MM logo red

Hoe maak je een back-up van je pc of laptop?

Luca22 DECEMBER 2023
unknown description

Het is nooit fijn als je computer of laptop het opeens begeeft en al zeker niet als je daardoor al je foto’s, bestanden en andere gegevens kwijt bent. Door proactief een back-up van de gegevens op je computer te maken, hoef je hier niet wakker van te liggen. MediaMarkt deelt een eenvoudig stappenplan om in een handomdraai een back-up van je apparaat te maken.

Wat is een back-up?

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van alle bestanden en gegevens op je Windows- of Apple-computer. Je slaat alle informatie online op of gebruikt een externe harde schijf voor data-opslag. Ga je voor de laatstgenoemde methode, dan heb je de keuze tussen een externe HDD en een externe SSD. Beide harde schijven hebben voor- en nadelen. Een SSD-opslagapparaat is bijvoorbeeld sneller en compacter, terwijl een HDD een grotere opslagcapaciteit heeft en minder kost per opgeslagen gigabyte. Wil je liever online een back-up van je bestanden maken? De meeste data-opslagplatformen bieden een gratis en een betalende versie, afhankelijk van de opslagruimte die je nodig hebt.

Zo maak je een back-up van je Windows-laptop

Zo maak je een back-up van je Windows-laptop

Een back-up maken via een externe harde schijf is een van de eenvoudigste manieren om je gegevens en bestanden veilig te stellen. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

 1. Sluit je externe harde schijf op je Windows-computer of -laptop aan.
 2. Klik op de Windows-startknop links onderaan je scherm. Kies ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Bijwerken en beveiliging’.
 3. Selecteer ‘Back-up’ in het linkermenu.
 4. Onder de titel ‘Back-ups maken met bestandsgeschiedenis’ zie je een plusteken met daarnaast de tekst ‘Een station toevoegen’. Klik op het plusteken en kies de externe harde schijf waarop je de back-up wilt maken.
 5. Onder het nieuwe station klik je op ‘Meer opties’ om aan te geven hoe vaak je computer een back-up van je gegevens moet maken. Dit varieert van om de 10 minuten tot dagelijks. Je kunt hier ook instellen hoelang je je back-ups wilt bewaren.
 6. Klik tot slot op ‘Back-up maken’.

Zo maak je een back-up van je Mac

Zo maak je een back-up van je Mac

Als je je iMac of MacBook wilt resetten of vervangen, is het handig om eerst een back-up van alle inhoud van de computer te maken. Hier bespreken we hoe je bestanden naar een externe harde schijf overzet met Time Machine, een Apple-programma dat zich standaard op je toestel bevindt. Dat doe je zo:

 1. Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm en selecteer ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Kies ‘Time Machine’.
 3. In het scherm dat vervolgens verschijnt, tik je op de knop ‘Selecteer schijf’.
 4. Zoek je externe harde schijf in de lijst met beschikbare apparaten en bevestig dat je deze schijf voor de back-up wilt gebruiken.
 5. Vink ‘Automatische reservekopieën’ aan als je wilt dat je Mac voortaan automatisch back-ups van je gegevens maakt.

Bluetooth-oortjes verbinden - preview
Hoofdtelefoons

Bluetooth-oortjes verbinden met een laptop doe je zo

Lees meer over