MM logo red

De beste USB-C-monitor

Luca23 MEI 2024
unknown description

Er zijn verschillende manieren om een monitor aan te sluiten: via VGA, DVI, HDMI, DP of USB-C. Deze laatstgenoemde zetten we in dit artikel in de kijker. We delen ook onze favoriete modellen van dit jaar. Zo kies jij snel, eenvoudig en efficiënt een nieuwe USB-C-monitor om via een kabel beeld, geluid en stroom naar je beeldscherm door te sturen.

Wat is een USB-C-monitor?

Wat is een USB-C-monitor?

Voor dit type monitor gebruik je een USB-C-kabel om je monitor met je desktop of laptop te verbinden. Dit brengt enkele interessante voordelen met zich mee. De kabel maakt het namelijk mogelijk om geluid, beeld en in sommige gevallen zelfs stroom te versturen. Zo laadt jouw laptop op terwijl hij verbonden is met je monitor. Hiervoor dientje monitor wel met de power delivery-functieuitgerust te zijn. De meeste laptops laden aan 65 wattop. Gebruik je een workstation, gaminglaptop of andere zware apparaten? Dan kies je best voor een USB-C-monitor met een vermogen van 95 of 100 watt. USB-C-monitoren zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, zoals 4K-monitoren, gaming-monitoren en ultrawide-monitoren.

Wat is het verschil tussen USB-C en Thunderbolt?

Wat is het verschil tussen USB-C en Thunderbolt?

Deze 2toegangspoorten zien er exact hetzelfde uit, maar toch verschillen een USB-C-monitor en Thunderbolt-monitor sterk van elkaar. Het grootste verschil zit in de beeldresolutie die ze ondersteunen. Thunderbolt is de krachtigste van de 2 en ondersteunt resoluties tot 8K. USB-C is ook performant, maar beperkt zichtot 4K-beeldresolutie. Daarnaast zet Thunderbolt data 2 keer sneller over dan USB-C. Een laatste significant verschil zit in de Mac-compatibiliteit. Een Apple MacBook werkt beter met een Thunderbolt-monitor.

Welke USB-C-kabel heb je nodig?

Welke USB-C-kabel heb je nodig?

Wanneer je een USB-C-monitor bij MediaMarkt bestelt, krijg je doorgaans de juiste USB-C-kabel meegeleverd. Is jouw kabel versleten of heb je een product aangekocht zonder meegeleverde kabel? Let dan goed op wanneer je een nieuwe kabel kiest. Controleer de productspecificatiesvan je beeldschermen kieseen USB-C-kabel die het doorgeven van beeldsignalenondersteunt.

Daisy chaining met je USB-monitor

Daisy chaining met je USB-monitor

Wil je verschillende monitoren met elkaar verbinden om een groot en breed beeld samen te stellen? Combineer dan je USB-C-monitor met een DisplayPort en creëer Daisy chaining voor meer gebruiksgemak. Zo open je meerdere documenten, programma’s of games tegelijk voor je neus zonder van scherm te veranderen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
beeldscherm draaien - preview
Monitoren

Je beeldscherm draaien, waarom zou je dat doen?

Lees meer over
Monitor foto-video preview
Monitoren

Wat is het beste computerscherm voor foto- en videobewerking?

Lees meer over