MM logo red

Een stoofpan kiezen: zo doe je dat

Amina2 JANUARI 2024
unknown description

Bij koud weer smaakt een stoofpotje nog zo goed. Of je nu stoverij, goulash, coq au vin of ratatouille klaarmaakt, in een stoofpan kan je gerecht zachtjes garen, zodat alle smaken zich goed ontwikkelen. We delen enkele tips om de meest geschikte stoofpan te kiezen en geven je meteen ook wat inspiratie voor je stoofschotels.

Wat is een stoofpan?

Wat is een stoofpan?

Een stoofpan is een zware, diepe kookpot met een deksel en een dikke bodem. De meest bekende variant is wellicht de gietijzeren stoofpan, maar je vindt deze kookpot ook in aluminium, keramiek en roestvrij staal. Stoofpannen zijn ontworpen om gerechten langzaam op lage temperaturen te garen, terwijl de warmte van het vuur zich traag en gelijkmatig verdeelt. Dat resulteert in sappige gerechten boordevol smaak. Bovendien kun je een stoofpan ook in de oven zetten, zodat je gerecht daar kan doorgaren. Als jij graag stoofpotjes maakt, dan is een stoofpan dus een onmisbaar item in je keuken.

Hoe werkt een stoofpan en waarop moet je letten als je er een kiest?

Hoe werkt een stoofpan en waarop moet je letten als je er een kiest?

Bij een stoofpan zet je het deksel op de pot zodat je gerecht langzaam op een laag vuur kan sudderen. Het trage kookproces bij lage temperaturen zorgt ervoor dat de stoofschotel heerlijk mals wordt en de smaken zich goed vermengen. Maar hoe kies je nu de meest geschikte stoofpan? Houd rekening met de warmtebron die je gebruikt. Zo werken niet alle stoofpannen op een inductiekookplaat en zet je een pot met een kunststof handgreep best niet in de oven. Als je een lichtere stoofpan zoekt, opteer je best voor een variant in roestvrij staal in plaats van gietijzer. Verder let je op de grootte van de kookpot en de aanwezigheid van een antiaanbaklaag.

Hoeveel stoofvlees per persoon?

Hoeveel stoofvlees per persoon?

Een stoofpan is uitermate geschikt om stoofvlees in te bereiden. Wist je trouwens dat je deze Belgische klassieker ook in je airfryer kunt klaarmaken? Hoe jij je stoverij ook maakt, reken op ongeveer 250 gram vlees per persoon. Voor 4 mensen schaf je dus 1 kilo stoofvlees aan. Als je weet dat je tafelgenoten grote eters zijn, kun je natuurlijk altijd een grotere portie voorzien.

Hoe stoof je groenten?

Hoe stoof je groenten?

Snijd de groenten in stukken van ongeveer dezelfde grootte, zodat ze gelijkmatig garen. Verhit een eetlepel olie in je stoofpan en braad de groenten kort aan. Optioneel kun je daarna bouillon, water, wijn of een andere vloeistof aan de stoofpan toevoegen. Breng je ratatouille op smaak met kruiden en plaats het deksel op de pan. Zet het vuur dan op een lagere temperatuur en laat de groenten sudderen tot ze klaar zijn. Controleer of de groenten gaar zijn door er regelmatig met een vork in te prikken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over