MM logo red

Welk koffiezetapparaat kiezen?

Amina11 OKTOBER 2023
unknown description

Ben je op zoek naar een koffiezetapparaat? Op deze pagina vertellen we je alles over de verschillende soorten koffiemachines, zodat jij het toestel kan kiezen dat bij jou past. Natuurlijk ben je ook altijd welkom in een van onze MediaMarkt-winkels om de apparaten van dichtbij te bekijken.

Soorten koffiemachines

Soorten koffiemachines

MediaMarkt heeft een ruim aanbod aan koffiemachines. Je kan denken aan filterkoffiezetapparaten, volautomatische espressotoestellen en koffiezetapparaten voor cups en pads. Welke koffiemachine het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke smaak en wat je precies van het toestel verwacht. Hieronder overlopen we de verschillende soorten koffiezetapparaten.

Filterkoffiezetapparaat

Filterkoffiezetapparaat

Een filterkoffiezetapparaat is het meest traditionele koffietoestel. Bij dit type gebruik je gemalen koffie in een filter. Het warme water druppelt geleidelijk door de koffie, wat in een zachte smaak resulteert. De koffie komt vervolgens in een kan terecht en blijft heet. Met een filterkoffiezetapparaat zet je eenvoudig grote hoeveelheden koffie tegelijk, handig voor grote gezinnen of als je regelmatig bezoek hebt. Bijkomend voordeel is dat filterkoffie gezonder is: de stof cafestol is uit de koffie gefilterd, wat het risico op een verhoogde cholesterol vermindert. Koffiemachines met een filter zijn doorgaans betaalbaar in zowel aanschaf als gebruik. Meestal bieden ze niet veel extra opties. Wil je graag de sterkte van je koffie kunnen personaliseren? Overweeg dan een volautomatische espressomachine.

Volautomatische espressomachine

Volautomatische espressomachine

Een volautomatische espressomachine zet koffie van versgemalen bonen. Deze koffiemachines bieden vaak heel wat functies. Je kan er verschillende soorten koffie mee zetten en de maling van de bonen zelf bepalen. Beschikt het toestel over een melkfunctie? Dan kan je er vlotjes cappuccino's en latte's mee maken. Deze koffiemachines hebben wel een hoger prijskaartje en vragen wat meer onderhoud, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats. Naast de brede waaier aan mogelijkheden, beschikken volautomatische koffiemachines ook over ruime bonen- en waterreservoirs, zodat je die niet vaak moet bijvullen. Uitermate geschikt voor bedrijven of grote gezinnen.

Koffiezetapparaten met pads en cups

Koffiezetapparaten met pads en cups

Koffiemachines met cups zijn enorm gebruiksvriendelijk: je plaatst een cupje in het toestel, drukt op een knop en in een mum van tijd geniet je van lekkere koffie. Handig voor wie altijd haast heeft. Deze koffiemachines zijn doorgaans niet al te duur in aankoop en onderhoud, maar de cupjes zijn wel wat duurder dan bonen of gemalen koffie. Je kan de sterkte vaak niet zelf kiezen, de hoeveelheid wel. Bekende merken van cupmachines zijn bijvoorbeeld Nespresso en Dolce Gusto.

De koffiemachines van Senseo werken met pads. Het warme water stroomt geleidelijk door de pad waardoor de koffie, net zoals bij filterkoffie, een zachte smaak krijgt. De pads zijn budgetvriendelijker dan cups, wat een Senseo een voordelige keuze maakt voor je dagelijkse tasje koffie.

Welke koffie wil ik drinken?

Bij het kiezen van de koffiemachine die het best bij je past, is het essentieel om te overwegen welke koffie je graag lust. Drink je graag filterkoffie of verkies je versgemalen bonen? Wil je graag alles zelf in handen hebben om elke dag te beslissen hoe je je koffie wenst? Dan is een espressomachine echt iets voor jou. Hou je van smaakvolle koffie, maar heb je niet de tijd om hier veel zorg aan te besteden? Overweeg dan de cupmachines. Of misschien ben je al tevreden met een Senseo.

Verder is het zinvol om te bedenken welke koffiespecialiteiten je het best smaken. Ben je fan van espresso? Drink je vaak latte of cappuccino? Kijk dan of de machine ook een melkfunctie heeft.

Heb ik extra functies nodig?

Heb ik extra functies nodig?

Elk koffiezetapparaat biedt diverse mogelijkheden. Hierbij kan je denken aan een reinigingsprogramma, automatisch uitschakelen, een functie voor heet water om thee te bereiden, een functie om de koffie warm te houden en een druppelstop. Ook de capaciteit van het water- en bonenreservoir verschilt. Er zijn koffiemachines die tegelijkertijd 2 tassen kunnen vullen. Er bestaan zelfs toestellen die je met je smartphone kan bedienen en waarmee je je koffie zo instelt dat hij 's morgens klaarstaat als je opstaat.

Drink je je koffie liefst met een wolkje melk? Dan is een melkfunctie cruciaal. Bepaalde machines beschikken over een melkreservoir of een stoomstaafje om melk in een apart kannetje op te schuimen. Heb je een voorkeur voor een koffiemachine zonder melkfunctie, maar wil je zo nu en dan wel melkschuim in je koffie? Dan is een losse melkopschuimer een goede optie.

Beste koffieapparaat per prijsklasse

Wat het beste koffieapparaat is, is zeer persoonlijk. Het draait erom welke koffie je voorkeur heeft en over welke functies je ideale apparaat dient te beschikken.

Koffiezetapparaten onder de € 100,-.

Koffiezetapparaten onder de € 100,-

In deze prijscategorie tref je voornamelijk filterkoffieapparaten en capsulemachines aan. Drink je geregeld koffie en verkies je een zachte koffietoets? Wellicht is een filterkoffieapparaat dan wat je zoekt. Verkies je koffie gemaakt van versgemalen bonen, dan kan je overwegen om een apparaat met cups te kiezen. De koffie in de capsules blijft vers, wat garant staat voor een steevaste kwaliteit. Bovendien zijn deze koffieapparaten heel gebruiksvriendelijkheid.

Koffiemachines tussen de € 100,- en € 300,-.

Koffiemachines tussen de € 100,- en € 300,-

In deze prijsklasse kom je koffiezetapparaten tegen die net dat tikkeltje meer bieden. Hierbij kan je denken aan een melkfunctie en een ruimer bonen- en waterreservoir, alsook aan diverse opties zoals het kunnen aanpassen van de koffiesterkte en het volume. In deze categorie bevinden zich ook volautomatische espressomachines.

Koffiezetapparaten boven de € 300,-.

Koffiezetapparaten boven de € 300,-

De meest geavanceerde koffiezetapparaten tref je in deze prijsklasse aan. Met deze koffiemachines heb je werkelijk alles zelf in de hand en beslis je volledig zelf hoe je je koffie zet. Andere koffiezetapparaten in deze categorie beschikken over talrijke functies, waaronder meestal een melkfunctie. Je hebt hierbij de optie tussen een toestel met een melkreservoir of een stoomstaafje om je melk mee op te schuimen.

Onderhoud van koffiemachines

Onderhoud van koffiemachines

Zorg dat je je koffiezetapparaat geregeld ontkalkt en reinigt. Hiermee vermijd je kalkophoping en aantasting van de smaak van je koffie. Daarnaast voorkomt het dat het toestel verstopt geraakt. Zo verleng je de levensduur van je koffiemachine aanzienlijk.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over