MM logo red

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

unknown description

Een diepvriezer is een onmisbaar toestel in de keuken. Hij is ideaal voor het bijhouden van etensrestjes en groenten uit de tuin, en laat toe dat je ingrediënten voor veel maaltijden in huis haalt. Maar wat moet je weten om een diepvriezer te kopen? Dat vertellen we je hier. Heb je nog vragen, aarzel dan niet om je lokale MediaMarkt-winkel binnen te stappen en advies te vragen. Je kunt ook terecht online of telefonisch bij onze webwinkel.

Diepvriezer kiezen: budget, middenklasse of premium

Diepvriezer kiezen

Diepvriezers vind je in meerdere afmetingen. Het is de afmeting (of eigenlijk de inhoud) die in de eerste plaats de prijs bepaalt, naast belangrijke zaken als energiezuinigheid, het geluidsniveau, hoelang de diepervriezer voedsel veilig houdt bij een stroompanne en extra’s zoals een ontdooiingsalarm. Diepvriezers zijn er voor inbouwkeukens en als losse toestellen. Heel wat mensen kiezen ook voor een koel-vriescombinatie met zowel een koel- als vriesvak.

Budget: diepvriezers tot 300 euro

De goedkoopste diepvriezers zijn tafelmodellen, precies wat je nodig hebt in een kleine studio of appartement. Je kunt ze bovenop een kleine koelkast plaatsen. Ook bescheiden kistmodellen die openen langs de bovenkant zijn beschikbaar aan een lage prijs. Zelfs in dit segment kun je rekenen op een energielabel A++.

Koop nu

Welke diepvriezer kopen? Wij geven je advies & tips

Middenklasse: diepvriezers van 300 euro tot 1.000 euro

In het middensegment kom je meerdere soorten diepvriezers tegen, zoals grote kastmodellen en forse kistdiepvriezers, evenals koel-vriescombinaties met veel koelvakken en een diepvriesvak dat vrij groot kan zijn. De meeste toestellen zijn wit of grijs, maar je vindt in de middenklasse ook toestellen met een andere kleur en een streepje design. Je vindt bij sommige modellen ook handige functies, zoals een No-Frost-functie die ijsvorming voorkomt of een alarm dat je laat weten als de deur niet goed gesloten is.

Koop nu

Premium: diepvriezers vanaf 1.000 euro

Kijk je naar het topsegment bij diepvriezers? Je vindt hier vooral grote koel-vriescombinaties, ook in de Amerikaanse stijl. Met vriesvakken van 100 liter en meer bieden deze toestellen veel ruimte voor je voeding. In het premiumsegment zijn de meeste toestellen zeer energiezuinig.

Koop nu

Welke diepvriezer past bij mij?

Welke diepvriezer past bij mij?

Welke diepvriezer kies je best? Twee zaken zijn cruciaal om te bepalen vooraleer je een keuze maakt: hoeveel plaats heb je voor een diepvriezer en hoeveel voedingswaren wil je in de diepvriezer bewaren? Ga je enkel de diepvriezer gebruiken voor een paar zaken, zoals potjes met restjes van maaltijden en een paar ingrediënten, dan is een koelvak in een combinatietoestel of een tafelmodel misschien wel voldoende. Wil je echter wat meer zaken voor langere tijd bewaren, dan is een apart toestel een beter idee. Denk dan aan seizoensgroenten die je voor het rest van het jaar wilt bewaren of omdat je verkiest groenten en vlees in grote hoeveelheden aan te schaffen.

Welke diepvriezer kopen? Een overzicht van alle diepvriezerspecificaties

Welk diepvriezer kopen? Een overzicht van alle diepvriezerspecificaties

Bij het kopen van je diepvriezer zijn er een aantal specificaties die belangrijk zijn:

  • De afmetingen van de diepvriezer. Door de verscheidenheid aan modellen (tafel, kist, kast) heb je veel vormen en afmetingen.
  • Inbouw of los toestel?
  • De inhoud, uitgedrukt in liter. Dit bekijk je best vooraf, want sommige diepvriezers zijn beter geïsoleerd dan andere, waardoor hun inhoud kleiner is dan een soortgenoot van dezelfde grootte.

Een overzicht van alle diepvriezerspecificaties
  • Het verbruik. Dat wordt aangegeven door het energielabel. De allerbeste koelkasten zijn A+++. De meeste modellen zijn echter A++ of A+.
  • De vriescapaciteit, in kilogram per 24 uur. Dit cijfer vertelt je hoeveel kg aan voedingswaren de diepvriezer op een dag tijd kan invriezen.
  • Opslagtijd bij storing. Mocht de stroom uitvallen, dan is dit de tijd hoelang de voedingswaren bevroren blijven.
  • De indeling. Een diepvriezer kan uit een grote ruimte bestaan, maar handiger zijn modellen met meerdere lades of vakken.

Onderhoud

Onderhoud

Een nieuwe diepvriezer vereist weinig onderhoud. Zorg dat je hem op een droge en propere plaats installeert, en laat hem niet te veel in bijna lege toestand koelen. Dan ga je er weinig werk aan hebben. Toch kan het zijn dat er na een tijdje een laagje ijs ontstaat op de wanden. Dat komt onder meer omdat de deur van diepvriezer geopend wordt, waardoor de lucht in de koelkast vochtiger wordt.

Het ijs verwijder je best, want hoe dikker het ijs, hoe meer stroom je diepvriezer verbruikt. Om het ijs te verwijderen, schakel je de diepvriezer uit en laat je het ontdooien. Wil je het proces versnellen, dan kun je in de uitgeschakelde diepvriezer een pot met heet water plaatsen. Het afschrappen van ijs doe je best heel voorzichtig en met een houten lepel. Een metalen object, zoals een schroevendraaier, kan de kwetsbare koelelementen definitief beschadigen.

Accessoires voor diepvriezers

Accessoires voor diepvriezers

Een diepvriezer is na levering klaar voor gebruik. Laat het toestel na het vervoer wel even acclimatiseren. Er is even wat tijd nodig zodat de aanwezige koel- en smeervloeistoffen weer op hun plaats kunnen komen. Extra accessoires die onmisbaar zijn bij een diepvriezer, zijn diepvrieszakjes en diepvriesdozen. Kies dan zeker voor doosjes en potjes die goed afsluiten. Gelekte voedingswaren die vastvriezen op de want zijn moeilijk te verwijderen. Een diepvriesthermometer kan je zekerheid geven dat je de voedingswaren op een veilige temperatuur bewaard worden.

Koop nu

Diepvriezers vergelijken

Diepvriezers vergelijken

Een diepvriezer koop je voor een lange tijd. Het is dus belangrijk dat je bij de aankoop de modellen vergelijkt qua capaciteit, energieverbruik en extra functies. Er zijn ook regelmatig aanbiedingen met diepvriezers, waardoor je een duurder model toch voor een voordelige prijs kunt aanschaffen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over