MM logo red

Hoe en waarom formatteer je een SD-kaart?

unknown description

Formatteren is meer dan zomaar je foto's verwijderen. Geef je SD-kaart een frisse start door hem als het ware schoon te maken voordat je hem gaat gebruiken, en het liefst ook regelmatig tussendoor. Dit doe je via je computer of je camera. We gaan op deze pagina dieper in op dit onderwerp. Zo blijft je geheugenkaart altijd in topvorm.

Waarom formatteer je een SD-kaart?

Waarom formatteer je een SD-kaart?

Als je geheugenkaart vol zit en je al je foto's veilig hebt overgezet naar je computer en een back-up gemaakt hebt, dan is het tijd om je SD-kaart te resetten. Door te formatteren wis je namelijk alle bestanden definitief en geef je je geheugenkaart een frisse start. Dit proces herstelt de gehele opslagcapaciteit van de kaart, zodat je nieuwe bestanden vlot en efficiënt kan opslaan. Formatteren zet je SD-kaart weer zoals ze oorspronkelijk was, helemaal klaar voor nieuw gebruik. Ook bij de aanschaf van een nieuwe SD-kaart is het verstandig om deze eerst in je camera te formatteren vooraleer je begint met fotograferen.

Hoe formatteer je een SD-kaart?

Het formatteren van een SD-kaart, zowel op je camera als op je computer, is relatief eenvoudig. Hieronder lees je hoe je dit stap voor stap aanpakt:

Hoe formatteer je een SD-kaart?

Op je camera:

 1. Steek de SD-kaart in de kaartlezer van je camera.
 2. Scrol door het menu van je camera. Afhankelijk van het merk en model kan dit wat verschillen, maar gewoonlijk vind je de optie om te formatteren in het instellingenmenu.
 3. Speur naar een optie zoals 'Formatteren', 'Geheugenkaart formatteren' of 'Kaart initialiseren'.
 4. Selecteer deze optie. Je dient dan te bevestigen dat je echt alle data op de kaart wilt wissen.
 5. Bevestig je keuze. Je camera gaat nu aan de slag om de SD-kaart te formatteren. Deze handeling verwijdert alle bestanden op de SD-kaart en brengt de geheugenkaart terug in de oorspronkelijke staat.

Hoe formatteer je een SD-kaart?

Via je computer:

 1. Plaats de SD-kaart in de kaartlezer van je computer. Als je geen ingebouwde lezer hebt, gebruik dan een externe kaartlezer die je via USB aansluit.
 2. Open 'Deze Computer' of 'Verkenner' op een Windows-pc, of 'Finder' als je een Mac gebruikt.
 3. Zoek de SD-kaart. Deze verschijnt als een verwisselbare schijf.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de SD-kaart en kies 'Formatteren' op een Windows PC, of 'Wis schijf' op een Mac.
 5. In het dialoogvenster dat opent, kies je het bestandssysteem (bijvoorbeeld FAT32, exFAT, of NTFS voor Windows; MS-DOS (FAT) of exFAT voor Mac). Voor SD-kaarten is FAT32 meestal de beste optie, tenzij het een SDXC-kaart is, dan dien je exFAT te selecteren.
 6. Zorg ervoor dat de optie 'Snelformatteren' of 'Quick Format' niet aangevinkt is als je een echte diepgaande reiniging van je SD-kaart wenst.
 7. Klik op 'Start' of 'Wis' om het formatteren te beginnen.

Let wel: formatteren verwijdert alle gegevens van je SD-kaart. Zorg dus dat je eerst een back-up maakt van alle belangrijke bestanden voordat je start met formatteren.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over