MM logo red

Wat is Power over Ethernet (PoE)?

unknown description

PoE-technologie is een efficiënte en kosteneffectieve oplossing die het veel eenvoudiger maakt om een netwerk te installeren of uit te breiden zonder dat je extra elektrische infrastructuur hoeft aan te leggen of stopcontacten hoeft te installeren. In dit artikel bekijken we hoe PoE werkt en wat het voor jou kan betekenen.

Hoe werkt PoE?

Hoe werkt PoE?

Normaal gezien heeft een apparaat 2 verbindingen nodig: één voor stroom en één voor data (internet). Bij PoE wordt de elektrische stroom samen met de data verzonden over dezelfde Ethernetkabel. Dit gebeurt veilig en zonder risico op overbelasting of kortsluiting. Een PoE-systeem bestaat uit 2 hoofdonderdelen: de PSE (Power Sourcing Equipment) en de PD (Powered Device). De PSE, meestal een PoE-switch of -injector, stuurt stroom en data naar de PD, het apparaat dat je wilt aansluiten. De PSE detecteert automatisch of het aangesloten apparaat PoE-compatibel is, wat betekent dat enkel de geschikte apparaten stroom ontvangen. PoE is uitermate geschikt op plekken waar elektrische aansluitingen lastig te realiseren zijn, zoals aan plafonds voor wifi-access points of buitenmuren voor camera's.

Wat heb ik aan PoE?

Wat heb ik aan PoE?

Het grootste pluspunt is dat je slechts één kabel nodig hebt voor zowel elektriciteit als data. Daarbij is het plaatsen van PoE-toestellen vaak makkelijker en sneller, want extra bekabeling door een elektricien is niet nodig. Dit verhoogt de flexibiliteit om je netwerk aan te passen of uit te breiden, omdat je apparaten vlot kan verzetten zonder van stopcontacten afhankelijk te zijn. Veiligheid speelt ook een grote rol bij PoE. De elektriciteit die door de ethernetkabels gaat, is laagspanning, wat het gevaar op elektrische schokken verkleint. Daarnaast zorgt de PoE-technologie ervoor dat enkel compatibele apparaten stroom krijgen, wat overbelasting en schade aan apparatuur voorkomt.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoe kies je een nieuwe iMac?
Computers

7. Mai

Hoe kies je een nieuwe iMac?

Apple pakt de lancering van een nieuwe iMac altijd groots aan. Hun nieuwe toestellen brengen namelijk doorgaans innovatieve eigenschappen met zich mee. Door deze nieuwe functies is het niet altijd vanzelfsprekend om door het bos de bomen nog te zien. Hoe kies je nu de juiste nieuwe iMac voor jouw doelen? We geven je tips om te bepalen welke iMac het beste bij jou past.

7. Mai

Lees meer over
Alles over DLNA
Computers

29. April

Alles over DLNA

Zonder dat je het beseft, maak je waarschijnlijk dagelijks gebruik van DLNA. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van een film van je gsm naar je televisie of het afspelen van muziek via een draadloze speaker . Maar wat is DLNA eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je alles over draadloze communicatie via DLNA.

29. April

Lees meer over
Je geschiedenis wissen in Chrome
Computers

23. April

Je geschiedenis wissen in Chrome

Heb je iemand anders zijn laptop gebruikt? Ben je een verrassingsreis aan het organiseren op een gezamenlijke laptop? Er zijn verschillende redenen waarom je je geschiedenis in Chrome zou willen wissen. Het is een eenvoudige klus waarvoor je geen IT-expert hoeft te zijn of nodig hebt. Op deze pagina helpen we je met het verwijderen van je geschiedenis in Chrome.

23. April

Lees meer over