CarPlay is een van de best bewaarde geheimen van Apple. Met deze functie tover je een uitgebreide navigatie- en mediaoplossing op het dashboardscherm van je auto. Gewoon door je iPhone aan te sluiten. Het enige wat je nodig hebt, is een compatibele auto, maar zo zijn er meer dan je denkt. BMW, Ford, Renault en voertuigen van de VAG-groep (Audi, SEAT, Skoda en Volkswagen) doen mee.
Jouw iphone als navigatiehulpje in de auto dankzij carplay
Ben je niet tevreden over de ingebouwde GPS-oplossing van je wagen? Wist je dat je bij veel auto’s kunt overschakelen op CarPlay van Apple, inclusief live verkeersinformatie? Het verschijnt gewoon op je dashboardscherm!
Goed bewaard geheim
Wat doet het?
Apple CarPlay is een functie die het media/navigatiescherm van je autodashboard overneemt. In plaats van beperkte mogelijkheden van dat systeem kun je opeens navigeren met een GPS-app (zoals Apple Maps), inclusief live verkeersinformatie. Ook kun je muziek streamen via bepaalde muziekdiensten (zoals Apple Music), podcasts beluisteren of internetradio afspelen. Zo kun je zelfs in het verre buitenland toch nog naar je favoriete Belgische radiozenders blijven luisteren. Ten slotte kun je via de CarPlay-menu’s ook telefoneren, berichten ontvangen en versturen, en zelfs je afsprakenlijst zien (en meteen navigeren naar het adres van je volgende meeting).
CarPlay bedien je gewoon via de knoppen op je dashboard of het aanraakscherm. Of met de stem, want CarPlay-compatibele auto’s hebben meestal een knop om Siri te activeren. Superhandig: navigeer naar een nieuwe bestemming of kies een playlist gewoon door het te vragen. Dat is meteen ook heel veilig!
Welke apps werken?
CarPlay toont standaard de vertrouwde apps van Apple. Je navigeert met Apple Maps en luistert muziek via Apple Music. Installeer je extra apps op je iPhone of iPad, dan verschijnen ze ook in het CarPlay-menu op je dashboard. Maar niet alle apps zijn compatibel. De meeste muziekdiensten zijn dat gelukkig wel: Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz, YouTube Music en meer. Op het vlak van navigatie heb je ook wat opties. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van Apple Maps kiezen voor Waze, Google Maps of TomTom. Bij sommige van die apps kun je thuis vooraf kaarten downloaden. Dat is wel handig als je onderweg zuinig wilt zijn op je mobiele data of door een land rijdt waar mobiele data duur is (zoals in Zwitserland).
Dit heb je nodig!
- Een relatief nieuwe iPhone, zoals de iPhone 15 en iPhone 16, met de recentste iOS-versie. Een nieuwere iPhone gaat wel sneller reageren dan een oud model. Eerst via de instellingen van je smartphone iOS updaten is sowieso een goed idee. Onder ‘Algemeen’ vind je bij ‘Car’ een aantal CarPlay-opties.
- Een auto met een dashboardsysteem dat CarPlay ondersteunt. Hier vind je een lijst van alle compatibele auto’s. Het duurt soms wat langer vooraleer hier een nieuw model op verschijnt, dus vraag het zeker na bij je garagist of check de website van de autofabrikant. CarPlay is bij bepaalde merken of modellen niet standaard aanwezig, maar iets dat je op de optielijst moet aanduiden. Uitzonderlijk is het een aparte optie die je moet aankopen. Vaker is CarPlay een functie die hoort bij een uitgebreider entertainmentsysteem of duurdere cockpitafwerking. Als je jaagt op een nieuwe wagen, doe je best je research vooraf, want sommige opties kunnen achteraf niet aangebracht worden.
- Een geschikte kabel om je mobiele toestel met je auto te verbinden. CarPlay kan draadloos werken, al kom je die mogelijkheid minder vaak tegen. Dat verandert vast in de komende jaren. Heb je al een wagen die met draadloze CarPlay kan werken? Check dan deze pagina van Apple met uitleg hoe je de verbinding legt.
- Een data-abonnement. Wil je verkeersinformatie krijgen of streamen via Apple Music, dan heb je een data-abonnement nodig. Denk eraan dat je ook playlists vooraf lokaal kunt downloaden. Dat spaart onderweg weer wat data uit.
- Extra apps (zoals Google Maps of Spotify) moet je op de gebruikelijke manier installeren. Er zijn geen speciale CarPlay-versies. Je installeert gewoon de reguliere app voor iOS.
Oei, mijn auto heeft geen carplay!
Apple introduceerde CarPlay in 2014. Het heeft ook even geduurd vooraleer de functie in wagens opdook, want nieuwe automodellen hebben al gauw enkele jaren tijd nodig om ontwikkeld te worden. Het kan dus zeker zijn dat je auto uit 2016 of eerder CarPlay niet ondersteunt. Een oplossing is je mediasysteem vervangen door een van een merk als JVC. Zij bieden volledige systemen aan die naadloos passen in je dashboard en uitgerust zijn met de nieuwste snufjes, waaronder CarPlay. Vaak bieden deze ‘after-market’ systemen de draadloze versie van de Apple-functie. Nieuwe systemen bezitten ook DAB+, wat ook mooi is meegenomen. Zo’n upgrade lijkt veel gedoe, maar de fabrikanten voorzien per merk en model kits om te zorgen dat ze echt heel goed in je dashboard passen.
Ik heb een android-smartphone!
Bezit je een Android-smartphone? Dan is CarPlay niet voor jou. Apple reserveert de functie echt voor zijn eigen toestellen. Maar niet getreurd: Google biedt iets gelijkaardig. Android Auto doet alles wat CarPlay biedt (en meer). We vertellen je er hier alles over.