MM logo red

Wat zijn Dolby Vision en Dolby Atmos?

Anouk21 FEBRUARI 2024
unknown description

Dolby Vision is een technologie die je tijdens het tv-kijken of gamen een optimale beeldweergave bezorgt. Dolby Atmos tilt ook de geluidskwaliteit naar een hoger niveau, zodat je thuis altijd van een meeslepende ervaring geniet. Hoe werken de technologieën achter Dolby Vision en Dolby Atmos precies en wat heb je nodig om zelf de beste beeldscherm- en audiokwaliteit te creëren? Je leest het hier.

Hoe werkt Dolby Vision?

Hoe werkt Dolby Vision?

Om uit te leggen wat Dolby Vision precies is, moeten we het eerst even over de beeldschermtechnologie High Dynamic Range (HDR) hebben. Dolby Vision is namelijk een specifiek HDR-formaat.

De HDR-technologie communiceert continu met je televisie om de beste kleur- en helderheidsinstellingen aan het toestel door te geven. Een televisie die HDR ondersteunt, biedt daardoor een groter contrastbereik en een breder kleurengamma.

Dolby Vision is een geavanceerdere vorm van HDR, die extra informatie aan elk individueel beeld toevoegt om je beeldweergave verder te verbeteren. Concreet geniet je daardoor van nog levendigere kleuren, scherpere details en diepere contrasten

Welke voordelen heeft Dolby Vision?

Welke voordelen heeft Dolby Vision?

Elke scène van een film, serie of talkshow heeft andere kleuren. Daar houdt de Dolby Vision-techniek rekening mee. Dolby Vision optimaliseert namelijk elk afzonderlijk beeld van je serie, film of show om je op elk moment van de beste beeldweergave te voorzien. Dat levert je als kijker concreet de volgende voordelen op:

  • Je krijgt realistischere beelden dankzij een betere helderheid en levendigere kleurweergave.
  • Je mist geen enkel detail, hoe klein dan ook, zowel bij lichte als donkere scènes.
  • Je hoeft zelf de beeldinstellingen van je smart-tv niet aan te passen, want Dolby Vision past zich dynamisch aan elk beeld aan.

Ben je een gamer? Ook dan komt een tv met HDR-ondersteuning en Dolby Vision goed van pas. Dit HDR-formaat past de helderheid, kleuren en contrastniveaus van elke scène van je game automatisch aan, wat je gameplay nog soepeler maakt.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Hoe werkt Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een audiotechnologie die je als een uitbreiding op surroundgeluid kunt zien. Bij een traditioneel surroundsysteem komt het geluid doorgaans links en rechts van je, maar bij Dolby Atmos ervaar je ook geluid van boven. Dat komt omdat deze technologie geluid via het plafond naar je luisterpositie weerkaatst. Bioscopen gebruiken Dolby Atmos al langer dan 10 jaar om bezoekers een meeslepende, realistische geluidservaring te bezorgen. Dat doen ze aan de hand van tientallen speakers verspreid over de zaal die elke kijker volledig door geluid omgeven. Gelukkig hoef je thuis niet zoveel luidsprekers te installeren om zelf van Dolby Atmos te genieten. Met een soundbar die Atmos ondersteunt, kom je al een heel eind. Hieronder lees je daar meer over.

Hoe speel je Dolby Atmos af?

Hoe speel je Dolby Atmos af?

Om thuis naar Dolby Atmos-audio te luisteren, heb je een apparaat nodig dat compatibel is met deze HDR-technologie, zoals een Dolby Atmos-soundbar of -speaker. Die sluit je met een HDMI 2.0- of 2.1-kabel op je tv aan. Verder zoek je best naar audiobronnen die Dolby Atmos ondersteunen: films, muziek, series, enzovoort om van een optimale geluidskwaliteit te genieten. Veel blu-ray-dvd’s en streamingdiensten, zoals Netflix en Disney+, bieden Dolby Atmos-content aan. Uiteraard is het ook belangrijk dat je over een HDR-tv beschikt. Pas dan komt de geluidstechnologie van Dolby volledig tot haar recht.

Hoe test je Dolby Atmos?

Hoe test je Dolby Atmos?

Om het verschil in geluidskwaliteit met je eigen oren te ervaren, kun je Dolby Atmos via een gratis demo testen. Dolby biedt namelijk korte audiofragmenten die demonstreren hoe de technologie achter Atmos werkt. Zo heb je korte clips met geluidseffecten en volledige liedjes die de surroundervaring van Dolby Atmos demonstreren. Als je deze demo’s op een apparaat met HDR-ondersteuning afspeelt, ervaar je het geluid volledig rondom jou. Je krijgt als het ware een soort geluidskoepel om je heen. Heb je zelf geen televisie, speaker, soundbar of hifi-muziekinstallatie die Dolby Atmos ondersteunt? Kom gerust langs in je favoriete MediaMarkt om Atmos te testen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over