MM logo red

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Anouk21 AUGUSTUS 2023
unknown description

Je tv ziet er geweldig uit, maar klinkt flets. Wat jij nodig hebt, is een soundbar: een dunne speaker die onder je tv staat of hangt, en die series en films machtiger doet klinken. Er zijn veel soundbars op de markt; in dit artikel vertellen we je welke soundbar te kiezen die perfect bij jou past.

Soundbar kiezen : Budget, middenklasse of premium

Soundbar kiezen : Budget, middenklasse of premium

Soundbars zijn er in verschillende prijsklassen. Wat de beste soundbar is, hangt van jouw budget en eisen af. Daarom delen we soundbars op in drie prijsklassen: budget, middenklasse en premium. Zo vind je snel de beste koop onder de soundbars. Deze gids helpt je ook als je een soundbar in de solden bekijkt - een ideaal moment om een duurder model goedkoper aan te schaffen!

Budget: soundbars tot 300 euro

Goedkope soundbars bieden een basisverbetering van het geluid van je tv. Je kunt rekenen op echt stereogeluid en betere bassen, wat films en series machtiger doet overkomen. Muziek streamen vanaf je smartphone via Bluetooth is vaak mogelijk. Sommige budgetsoundbars zijn heel compact uitgevoerd, wat ideaal is in een kleinere woonkamer. De meeste toestellen uit deze prijsklasse sluit je via een optische kabel aan (wat dat betekent, lees je hieronder).

Koop nu

Middenklasse: soundbars van 300 euro tot 1.000 euro

Soundbars uit de middenklasse bieden meteen een hele audio-upgrade. Veel modellen zijn wat groter en bieden surroundgeluid, net zoals in de bioscoop. Een aparte draadloze subwoofer is vaak van de partij. De betere soundbars bezitten extra’s om muziek te streamen en speciale geluidsmodi voor ’s nachts of om dialogen beter verstaanbaar te maken. Mik je wat hoger in de middenklasse, dan vind je soundbars met HDMI-ingangen waarop je een gameconsole of digitale tv-decoder kunt aansluiten. Daarnaast zijn er nog ingangen voor andere toestellen, zoals muziek- en cd-spelers. Sommige soundbars werken ook samen met draadloze multiroom-speakers die in andere kamers staan.

Koop nu

Premium: soundbars vanaf 1.000 euro

Een elegant design, krachtig geluid, muziekstreaming via WiFi en ondersteuning van bioscooptechnologieën zoals Dolby Atmos kun je verwachten bij een premiumsoundbar. Bij bepaalde modellen zorgen bijkomende draadloze speakers voor een omhullend tv-geluid waar je middenin zit.

Koop nu

Accessoires

Accessoires

De meeste soundbars staan voor de tv. Maar als je tv aan de muur hangt, kan het mooi zijn om de soundbar ook op te hangen. Vaak is daarvoor bij de soundbar een beugel geleverd door de fabrikant. Een soundbar verbind je met een HDMI-kabel of een optische kabel met je televisie, naargelang het model. De kabel van de soundbar naar de tv zit bij de betere soundbars mee in de doos, anders kun je die apart aanschaffen.

Koop nu

Welke soundbar past bij mij?

Welke soundbar past bij mij?

Een soundbar dient in de eerste plaats om beter geluid uit je tv te krijgen. Enkel toptelevisies hebben betere speakers aan boord, bij alle andere tv-toestellen is de klank minder goed. Daarom levert een soundbar onmiddellijk een verbetering op: het verbetert de verstaanbaarheid en alles klinkt meeslepender.

Een soundbar is een lange speaker met daarin meerdere luidsprekers verwerkt. Je plaatst hem voor de tv of hangt hem aan de muur. Je hebt ook andere modellen (soundbases). Die zijn groot en diep, en gemaakt om een tv op te plaatsen.

Een soundbar komt vaak met een aparte draadloze subwoofer. Die kun je elders in de kamer plaatsen. Een sub of subwoofer betekent dus een extra toestel in de kamer. In ruil krijg je wel veel betere bassen. Een nieuwe trend zijn soundbars met ingebouwde subwoofer.

Wil je vooral tv-uitzendingen beter verstaan en ervaren, dan kan een kleine soundbar volstaan. Grotere modellen met surroundweergave maken films, sportuitzendingen en tv-series leuker om naar te kijken. Ze geven filmgeluid weer in surround, net zoals in de bioscoop. Een soundbar met 5.1-geluid bijvoorbeeld, laat geluid niet enkel recht uit het scherm komen, maar ook van de zijkanten vooraan en achteraan in de kamer. Die 5.1 staat voor vijf kanalen geluid plus een subwoofer. Helemaal aan de top staan toestellen met Dolby Atmos. Ze laten geluid ook van bovenaf komen, wat actiefilms indrukwekkender doet overkomen, maar ook zaken als dialogen en muziek natuurlijker doet klinken.

Een soundbar dient in de meeste gevallen ook prima om naar muziek te luisteren. Als de tv uitstaat, kun je via een soundbar naar muziek luisteren via Bluetooth, WiFi of via een brontoestel dat via een kabel is aangesloten. Let wel: niet elke soundbar heeft die mogelijkheden. Soundbars met ingebouwde DVD- of Blu-ray-speler zijn inmiddels heel zeldzaam geworden. Een betere optie zijn soundbars met extra HDMI-ingangen waaraan je tv-decoders, gameconsoles en Blu-ray-spelers kunt hangen. Er is soms een USB-ingang aanwezig om muziek vanaf een USB-stick af te spelen.

Kleuren

Kleuren soundbar

Qua design hebben alle soundbars ongeveer dezelfde vorm, maar kan de breedte gaan van 50-80 centimeter tot meer dan een meter. Meestal wordt een breedte gekozen die past bij een typische tv-grootte, zoals een 55-inch televisie. Qua kleuren kom je veel variaties op zwart, grijs en wit tegen. De meeste modellen bezitten een design dat mikt op minimalisme, zodat de soundbar niet opvalt in de kamer. Het komt minder vaak voor, maar sommige merken voorzien een zwarte en een zilverkleurige of grijze uitvoering van dezelfde soundbar.

Soundbars vergelijken

Soundbars vergelijken

Een soundbar kiezen is niet zo moeilijk. De beste soundbar is natuurlijk diegene die het best bij jouw eisen past.

  • Wil je graag vooral een verbetering van de verstaanbaarheid of wil je films beleven zoals in de bioscoop? Kies in het eerste geval voor een compacte soundbar, in het tweede voor eentje met 5.1-surroundgeluid of zelfs Dolby Atmos-ondersteuning.
  • Soundbar of soundbase? Een soundbar plaats je voor de tv of hang je op, een soundbase plaats je onder de voet van de tv.
  • Heb je de plaats voor een aparte subwoofer? Kies dan voor een soundbar met subwoofer, want dat klinkt beter. Indien niet, overweeg dan een soundbar met ingebouwde subwoofer.
  • Wil je andere toestellen koppelen aan de soundbar, zodat er maar een kabel naar de tv loopt? Kies dan een model met HDMI-ingangen.
  • Wil je graag naar muziek luisteren? Kies dan een model met minstens Bluetooth of ondersteuning voor streaming via WiFi, zoals via Spotify of andere diensten.
  • Multiroom of niet? Kies voor een soundbar met multiroom-functies als je graag je soundbar samen met speakers in andere kamers wilt bedienen via een app.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over