Kies een winkel
Toon alle winkels

De nieuwe energielabels: alles wat je moet weten

Het is mogelijk dat je binnenkort een nieuw energielabel samen met het huidige label bij je pas gekochte vaatwasser, wasmachine of koelkast terugvindt. In plaats van de vertrouwde labels van A+++ tot D, kan je een label van A tot en met G ontdekken. Geen paniek, dit nieuwe label wil niet zeggen dat je aankoop plotseling minder efficiënt is in energieverbruik. Enkel het label verandert.

Welke verandering gebeurt er juist?

De huidige energie labels worden aangepast. In plaats van een label met waarden zoals A+++, A++, A+, A, B, C en D wordt er vanaf maart 2021 gebruik gemaakt van een nieuw systeem met labels A, B, C, D, E , F, G. Op de nieuwe labels zal je ook een QR-code terugvinden, die meer informatie geeft over het label.

Nieuwe energielabels
  1. QR-code: Door de QR-code te scannen krijgen consumenten meer productinformatie. Vanaf 1 maart leidt deze code naar een database die door de EU wordtbeheerd.
  2. Energie-efficientieklasse: Het nieuwe label gebruikt een uniforme A-G-schaal voor alle producten. A+++, A ++ en A+ bestaan niet meer.
  3. Energieverbruik in KWH: Het energieverbruik wordt op een prominente en uniforme manier weergegeven in het middelste gedeelte van het label.
  4. Pictogrammen: Verschillende nieuwe pictogrammen geven informatie over geselecteerde producteigenschappen.

Deze verandering zal eerst gebeuren voor de volgende soorten apparaten:

  • Wasmachines.
  • Was-droogcombinaties (geen droogkasten).
  • TV’s en computerschermen.
  • Koelkasten, diepvriezers en wijnkoelers.
  • Vaatwassers.

Vanaf 1 september 2021 zullen ook elektrische lampen het nieuwe energielabel dragen. Toestellen zoals droogkasten, airco’s/verwarmingsapparaten, (microgolf)ovens en dampkappen blijven echter nog een energielabel van A+++ tot G dragen.

Waarom krijgen we nieuwe energielabels?

Het nieuwe energielabel zal worden gebruikt om een beter verschil aan te duiden tussen technologisch hoogstaande huishoudelijke apparaten. Elektrotoestellen worden steeds zuiniger, waardoor er op dit moment veel apparaten zijn die gelabeld worden als A+++, A++ of A+. Met de nieuwe ‘rescaling’ van de labels, zullen er minder apparaten het hoogste A label krijgen, om ruimte te geven voor meer technologische vooruitgang in de toekomstige apparaten.

Er is geen gemakkelijke manier of regel om van de huidige labels naar de nieuwe labels te gaan. De nieuwe labels zijn gebaseerd op een nieuwe testmethode voor apparaten. Het kan gebeuren dat een A+++ apparaat een nieuw label B of zelfs E krijgt. Dit wil niet zeggen dat het apparaat plots minder energiezuinig is. De energiezuinigheid en efficiëntie van het product blijven hetzelfde, het is enkel het label dat verandert.

Wat verandert er voor mij?

Als je binnenkort een nieuwe vaatwasser, wasmachine of ander huishoudelijk apparaat koopt, kan je twee energie labels ontdekken in de verpakking. Zo zal je kunnen kennismaken met het nieuwe label.

Het kan zijn dat het nieuwe energielabel een andere of lagere score aanduidt dan het oude label. Dit wil niet zeggen dat je product minder zuinig in energieverbruik is geworden. Het product is hetzelfde, het is enkel het label dat verandert.