MM logo red

Hoe maak je een dampkap schoon?

Amina22 JANUARI 2024
unknown description

Het is aanbevolen om je dampkap om de 2 maanden schoon te maken. Door vet en vuil van de filter en het rooster te verwijderen, zorg je ervoor dat je dampkap goed blijft functioneren en langer meegaat. Ben je benieuwd hoe je je dampkap eenvoudig kan onderhouden? Onderstaande tips helpen je om je dampkap er weer als nieuw uit te laten zien.

Op welke manier maak je een dampkap schoon?

Op welke manier maak je een dampkap schoon?

Om je dampkap effectief schoon te maken, raden we je aan het rooster, de buitenkant en de filter grondig aan te pakken. Het reinigen van het rooster is simpel: je kan het rooster meestal eenvoudig verwijderen en in de vaatwasser stoppen. Voor extra poetskracht kan je bakingsoda en schoonmaakazijn gebruiken, gevolgd door afspoelen met lauw water. Bij hardnekkig vuil helpt het om een pot met citroensap en water te koken en de dampkap aan te zetten, zodat de stoom het vuil losweekt. Voor de buitenkant van de dampkap gebruik je een ontvettend middel. Een sponsje of doekje is alles wat je nodig hebt om het oppervlak te poetsen. Bij een RVS-dampkap is een speciale RVS-reiniger aan te raden voor een glanzend resultaat. Deze methodes houden je dampkap proper, zorgen voor optimale werking en verlengen de levensduur. Lees hieronder meer over het schoonmaken van de filter.

Deze methodes houden je dampkap proper, zorgen voor optimale werking en verlengen de levensduur. Lees hieronder meer over het schoonmaken van de filter.

Hoe maak je de filter van je dampkap schoon?

Hoe maak je de filter van je dampkap schoon?

Begin met het identificeren van het type filter om je dampkapfilter doeltreffend schoon te maken. Stoffen filters kan je niet reinigen, die moet je simpelweg vervangen. Metalen filters daarentegen kunnen in de vaatwasmachine. Voor aluminium filters geldt dat je deze met de hand dient te schoon te maken omdat ze simpelweg niet geschikt zijn voor de vaatwasmachine. Bij twijfel raadpleeg je best de handleiding van je dampkap. Voor handmatige reiniging van het filter, laat je het minstens een halfuur weken in een bak met warm water en afwasmiddel of bakingsoda. Schrob daarna schoon met een borstel.

Waarschuwing: gebruik geen bakingsoda op aluminium filters, want dat kan het materiaal aantasten. Dit middel is dus enkel geschikt voor metalen filters. Regelmatig het filter van je dampkap reinigen is echter cruciaal voor een goede werking.

Hoe vervang je de filter van je dampkap?

Hoe vervang je de filter van je dampkap?

Hoewel zeldzaam, zijn sommige dampkappen nog uitgerust met stoffen filters. Deze filters kan je niet schoonmaken en dien je te vervangen zodra ze vervuild zijn. De specifieke vervangingsmethode varieert per dampkapmodel. Voor nauwkeurige instructies over het vervangen van deze filters, is het van belang om de handleiding van je type dampkap te raadplegen, aangezien de procedure afhankelijk is van het merk en model.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn