MM logo red

Hoe bereid je een raclettefeest voor? Recepten en tips

Amina24 JANUARI 2024
unknown description

Raclette is een van de populairste gerechten van de winter. Dit troostrijke gerecht is een geweldige manier om op te warmen en een geweldige avond te delen met familie en vrienden. Ontdek in dit artikel het recept en andere nuttige informatie over dit gerecht waar jong en oud van genieten.

Waar komt raclette vandaan?

Waar komt raclette vandaan?

Raclette is in de 19de eeuw uitgevonden door Zwitserse herders in het kanton Wallis. Oorspronkelijk heette het 'geroosterde kaas' in plaats van 'raclette'. De herders roosterden deze kaas op een warmtebron zoals een vuur of open haard. De term ‘raclette’ kwam in 1874 in gebruik. Maar pas in 1964, op de Nationale Tentoonstelling in Lausanne, verspreidde raclette zich vanuit de Zwitserse bergen naar de valleien. Net als kaasfondue is raclette een symbolisch gerecht in Zwitserland, waar het een van de favoriete gerechten van het land werd, zozeer zelfs dat raclette zijn eigen internationale dag heeft, 13 december.

Wat is het recept voor raclette?

Wat is het recept voor raclette?

Hier volgt het recept voor een geslaagd raclettefeest:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Tussen 1,5 en 2 kilo aardappelen
  • 600 gram, of 25 plakjes charcuterie/bijgerechten naar keuze
  • 800 gram raclettekaas
  • 300 gram rauwkost

Recept:

  1. Was de aardappelen en kook ze ongeveer 30 minuten in gezouten water.
  2. Schik ondertussen de plakjes charcuterie en/of het bijgerecht op elk bord.
  3. Verwarm je raclettetoestel voor en leg in elk pannetje een plakje kaas tot het smelt.
  4. Leg je plak gesmolten raclettekaas op je aardappels en geniet van je raclette, zonder de augurken te vergeten.

Voor het ultieme raclettefeest ben je het beste af met een oerdegelijke Tefal-raclette.

Hoeveel kaas per persoon?

Hoeveel kaas per persoon?

Om al je genodigden tevreden te stellen, verspilling te voorkomen en ervoor te zorgen dat je niet zonder of met te weinig van de befaamde kaas komt te zitten, reken je best 150 gram voor kinderen, 200 gram voor de gemiddelde eters en 250 gram voor de meest kieskeurige eters. Tip: varieer in plezier door verschillende kaassoorten aan te bieden, zoals raclette met peper, ouderwetse smaak, zonder korst, met paprika of eventuele andere smaken.

Welke groenten kan ik serveren bij raclette?

Welke groenten kan ik serveren bij raclette?

Maak je raclette lichter zonder in te boeten aan genot door er groenten in te verwerken. Ze veranderen dit calorierijke gerecht in een meer evenwichtige, licht verteerbare maaltijd. Bovendien kan je door verschillende groenten toe te voegen de hoeveelheid kaas die je eet beperken. Opteer voor seizoensgroenten zoals bloemkool, wortels, pompoen in de winter, en uien, prei of veldsla in de lente. Deze bijgerechten geven een smakelijke, gezonde toets aan je raclettes. Je kan ook spelen met specerijen en kruiden om extra smaak toe te voegen. Raclette is een flexibel gerecht, dus wees niet bang om creatief te zijn.

Wat is de beste wijn voor bij het racletten?

Wat is de beste wijn voor bij het racletten?

Volgens de traditie gaat raclette perfect samen met witte wijn. Twijfel je tussen zoet of droog? Een droge witte wijn zorgt voor een voortreffelijk contrast met de raclette. Wil je trouw blijven aan de Zwitserse roots van dit gerecht? Kies dan voor een authentieke Savoyse wijn.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over