MM logo red

Welke beeldschermresolutie kies je best?

Luca6 MEI 2024
unknown description

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe monitor is de beeldkwaliteit een belangrijke factor. Zeker als je het nieuwe scherm gebruikt om naar films te kijken, te gamen of grafische beelden te ontwerpen. Full HD, QHD, 4K en 5K klinken je waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Wat is het verschil juist? En nog belangrijker, welke beeldschermresolutie past het beste bij jouw doelstellingen?

Wat is beeldschermresolutie?

Wat is beeldschermresolutie?

Om de kwaliteit van je beeldscherm te achterhalen, kijk je naar de beeldschermresolutie. Deze geeft namelijk weer uit hoeveel pixels, kleine gekleurde puntjes, het scherm is opgebouwd. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie. Een hoge beeldschermresolutie resulteert in scherpe en gedetailleerde beelden.Een belangrijk technisch aspect van je monitor, waarmee je best rekening houdt bij je keuze.

Beeldschermresolutie: welke heb jenodig?

Om te achterhalen welke beeldschermresolutie je nodig hebt, is het belangrijk dat je het verschil tussen Full HD, QHD, 4K en 5K kent. Zo weet je welke voordelen elke beeldschermresolutie met zich meebrengt. We helpen je graag op weg.

Full HD: prima voor alledaags gebruik en streamen

Full HD: prima voor alledaags gebruik en streamen

Zoek je een nieuw beeldscherm voor je studies, om op het internet te surfenof om je administratie op orde te houden? Dan biedt een Full HD-scherm wat je nodig hebt. Deze schermen hebben een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Prima voor dagelijks gebruik, basistaken en ontspanning. YouTube-video’s bekijk je namelijk altijd in 1080p en Netflix biedt voornamelijk films en series in Full HDaan. Ben je op zoek naar een monitor met een goede balans tussen scherpte, prestaties en prijs? Dan is een Full HD-schermresolutie een goede optie.

QHD: geschikt voor gamen, grafisch ontwerp en videobewerking

QHD: geschikt voor gamen, grafisch ontwerp en videobewerking

Studeerje grafische vormgeving, bewerk je graag video’s of ben je een fanatieke gamer? Dan kies je best voor een QHD-beeldschermresolutie van 2.560 x 1.440 pixels. Deze schermen staan ook bekend als 2K-schermen en zijn de gulden middenweg tussen een Full HD-eneen4K-scherm. Je geniet namelijk van 2 keer zo scherp beeld als bij een Full HD-scherm, zonder hier een grote meerprijs voor te betalen.

4K: handig voor geavanceerd gebruik

4K: handig voor geavanceerd gebruik

Wil jij als contentcreatorelk detail van je afbeeldingen of video’s zien? Is een filmavond voor jou niet compleet als je niet elke schub van die gigantische T-Rex gezien hebt? Dan iseen 4K-monitoriets voor jou. Dankzij een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels komt elke kleur en elk detail volledig tot zijn recht en lijken graphics uit films en games levensecht.

5K: professioneel gebruik en gedetailleerde grafische toepassingen

Werkjij dagdagelijksmet Photoshop? Ontwerp jij gebouwen en leefruimtes die tot in het kleinste detailmet de realiteitovereen moeten komen? Met een resolutie van 5.120 x 2.880 pixels op een 5K-monitor mis jijgeen enkel detail. Breng je werk en ontwerpen helemaal tot leven.

Welke beeldschermresolutie kies je als gamer?

Welke beeldschermresolutie kies je als gamer?

PC-gaming is nog steeds razend populair. Daar zijn verschillende goede redenen voor. Bijvoorbeeld omdat games grafisch steeds indrukwekkender zijn. Welke beeldschermresolutie je best kiest, is afhankelijk van je voorkeuren. Ook de games die je speelt,bepalen mee welke monitor je nodig hebt. Want uiteraard wil je games in 4K op het meest geschiktescherm spelen. Wil je echt een next-levelgame-ervaring? Kies dan voor een oled-monitor met een LHR-videokaart. Dan ben je helemaal klaar voor de toekomst.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
beeldscherm draaien - preview
Monitoren

Je beeldscherm draaien, waarom zou je dat doen?

Lees meer over
Monitor foto-video preview
Monitoren

Wat is het beste computerscherm voor foto- en videobewerking?

Lees meer over