MM logo red

Alles over Face ID

Jasper2 MEI 2024
unknown description

Face ID zorgt ervoor dat je geen wachtwoord of pincode meer hoeft te onthouden om je smartphone te ontgrendelen. Het enige wat je moet doen is naar de camera van je smartphone kijken om toegang te krijgen. Bovendien is het een heel veilige en efficiënte manier om je gegevens te beschermen. Je Face ID instellen is eenvoudig, hoe je dat doet, is afhankelijk van het merk van je smartphone.

Wat is Face ID en hoe werkt het?

Wat is Face ID en hoe werkt het?

Face ID is een geavanceerde technologie om je gezicht te herkennen en je toegang te geven tot je apparaat. Deze techniek maakt eerst een uitgebreide scan van je gezicht en gebruikt vervolgens speciale sensoren en camera's om patronen te herkennen. Komen de patronen overeen met de scan? Dan ontgrendelt je toestel en krijg je toegang. Dat is handig en veilig, omdat enkel jij over je unieke gezichtskenmerken beschikt. Face ID gebruik je trouwens niet enkel om je gsm te ontgrendelen. Je kan er ook transacties mee autoriseren in de App Store en zelfs betalingen uitvoeren of inloggen op beveiligde websites.

Hoe stel ik een Face ID in?

Hoe je Face ID exact instelt, is afhankelijk van het merk van je smartphone. Lees verder en ontdek hoe je Face ID instelt op je iPhone, Samsung-, Xiaomi- of Google Pixel-smartphone.

Face ID instellen op iPhone

Face ID instellen op iPhone

Heb je een nieuwe iPhone? Dan krijg je de vraag of je Face ID wilt installeren. Doorloop de stappen om je Face ID te activeren. Je toestel maakt hiervoor 2 scans van je gezicht. Het is ook mogelijk om je Face ID later te activeren via de instellingen van je iPhone. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Face ID en toegangscode’ > ‘Configureer Face ID’.

Face ID instellen op je Samsung-smartphone

Face ID instellen op je Samsung-smartphone

Samsung maakt geen gebruik van de term Face ID, maar hun functie ‘gezichtsherkenning’ heeft dezelfde werking en hetzelfde doel. Net als bij iPhone krijg je bij het installeren meteen de vraag, maar kan het ook later. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Vergrendelscherm’ > ‘Type schermvergrendeling’ > ‘Gezicht’. Je start nu met het instellen van je gezichtsherkenning. Volg de stappen nauwkeurig.

Face ID instellen voor Xiaomi

Face ID instellen voor Xiaomi

Smartphones van Xiaomi hebben net als Samsung-smartphones Android als b esturingsprogramma. We spreken hier dus ook over ‘Gezichtsherkenning’ en niet over Face ID. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Wachtwoord & beveiliging’ > ‘Gezichtsontgrendeling’ > Voer je wachtwoord in > ‘Gezicht toevoegen’. Volg de instructies op het scherm om je gezichtsherkenning in te stellen.

Face ID instellen voor Google Pixel

Face ID instellen voor Google Pixel

Ook Google Pixel-smartphones hebben Android als besturingsprogramma en spreken over ‘Gezichtsherkenning’. Net als bij de andere merken is dit eenvoudig in te stellen. Open via het menu ‘Instellingen’ > ‘Beveiliging en privacy’ > ‘Apparaatvergrendeling’ > ‘Ontgrendelen via gezichtsherkenning en met vingerafdruk’ > Voer je pincode, patroon of wachtwoord in > ‘Ontgrendelen via gezichtsherkenning’ > ‘Ontgrendelen via gezichtsherkenning instellen’. Tik op ‘ik ga akkoord’ > ‘Starten’ en volg de rest van de stappen.

Waarom werkt Face ID niet altijd?

Waarom werkt Face ID niet altijd?

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom Face ID of gezichtsherkenning soms niet werkt.

  1. Onjuiste positie of afstand: zorg ervoor dat je je smartphone op de juiste afstand en hoek houdt. Richt je gsm op ooghoogte en plaats je gezicht binnen het aangegeven gezichtsveld.
  2. Verstoring van gezichtsherkenning: reinig indien nodig je camera en verwijder eventuele hoesjes of screenprotectors die de werking kunnen belemmeren.
  3. Verandering in je uiterlijk: heb je Halloween make-up op of draag je opeens een zonnebril? Dan herkent je smartphone je niet. Voeg het extra uiterlijk toe of verwijder de accessoires om Face ID weer te gebruiken. Je kan uiteraard ook tijdelijk je pincode gebruiken.
  4. Besturingssysteem: zorg ervoor dat je smartphone is bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS of Android.
  5. Beschadigde camera: indien je camera beschadigd is, kan je geen gebruik meer maken van gezichtsherkenning.

Hoeveel Face ID’s kun je instellen?

Hoeveel Face ID’s kun je instellen?

Draag je vaak een zonnebril of andere accessoires zoals een muts of pet? Dan herkent je smartphone je misschien niet zonder. Daarom is het mogelijk om een 2de gezicht in te stellen voor je Face ID of gezichtsherkenning. Het maximum aantal Face ID’s is beperkt tot 2 gezichten. Tijdens de coronapandemie was er wel een extra optie om je gezicht met mondmasker in te stellen. Zo moest je je mondmasker niet afzetten om je smartphone te ontgrendelen.

Hoe je Face ID instellen op apps?

Hoe je Face ID instellen op apps?

Bij het installeren van een nieuwe (beveiligde) app zoals de app van je bank of It’s me, krijg je altijd de vraag of je ook gebruik wilt maken van Face ID of gezichtsherkenning om de app te openen. Je moet dan je pincode, patroon of wachtwoord ingeven om deze keuze te bevestigen.

Hoe stel je Face ID opnieuw in?

Hoe stel je Face ID opnieuw in?

Om je Face ID of gezichtsherkenning opnieuw in te stellen of een gezicht te verwijderen, ga je terug naar het menu waar je de Face ID hebt ingesteld. Hier krijg je de optie ‘Face ID opnieuw instellen’, ‘Gezicht verwijderen’ of een variant op een van deze mogelijkheden. Tik hierop en herhaal het proces zoals toen je je gezichtherkenning instelde.

Meer leren over de functies van je smartphone? Ontdek onze blogs over Samsung S23 versus iPhone 14 of welke smartphones waterdicht zijn.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?
Smartphones

Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?

Lees meer over