Een van de voordelen van smoothiemakers is dat ze veel tijd besparen. Alle ingrediënten zijn in enkele minuten fijngemalen. Hij is eenvoudig te reinigen door hem na gebruik simpelweg onder de kraan te houden. Wees voorzichtig, want het mes is scherp. De bekers van smoothiemakers zijn dikwijls vaatwasmachinebestendig, dus lees de instructies of vraag de fabrikant of je smoothiemaker compatibel is.

Powermixers

Powermixers

Naast de smoothiemaker bestaan er ook powermixers. Deze 2 apparaten lijken fel op elkaar. Je kan de smoothiemaker namelijk ook gebruiken om fruit, groenten en andere ingrediënten te pureren. Echter, powermixers hebben meer kracht in hun motoren, waardoor ze niet alleen zacht fruit kunnen malen, maar ook harde ingrediënten zoals ijs en noten. Zo bereid je moeiteloos heerlijke smoothies, pesto, tapenades en zelfs babyvoeding.

Een groot voordeel is het vermijden van bewerkt voedsel. Bij huisgemaakte pesto of tapenade voeg je geen bewaarmiddelen toe. Dit is veel gezonder dan de schalen pesto en tapenades die je in de supermarkt koopt.

Soepmixers

Soepmixers

Een soepmixer is een blender die speciaal voor het maken van verse soepen is ontworpen. Een soepblender is een beetje zoals een thermoskan. Dit komt omdat deze blender geïsoleerd is om je soep warm te houden, maar je niet je hand verbrandt als je de blender vasthoudt. Voor bijvoorbeeld tomatensoep gooi je alle ingrediënten gewoon in een blender en heb je in een mum van tijd een lekkere maaltijd. Je hebt dus geen pan nodig om soep te maken.

Vacuümblender

Een vacuümblender is een geweldige optie om al je ingrediënten zo vers mogelijk en niet te schuimig te houden. Een slang verwijdert lucht uit de beker om de smaak van het mengsel te verbeteren, de schuimlaag te verwijderen en een gladdere textuur te verkrijgen. Door de afwezigheid van zuurstof blijven vitamines behouden. Door dit proces geniet je van een heerlijkere smoothie.

Professionele blender

Professionele blender

Professionele blenders zijn voor de horeca en andere professionele keukens ontworpen. Dit apparaat is veel groter dan een thuismixer. Ze zijn uitgerust met een krachtige motor (1000-2000 watt). Hiermee vermalen ze ongeveer alles wat je aan eten kan bedenken. Door intensief gebruik in de keuken gaan deze machines over het algemeen langer mee dan de thuismixer. Professionele blenders beschikken meestal over extra knoppen en functies die betrekking hebben op de diverse kookopties die koks nodig hebben bij het bereiden van hun gerechten. Dit laat hen toe keer op keer dezelfde zachte hummus of smeuïge puree te maken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een blender?

Vooraleer je een blender koopt, dien je na te denken over waarom je er een nodig hebt. Er zijn veel soorten blenders. Gebruik volgende tips om de juiste keuze te maken:

  • Waar ga je de blender voor gebruiken?
  • Ga na hoe groot de inhoud van de blender moet zijn voor jouw gebruik (gezin, af en toe bezoek of gewoon voor jezelf).
  • Controleer of de blender van glas of plastic is. Kunststof is eenvoudig mee te nemen en lichter, maar wel lastiger te reinigen dan glas. Ook geeft glas geen extra smaak en aroma’s af.
  • Wil je extra opties, zoals opzetstukjes, mokken of standaards?
  • Kijk goed naar de functies op het apparaat, zoals meerdere snelheden of pulseerfuncties.
  • Let op welke messen er in het apparaat zitten om zo efficiënt mogelijk te mixen. Zonder scherpe messen lukt het namelijk niet te crushen of je smoothie degelijk te mixen.
  • Hoe krachtig moet de mixer zijn? Het vermogen is een heel belangrijk aspect bij het malen van voedsel. Wil je bijvoorbeeld noten of bevroren fruit mixen, dan heeft je blender veel vermogen nodig om alles te verwerken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn