MM logo red

Hoe maak ik een screenshot op een Mac?

Luca25 SEPTEMBER 2023
unknown description

Het maken van een screenshot op je Mac is bijzonder handig om diverse onderdelen van je scherm te registreren, of je nu je volledige scherm, een specifiek venster of zelfs een op maat gemaakte zone wilt vastleggen. Deze functie komt van pas in verschillende situaties, zoals het creëren van instructieve documenten, het snel uitwisselen van informatie met collega's of zelfs bij het aanpakken van technische vraagstukken. Je geniet van de vrijheid om nauwkeurig te selecteren wat je wilt opnemen en delen.

Eenvoudige methoden voor het maken van een schermafbeelding op een Macbook

Eenvoudige methoden voor het maken van een schermafbeelding op een Macbook

Het maken van een schermafbeelding op je MacBook is vergelijkbaar met het nemen van een directe foto van wat er op je scherm te zien is. Dit kun je heel eenvoudig realiseren door een paar simpele stappen te volgen. Beslis eerst wat je wilt vastleggen: je volledige scherm, een specifiek venster of slechts een bepaald deel ervan. Gebruik daarna de passende sneltoetscombinaties. Voor het volledige scherm gebruik je Command + Shift + 3. Voor een specifiek venster is het Command + Shift + 4 gevolgd door de spatiebalk. Om een specifiek deel te kiezen, druk je weer op Command + Shift + 4, maar teken je nu het gebied dat je wilt vastleggen. Zodra je deze toetsen indrukt, produceert je Mac een geluid dat lijkt op het klikken van een camera, wat je erop wijst dat de schermopname gemaakt is. Deze schermafbeelding slaat automatisch op je bureaublad op, maar je kan deze locatie ook wijzigen als je dat wenst. Vanaf dat moment kan je de opgenomen afbeelding naar hartenlust bewerken, delen via e-mail of sociale media, of inbedden in een document.

Een schermopname maken op een Mac met een app

Een schermopname maken op een Mac met een app

Het gebruik van een app om een schermafbeelding te maken op je Mac bied je aanzienlijk meer mogelijkheden en flexibiliteit dan enkel de standaard sneltoetsen. Overweeg bijvoorbeeld een app zoals 'Snagit' of zelfs de in macOS geïntegreerde app 'Capture' te gebruiken. Dergelijke apps zijn uitermate geschikt voor complexere opdrachten, zoals het in real time toevoegen van aantekeningen, pijlen of zelfs speciale effecten. Nadat je de gekozen app hebt opgestart, selecteer je het type schermopname dat je wilt maken: een volledig scherm, een specifiek venster of een persoonlijke selectie. Vervolgens maak je het screenshot. Een groot voordeel van dergelijke programma's is dat je vaak de mogelijkheid hebt om je schermopname te bekijken en te bewerken alvorens deze op te slaan. Zo kun je opmerkingen toevoegen, specifieke gebieden markeren en nog veel meer. Eens je tevreden bent, kun je de schermafbeelding opslaan in het door jou gekozen formaat en op de door jou gekozen locatie. Zo creëer je niet zomaar een screenshot, maar eentje die volledig aan je eisen voldoet. En dat zonder dat je aparte beeldbewerkingssoftware nodig hebt.

Een screenshot maken op een iPad

Een screenshot maken op een iPad

Een screenshot maken op een iPad is alsof je een permanente camera hebt voor al wat zich op je scherm afspeelt. Dit is uitermate handig, of je nu een belangrijk bericht wenst te bewaren, een online ontdekt recept wilt vastleggen of zelfs een memorabel moment in een videogame wilt vereeuwigen. Het proces om een schermafbeelding te maken is eenvoudig en intuïtief. Op de meeste iPads volstaat het om gelijktijdig op de aan/uit-knop en de volumeknop te drukken om het huidige schermbeeld te vangen. Vervolgens verschijnt er kortstondig een miniatuurweergave van je schermopname in de hoek van het scherm. Als je daarop tikt, krijg je zelfs de optie om notities toe te voegen of het beeld bij te snijden alvorens het op te slaan of te delen. Het fraaie aan dit systeem is dat deze screenshots automatisch in een specifiek album in je fotogalerij worden opgeslagen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel verliezen ervan. Bovendien pas je met de beschikbare bewerkingsmogelijkheden de screenshots geheel naar eigen wens aan.