MM logo red

AMD vs. Intel: kies de processor die bij je past

Luca3 MEI 2024
unknown description

Een processor is de motor van je pc. Hij bepaalt de kracht, snelheid en efficiëntie van je computer. Daarom is het belangrijk om de juiste processor te kiezen. Je hebt de keuze tussen 2 merken: AMD en Intel. Deze bieden allebei verschillende processoren. Maar wat is het verschil tussen beide en welke processor past het beste bij jouw doelstellingen? We analyseren het uitgebreid in dit artikel.

AMD vs. Intel: wat zijn de verschillen?

Deze 2 merken vergelijken is niet vanzelfsprekend. Ze bieden beide verschillende krachtige, betrouwbare processoren van topkwaliteitaan. Daarom is het relevanter om de verschillen en overeenkomsten van vergelijke modellen van AMD en Intel op te lijsten.

Intel Core i3 versus AMD Ryzen 3

Intel Core i3 versus AMD Ryzen 3

Deze processoren behoren tot het basissegment. Ze zijn geschikt voor eenvoudige taken,zoals tekstverwerking, surfen en netflixen. Deze modellen doen met andere woorden prima dienst voor school-, vrijetijds- of kantoorgebruik. Het verschil zit in de kloksnelheid. Deze ligt hoger bijde Intel Core i3,waardoor dezeiets sneller is.De AMD Ryzen 3 heeft dan weer een krachtigere onboard videokaart. Hierdoor is de AMD-variant de betere optie als je graag met beeld werkt. De Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 zijn geschikt voor alledaags computergebruik, lichte multitasking en basisgaming.

Intel Core i5 versus AMD Ryzen 5

Intel Core i5 versus AMD Ryzen 5

In het middensegment vind je de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5. Vergeleken met de basismodellen hierboven,zijn deze modellen sterker in het verwerken van zwaardere programma’s,zoals Photoshop.Ze hebben ook minder moeite om tegelijkertijd meerdere programma's te draaien. De Ryzen 5 is in dit geval iets krachtiger en daardoor sneller. De Intel Core i5 neemt echterhet voortouw voor grafische ontwerpers dankzij deingebouwde grafische processor. Hierdoor heb je geen extra hardware nodig om grafische output te genereren. Beideprocessoren zijn geschikt voor contentcreatie, streaming, fotobewerking en gaming.

Intel Core i7 versus AMD Ryzen 7

Intel Core i7 versus AMD Ryzen 7

Studeer jij grafische vormgeving of ben je een rasechte gamer?Dan zijn deze processoren een fijne optie. Het grootste verschiltussen deze modellenis dat de Intel Core i7 een onboard videokaart heeft. Dat is een voordeel, tenzij je een krachtigere videokaart wenstzoals een PCIe 4.0. voor het verwerken van zwaardere bestanden. Dat kies je bij de ADM Ryzen volledig zelf. De AMD Ryzen is ook iets sneller, 15% om precies te zijn. Beide processoren behoren tot het topsegment en zijn vooral geschikt voor professionele contentcreatie,zoals 3D-modellering,animatie en gaming op hoog niveau.

Intel Core i9 versus AMD Ryzen 9

Intel Core i9 versus AMD Ryzen 9

Wil jij het uiterste uit je computer halen? Kijk dan eens naar een van deze processoren. Ze zijn allebei uiterst krachtig en bieden een ongekende snelheid. Maar toch neemt AMD hier een lichte voorsprong om dezelfde reden als bij de Ryzen 7. Het is namelijk mogelijk om zelf een videokaart toe te voegen,waardoor je meervrijheid krijgtom je pc nog krachtiger te maken. Deze processoren zijn geschikt voor elke mogelijke pc-toepassing.

Wat is beter: een AMD of Intel-processor?

Wat is beter: een AMD of Intel-processor?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het beoogde doel van je laptop, net alsje budget. AMD biedt bijvoorbeeld een prima prijs-prestatieverhouding in het basis- en middensegment. Als je een premiummodel zoekt met optimale prestaties, dan is een Intel-processor wellicht een goeie keuze. Je telt hier doorgaans wel meer voor neer. Natuurlijk spelen jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en noden de belangrijkste rolin je keuze voor een processor. Spring binnen in je plaatselijke MediaMarkt voor advies op maat.

Welke processor is beter voor gaming?

Welke processor is beter voor gaming?

Is gamen op je laptop een van je favoriete bezigheden? Kies dan voor de Intel Core i5, ADM Ryzen 5 of een nog sterkere processor. Hoe krachtiger je gaat, hoe meer cores je processor heeft. Dat is voordelig voor het spelen van je favoriete games. Wil je ook streamen? Kies dan minstens vooreenIntel Core i7 of AMD Ryzen 7.

Welke processoren zijn er bij Intel en AMD?

We vatten alles nog even kort voor je samen:

Processoren Intel Series

EigendomBeschrijving
Intel Core i3

De instapniveau-serie van Intel, geschikt voor basistaken en lichte multitasking.

Intel Core i5

Mid-range processoren die goede prestaties leveren voor gaming, multitasking en productiviteitstaken.

Intel Core i7

High-end processoren met krachtige prestaties voor gaming, contentcreatie en professionele toepassingen.

Intel Core i3-9

Topmodellen van Intel, ontworpen voor hoogwaardige prestaties en veeleisende taken zoals gaming op hoog niveau, contentcreatie en professioneel gebruik.

Processoren AMD Series

EigendomBeschrijving
AMD Ryzen 3

De instapniveau-serie van AMD, geschikt voor basistaken en lichte multitasking.

AMD Ryzen 5

Mid-range processoren die uitstekende prestaties bieden voor gaming, multitasking en contentcreatie.

AMD Ryzen 7

High-end processoren met krachtige prestaties voor gaming, content creatie en professionele toepassingen.

AMD Ryzen 9

Topmodellen van AMD, ontworpen voor hoogwaardige prestaties en veeleisende taken zoals gaming op hoog niveau, contentcreatie en professioneel gebruik.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Wat is een AI-laptop en wat kun je ermee?
Laptops

5. juni

Wat is een Intel AI-laptop en wat kun je ermee?

Wil jij afbeeldingen of muziek genereren op basis van tekst? Een AI-laptop maakt dit en nog veel meer mogelijk met een druk op de knop. In dit artikel duiken we in de wondere wereld van AI-laptops en vertellen we je wat je ermee kan. De Intel Core Ultra processor is er alvast helemaal klaar voor.

5. juni

Lees meer over
Wat je kan doen als je computer niet meer opstart
Laptops

22. mei

Wat je kan doen als je computer niet meer opstart

Als je computer crasht en niet meer wil opstarten of een zwart scherm geeft, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Op deze pagina nemen we je stap voor stap mee door het proces en helpen we je de meest voorkomende oorzaken te identificeren en op te lossen, zodat je je pc weer aan de praat krijgt.

22. mei

Lees meer over