MM logo red

Wat is USB-C?

unknown description

USB-C is een kabel die dient als universele aansluitingsstandaard. Deze kabel kan zowel gegevens overdragen als apparaten opladen. Kenmerkend voor USB-C is de omkeerbare stekker, waardoor je nooit meer hoeft te puzzelen met de juiste inplugrichting. Je vindt hem terug op allerlei toestellen, van smartphones tot laptops. Hij garandeert een vluggere datadoorvoer en laadsnelheid dan de oudere versies.

Wat is USB-C?

USB-C, ook wel gekend als USB Type-C, is een 24-pins USB-aansluiting die opvalt door zijn tweezijdig, gelijkvormig design. Dit wil zeggen dat gebruikers de stekker op elke manier kunnen insteken zonder zich zorgen te maken over de oriëntatie, wat het gebruiksgemak vergroot. USB-C is ontworpen voor zowel datadoorvoer als het opladen van toestellen, waardoor het handig is voor een heleboel elektronica zoals gsm's, laptops, tablets en zelfs bepaalde spelconsoles. In vele gevallen zorgt het voor snellere datatransfers en krachtigere oplaadcapaciteiten in vergelijking met de oudere USB-types. Het is ook bedoeld als universele standaard, met als doel een einde te maken aan de veelheid van verschillende USB-kabels en -stekkers. USB-C staat voor een nieuwe generatie aansluitingen die zowel gebruiksvriendelijk als performant zijn.

Wanneer gebruik ik een USB-C-kabel?

Wanneer gebruik ik een USB-C-kabel?

Je gebruikt een USB-C-kabel voor zowel het opladen van toestellen als het overbrengen van data. Dankzij de omkeerbare stekker plug je hem op elke manier in, wat het gebruiksgemak vergroot. Deze kabel is steeds vaker de norm bij de nieuwste smartphones, laptops, tablets en zelfs bepaalde desktops. Afhankelijk van de ondersteunde protocollen, zoals Thunderbolt 3, levert USB-C razendsnelle datatransmissies en diverse video-outputs. Buiten dat is hij ideaal voor het verbinden van externe harde schijven, schermen en dockingstations. Een van zijn troeven is het snel opladen van krachtige apparaten, zoals laptops, waardoor je minder verschillende opladers nodig hebt. Dus wanneer je streeft naar een efficiënte, multifunctionele en toekomstgerichte connectie, grijp je naar een USB-C-kabel.

Verschillende USB-C kabels

Verschillende USB-C kabels

USB-C is de meest recente USB-aansluitnorm. Er bestaan echter diverse soorten, voornamelijk gebaseerd op de protocollen en snelheden die ze ondersteunen:

USB 2.0 Type-C: ondanks dat deze de USB-C-aansluiting gebruikt, heeft hij de oudere USB 2.0-snelheden voor datatransfer (tot 480 Mbps). Dit is ideaal voor gewone taken zoals het laden van je gsm.

USB 3.2 Gen 1 Type-C (vroeger USB 3.0 genoemd): biedt snelheden tot 5 Gbps en is compatibel met USB 3.0, wat betekent dat hij 10 keer sneller is dan USB 2.0. Handig voor vlottere datatransfers en het doorsturen van beeld.

USB 3.2 Gen 2 Type-C: deze haalt dubbel de snelheid van zijn voorganger, namelijk tot 10 Gbps. Heel geschikt voor professionele opdrachten zoals videobewerking.

USB 3.2 Gen 2x2: deze kabel haalt snelheden tot wel 20 Gbps, en is voor zeer intensieve opdrachten.

USB4 en Thunderbolt 3: Beide gebruiken de USB-C-connector en bieden snelheden tot 40 Gbps. Ze zijn ideaal voor intensief datagebruik en kunnen meerdere video-uitgangen en externe apparaten van stroom voorzien. Ze zijn praktisch identiek, maar voor Thunderbolt 3 krijg je extra mogelijkheden.

Power Delivery (PD): dit is eerder een specificatie dan een versie. USB-C-kabels met PD kunnen hogere stroomwaarden leveren, wat handig is om laptops en andere zware toestellen op te laden.

Elke USB-C-kabel ziet er misschien hetzelfde uit, maar hun mogelijkheden variëren afhankelijk van het ondersteunde protocol, dus het is cruciaal om de juiste kabel te kiezen die bij jouw apparaat past.

USB-C-kabel op je smartphone of tablet

USB-C-kabel op je smartphone of tablet

USB-C levert tal van voordelen op voor smartphones en tablets. Eerst en vooral laadt het je toestel veel sneller op dan de oudere USB-varianten, en dat dankzij de Power Delivery-technologie. Bovendien zorgt het voor een vlotte overdracht van data, geschikt voor het snel verplaatsen van omvangrijke bestanden of media. Met USB-C koppel je ook, dankzij de ondersteuning voor video-uitvoer, je smartphone of tablet aan externe schermen of tv's. Bijkomend voordeel: sommige apparaten benutten de USB-C-poort nu ook voor geluid, waardoor een aparte koptelefoonaansluiting niet meer nodig is. USB-C biedt een krachtige en veelzijdige aansluitoplossing voor moderne mobiele apparaten.

USB-C kabel op je laptop

USB-C kabel op je laptop

USB-C kabel op je laptop

De USB-C kabel is een veelzijdige en handige aansluiting voor je laptop. Met deze kabel verbind je verschillende apparaten met je laptop zoals smartphones, externe harde schijven en monitors. USB-C is snel en efficiënt, waardoor gegevensoverdracht en opladen razendsnel verlopen. Bovendien is de USB-C stekker omkeerbaar, wat betekent dat je hem nooit verkeerd kan aansluiten. Dit vergroot het gebruiksgemak. Of je nu bestanden wilt overzetten, je laptop wilt opladen, of extra randapparatuur wilt aansluiten, de USB-C kabel maakt het mogelijk en biedt een gestroomlijnde oplossing voor al je aansluitbehoeften.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over