MM logo red

Hoe maak ik een screenshot in Windows?

Luca9 NOVEMBER 2023
unknown description

Een screenshot maken in Windows is een snelle manier om vast te leggen wat er op je computerscherm verschijnt. Dit kan erg handig zijn voor documentatie, het delen van informatie of zelfs het vastleggen van iets leuks of interessants dat je ziet. Gelukkig heeft Windows een ingebouwde functie om dit te doen, en het proces is verrassend eenvoudig.

Hoe maak ik een screenshot van het volledige scherm met de PrintScreen-toets?

Hoe maak ik een screenshot van het volledige scherm met de PrintScreen-toets?

Om een screenshot van je volledige scherm te maken, moet je eerst de 'PrintScreen'-toets op je toetsenbord vinden, die vaak wordt aangeduid als 'PrtScn', 'PrtSc' of 'Print Scr', afhankelijk van het type toetsenbord. Zorg ervoor dat hetgeen je wenst vast te leggen zichtbaar is op je scherm. Door de 'PrintScreen'-toets in te drukken, kopieert Windows een afbeelding van je volledige scherm naar het klembord, ook al merk je misschien niet direct een verandering. Vervolgens kun je een programma zoals 'Paint' of een andere beeldbewerker openen en het beeld in het programma plakken met de toetscombinatie 'Ctrl + V'. Eenmaal in de editor kun je de screenshot aanpassen, notities toevoegen en de afbeelding opslaan waar je maar wil. Het is echt een snelle en eenvoudige manier om een momentopname van je scherm te delen of te bewaren.

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Het maken van een screenshot op een Windows-computer is een fluitje van een cent. De snelste manier is om op de Windows + shift + S toetsen te drukken en dan selecteer je waar je een screenshot van wilt maken. Het kan ook met de ingebouwde knip-tool, 'Snipping tool’ genaamd. Om te beginnen navigeer je naar het startmenu en tik je ‘Knipprogramma’ in de zoekbalk in. Na het openen van het programma biedt het je verschillende knipopties aan, zoals 'Vrije vorm', 'Rechthoekig', 'Vensterknipsel' en 'Volledig scherm', waarbij je degene selecteert die het beste aansluit bij wat je wilt vastleggen.

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Door op 'Nieuw' te klikken, kan je het gewenste gebied of venster selecteren. Eens je tevreden bent met je screenshot, verschijnt deze in de knip-tool waar je de mogelijkheid hebt om verdere aanpassingen te doen of notities toe te voegen. Om je selectie te bewaren, navigeer je simpelweg naar 'Bestand' en kies je voor 'Opslaan als'. Deze knip-tool biedt een geweldige manier om snel en efficiënt screenshots te maken in Windows, geschikt voor het delen van specifieke informatie zonder overbodige details.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Wat is een AI-laptop en wat kun je ermee?
Laptops

5. juni

Wat is een Intel AI-laptop en wat kun je ermee?

Wil jij afbeeldingen of muziek genereren op basis van tekst? Een AI-laptop maakt dit en nog veel meer mogelijk met een druk op de knop. In dit artikel duiken we in de wondere wereld van AI-laptops en vertellen we je wat je ermee kan. De Intel Core Ultra processor is er alvast helemaal klaar voor.

5. juni

Lees meer over
Wat je kan doen als je computer niet meer opstart
Laptops

22. mei

Wat je kan doen als je computer niet meer opstart

Als je computer crasht en niet meer wil opstarten of een zwart scherm geeft, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Op deze pagina nemen we je stap voor stap mee door het proces en helpen we je de meest voorkomende oorzaken te identificeren en op te lossen, zodat je je pc weer aan de praat krijgt.

22. mei

Lees meer over