MM logo red

Alles wat je wilt weten over macOS Big Sur

Luca15 FEBRUARI 2024
unknown description

Als jij met een Apple MacBook of iMac werkt, heb je misschien al gehoord van macOS Big Sur. Dat is een versie van macOS, het besturingssysteem voor Apple-computers, die in november 2020 verscheen. Op deze pagina leggen we uit wat Big Sur precies van zijn voorganger macOS Catalina onderscheidt en wat je van deze versie van macOS kunt verwachten.

Wat kwam er voor en na macOS Big Sur? Hoe installeer je een nieuwe versie van macOS?

macOS Monterey

Apple brengt traditioneel elk jaar een nieuwe versie van macOS uit. Deze jaarlijkse update omvat nieuwe functies, verbeterde prestaties en beveiligingsupdates. Ook de afgelopen jaren lanceerde Apple telkens met stip een nieuwe versie. In 2019 konden we bijvoorbeeld met macOS Catalina kennismaken, de voorganger van macOS Big Sur. En na Big Sur kwam macOS Monterey op de markt in 2021. Ondertussen zijn er nog meer opvolgers beschikbaar: macOS Ventura verscheen in 2022 en macOS Sonoma kun je sinds eind 2023 downloaden.

macOS Big Sur installeren

De snelste manier om een nieuwe versie van macOS te installeren, is via een software-update.

  • Ga via het Apple-icoon in de linkerbovenhoek van je scherm naar ‘Systeemvoorkeuren’ in het startmenu van je MacBook of iMac.
  • Klik vervolgens op ‘Software-update’.
  • Je computer zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie van macOS.
  • Kies ‘Werk nu bij’ om de recentste versie van het macOS-besturingssysteem te downloaden.

Voordat je een macOS-update installeert, is het verstandig om een back-up van de inhoud van je computer te maken. Zo ben je zeker dat je jouw gegevens niet kwijtraakt als er iets misgaat en je jouw Apple MacBook moet resetten.

Is je MacBook compatibel met macOS Big Sur?

Modellen MacBook

Niet alle Macs kunnen op macOS Big Sur draaien. Of je een MacBook Pro, iMac of MacBook Air hebt, maakt daarvoor niet uit. Het is de generatie van jouw Apple-apparaat die bepaalt of de computer compatibel is met Big Sur. Over het algemeen zit je veilig met een MacBook of iMac uit 2013 of recenter. Als je twijfelt of macOS Big Sur op jouw Mac werkt, kun je de website van Apple raadplegen om te controleren of het toestel aan de systeemvereisten voldoet.

Is jouw Apple al wat verouderd en vind je het tijd voor een nieuwe? Lees onze tips om de meest geschikte computer te vinden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat was er nieuw bij macOS Big Sur?

Wat was er nieuw bij macOS Big Sur?

Vergeleken met Catalina, de vorige versie van macOS, biedt Big Sur een vernieuwd ontwerp met een meer samenhangend uiterlijk. Ook de Safari-browser kreeg een upgrade: hij is sneller, veiliger en energiezuiniger. In macOS Big Sur krijg je ook meer personalisatiemogelijkheden, zodat je kunt bepalen hoe je browservenster en bureaublad eruitzien. Tot slot ondersteunt Big Sur de Apple M1-chip. Dat zorgt voor een efficiënte, soepele gebruikerservaring op Macs met deze chip. Hieronder bespreken we kort elke troef van macOS Big Sur.

macOS Big Sur kreeg een nieuw uiterlijk

macOS Big Sur kreeg een nieuw uiterlijk

Het vernieuwde design van Big Sur heeft ronde vensterhoeken en een uitgebreider kleurenpalet. Ook de Apple-symbolen zien er net iets gepolijster uit dan in macOS Catalina. Daarnaast kun je ervoor kiezen om knoppen en menu-opties enkel weer te geven wanneer je ze nodig hebt. Zo raak je minder snel afgeleid tijdens het werken of studeren. Wat ook helpt, is dat je meldingen op stil kunt zetten met ‘Niet storen’ in het vernieuwde bedieningspaneel. Het verbeterde berichtencentrum biedt een persoonlijk overzicht met nieuwe widgets en interactieve meldingen.

Safari, nog sneller in macOS Big Sur

Safari, nog sneller in macOS Big Sur

De upgrade van Safari is een van de voornaamste pluspunten van macOS Big Sur. De browser laadt websites gemiddeld 50 procent sneller dan in de vorige versie van macOS. De Safari-app reageert ook bijna 2 keer zo snel en je ziet meer tabbladen in beeld. Maar dat is nog niet alles: al deze verbeteringen hebben geen impact op de batterijduur van je MacBook of iMac. Je surft dus langer dan voorheen voordat je je batterij moet opladen. Bovendien bevat Safari in macOS Big Sur een innovatief privacyrapport waardoor gebruikers meer inzicht in hun surfgedrag krijgen en sneller waarschuwingen ontvangen bij problemen met privacy of beveiliging.

Big Sur ondersteunt de M1-chip van Apple

Big Sur ondersteunt de M1-chip van Apple

Het macOS Big Sur-besturingssysteem is speciaal aangepast om goed te werken met de M1-chip, die voor snellere prestaties en een langere batterijduur zorgt. Concreet draaien je apps sneller dan voorheen en hebben ontwikkelaars meer mogelijkheden om hun apps te verrijken. Dat resulteert in een nog soepelere gebruikerservaring.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Apple Keyboard: het toetsenbord voor jouw iPad
Toetsenborden

Apple Magic Keyboard: het toetsenbord voor je iPad

Lees meer over