MM logo red

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Luca6 JUNI 2024
unknown description

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Waarom is de juiste gaming-laptop of pc kiezen belangrijk?

Waarom is de juiste gaming-laptop of pc kiezen belangrijk?

Om alles uit je game-ervaring te halen, is het belangrijk dat je een gaming-computer kiest die aansluit bij de technologische kenmerken van je favoriete games. Denk bijvoorbeeld aan Rollercoaster Tycoon en Stardew Valley die vrij simpel zijn opgebouwd en hierdoor niet al te veel van je computer vragen. Meer geavanceerde games zoals Cyberpunk 2077 daarentegen hebben een sterke videokaart, krachtige processor, veel werkgeheugen en een heldere monitor nodig.

Zo bepaal je welke videokaart je gaming-computer nodig heeft

Zo bepaal je welke videokaart je gaming-computer nodig heeft

De videokaart van je gaming-pc of laptop verwerkt alle visuele elementen van je game. Hoe sneller en beter je videokaart, hoe vloeiender de elementen op je scherm verschijnen. Dat is heel belangrijk voor gamers die hun tegenstander geen milliseconde uit het oog willen verliezen, maar ook om de grafische elementen van een game volledig tot hun recht te laten komen. Daarom raden we je voor een gaming-computer een NVIDIA Geforce, AMD Radeon of een Intel Arc videokaart aan. Ook het grafisch geheugen van je videokaart speelt een belangrijke rol in je keuze. Zo is 4GB voldoende voor standaardgebruik, maar heb je minstens 8GB nodig voor grafisch zwaardere games.

Deze processors hebben genoeg kracht om efficiënt te gamen

Deze processors hebben genoeg kracht om efficiënt te gamen

Een processor is het brein van je computer en bepaalt hoe snel je toestel reageert op verschillende taken. Hierdoor is het, net als bij je videokaart, een slimme zet om voor een krachtig model te kiezen. Kijk dus in de richting van een laptop of pc met een Intel Core i5 wanneer je op zoek bent naar een instapmodel. Voor intensieve gamers die graag alles op alles zetten, raden we zelfs een Core i7 of Core i9 aan. Deze functioneren bovendien optimaal in dunne en lichte laptops. Ervaren gamers kiezen in deze categorie vaak voor een Intel processor. Deze zijn namelijk uitgerust met een Thread Director plus Perfomance- en Efficiency cores. Hierdoor verdeelt de processor de verschillende taken naar de juiste core. Dit verbetert de batterijduur en de kracht bij zware taken.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Het belang van werkgeheugen en opslag

Het belang van werkgeheugen en opslag

Het werkgeheugen van je laptop of pc fungeert als kladblok voor je processor om belangrijke informatie snel in te zien. 16GB is tegenwoordig de norm, maar voor streamers of fanatieke gamers is 32GB zeker geen overbodige luxe. Je hebt hierin de keuze tussen DDR4 en DDR5. DDR5 is nieuwer en haalt hogere snelheden. Naast het werkgeheugen, heb je ook genoeg opslagruimte nodig. Zo heb je altijd genoeg ruimte voor games, updates en DLC’s. Wil je dat het volgende level in een mum van tijd klaar staat? Kies dan voor een interne SSD.

Deze schermtechnologie kies je best voor gaming-laptops en pc’s

Deze schermtechnologie kies je best voor gaming-laptops en pc’s

Tot slot is een goed beeldscherm belangrijk voor de optimale game-ervaring. De mooie grafische accenten of spannende actie moet namelijk wel helder en levensecht van het scherm spatten. Zoek je een gaming-laptop? Ga dan voor een apparaat met IPS (In-Plane Switching). Dit is de standaard schermtechnologie en meer dan geschikt om mee te gamen. Oled-techniek is in opkomst en zorgt voor nog gedetailleerdere en realistische beelden. Ga je voor een pc? Dan heb je een monitor nodig die geschikt is voor gaming. Hierbij let je onder meer op de resolutie, reactietijd, verversingssnelheid en het paneeltype.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn