MM logo red

Wat is mesh-wifi?

unknown description

Je bent net aan het checken of je trein rijdt, of je scrolt even door je sociale media en je merkt dat met dat ene streepje wifi op de bovenverdieping, zolder of misschien wel in de tuin, de internetverbinding niet vlot werkt. Dit is met de mesh-wifi-apparaten verleden tijd. In dit artikel lees je wat mesh-wifi is en hoe je altijd goede wifi in huis krijgt.

Wat doet mesh-wifi?

Wat doet mesh-wifi?

Mesh-wifi is een type wifinetwerk dat via meerdere stations (wifi-punten) met hetzelfde netwerk verbonden is. Door deze stations in verschillende ruimtes in huis te plaatsen, heb je overal gelijke verbinding. Je tablet, smartphone of laptop schakelt automatisch over naar het sterkste punt in huis, waardoor je niet handmatig hoeft te wisselen. Door op de juiste plekken in huis de stations voor het mesh-wifinetwerk te plaatsen, blijft de frequentie van het wifi-signaal overal gelijk. Het bereik van de stations dekt het hele huis en je hebt overal sterke, stabiele wifi. Er zijn 2 verschillende frequenties: 2.4 GHz en 5 GHz. De frequentie 2.4 GHz is minder snel maar heeft een groter bereik dan de 5 GHz frequentie.

Het verschil tussen een mesh-wifinetwerk en een normale router die je van je internetprovider ontvangt, is dat de wifi-verbinding van de normale router, als je dicht bij het apparaat staat, heel goed is. Hoe verder je je hiervan verwijdert, hoe slechter de verbinding. Dit komt door de verhindering van verschillende stoorzenders als metaal, beton of glas. Maar ook de slimme apparaten in huis of de wifi van de buren dragen bij aan het verstoren van de internetverbinding.

Hoeveel mesh-apparaten heb je nodig?

Hoeveel mesh-apparaten heb je nodig?

Multiroom-wifi bestaat dus uit meerdere toestellen die samen één groot, stabiel wifinetwerk vormen. Het aantal toestellen dat je nodig hebt om het bereik in huis te dekken, is daarom belangrijk. Over het algemeen heb je minimaal 3 wifi-stations nodig om alles in huis te dekken. De meeste pakketten bevatten 3 stations.

Indien de oppervlakte van je huis groter is dan 100 m², of als er meerdere stoorzenders aanwezig zijn zoals slimme apparaten of betonnen muren, dan is het altijd mogelijk een extra station toe te voegen. Let wel goed op welke je koopt, want niet alle mesh-systemen zijn compatibel met elkaar.

Geen kabels meer door je huis

Geen kabels meer door je huis

Je hoeft je geen zorgen te maken over kabels. Alles is draadloos en staat continu met elkaar in verbinding. Hierdoor heb je geen last van onderbrekingen, ook niet als je naar een andere kamer loopt.

Mesh-wifisystemen

Mesh-wifisystemen

TP-Link is een populair mesh-wifi-merk. Je herkent de TP-Link mesh-wifi-producten aan de naam van het product; alle producten starten met TP-Link Deco. Of je nu met een tablet, laptop of smartphone door het huis loopt, je wifi schakelt zonder enig probleem over naar het dichtstbijzijnde apparaat voor de beste wifi-snelheid. We zetten de verschillende multiroom-toestellen van TP-Link voor je op een rij.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn