MM logo red

Hoe maak ik een screenshot in Windows?

unknown description

Een screenshot maken in Windows is een snelle manier om vast te leggen wat er op je computerscherm verschijnt. Dit kan erg handig zijn voor documentatie, het delen van informatie of zelfs het vastleggen van iets leuks of interessants dat je ziet. Gelukkig heeft Windows een ingebouwde functie om dit te doen, en het proces is verrassend eenvoudig.

Hoe maak ik een screenshot van het volledige scherm met de PrintScreen-toets?

Hoe maak ik een screenshot van het volledige scherm met de PrintScreen-toets?

Om een screenshot van je volledige scherm te maken, moet je eerst de 'PrintScreen'-toets op je toetsenbord vinden, die vaak wordt aangeduid als 'PrtScn', 'PrtSc' of 'Print Scr', afhankelijk van het type toetsenbord. Zorg ervoor dat hetgeen je wenst vast te leggen zichtbaar is op je scherm. Door de 'PrintScreen'-toets in te drukken, kopieert Windows een afbeelding van je volledige scherm naar het klembord, ook al merk je misschien niet direct een verandering. Vervolgens kun je een programma zoals 'Paint' of een andere beeldbewerker openen en het beeld in het programma plakken met de toetscombinatie 'Ctrl + V'. Eenmaal in de editor kun je de screenshot aanpassen, notities toevoegen en de afbeelding opslaan waar je maar wil. Het is echt een snelle en eenvoudige manier om een momentopname van je scherm te delen of te bewaren.

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Het maken van een screenshot op een Windows-computer is een fluitje van een cent. De snelste manier is om op de Windows + shift + S toetsen te drukken en dan selecteer je waar je een screenshot van wilt maken. Het kan ook met de ingebouwde knip-tool, 'Snipping tool’ genaamd. Om te beginnen navigeer je naar het startmenu en tik je ‘Knipprogramma’ in de zoekbalk in. Na het openen van het programma biedt het je verschillende knipopties aan, zoals 'Vrije vorm', 'Rechthoekig', 'Vensterknipsel' en 'Volledig scherm', waarbij je degene selecteert die het beste aansluit bij wat je wilt vastleggen.

Hoe maak ik een screenshot met de knip-tool?

Door op 'Nieuw' te klikken, kan je het gewenste gebied of venster selecteren. Eens je tevreden bent met je screenshot, verschijnt deze in de knip-tool waar je de mogelijkheid hebt om verdere aanpassingen te doen of notities toe te voegen. Om je selectie te bewaren, navigeer je simpelweg naar 'Bestand' en kies je voor 'Opslaan als'. Deze knip-tool biedt een geweldige manier om snel en efficiënt screenshots te maken in Windows, geschikt voor het delen van specifieke informatie zonder overbodige details.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Zo los je een Blue Screen of Death op
Laptops

19. april

Zo los je een Blue Screen of Death op

Plots krijg je een blauw scherm op je laptop en kan je niets meer doen. Dit foutmeldingsscherm, of Blue Screen of Death, geeft aan dat er iets misloopt met je laptop. Vanaf Windows 11 is dit scherm zwart en spreken we over een ‘stopscherm’. In dit artikel vertellen we je hoe je een Blue Screen of Death oplost.

19. april

Lees meer over
Surface-laptops van Microsoft
Laptops

27. maart

Surface-laptops van Microsoft

De meest recente generatie Surface-laptops en 2-in-1's met Windows 11 zijn flexibel ontworpen door Microsoft voor gebruik thuis, werk, gamen en nog veel meer.

27. maart

Lees meer over
Welke laptop kies je best?-preview
Laptops

21. maart

Welke laptop kies je best?

De beste laptop kiezen, start met het bepalen van je behoeften: kies een basislaptop voor surfen of een krachtiger model voor gaming of videobewerking. Let op de batterijduur voor mobiliteit, een comfortabel schermformaat en houd rekening met het gewicht voor draagbaarheid, zeker als student of professional. Ga voor een merk met goede service en garantie. Dit artikel helpt je met je keuze.

21. maart

Lees meer over