MM logo red

Wat is AI?

Luca21 MEI 2024
unknown description

AI, of artificiële intelligentie, is in volle ontwikkeling. Wat houdt kunstmatige intelligentie precies in en in welke mate zal AI ons leven beïnvloeden? In dit artikel vertellen we je graag meer over artificiële intelligentie.

Wat valt er onder artificiële intelligentie?

Wat valt er onder artificiële intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is een algemene term voor computersystemen die menselijke denkprocessen nabootsen. AI-systemen kunnen taken uitvoeren die normaal alleen mensen kunnen. Dit gebeurt via algoritmes en machine learning, waardoor AI-programma's zichzelf kunnen verbeteren.

Wat is machine learning?

Wat is machine learning?

Kunstmatige intelligentie gebruikt machine learning om bij te leren, zichzelf te verbeteren en bootst zo menselijke processen na. Je voorziet de AI van input en toont aan de hand daarvan hoe AI bepaalde elementen kan herkennen. Als een machine bijvoorbeeld aardbeien van kersen moet scheiden, dient een mens uit te leggen hoe de machine elke vrucht kan identificeren. Met uitgebreidere technieken, zoals deep learning, is menselijke input zelfs overbodig. Zo heeft de machine zelf geleerd wat aardbeien en kersen zijn en kan het deze zonder moeite onderscheiden.

Wat is deep learning?

Wat is deep learning?

Deep learning, een geavanceerde tak van machine learning, stelt AI in staat om zelfstandig te denken en beslissingen te nemen. AI verwerkt een grote hoeveelheid data via neurale netwerken die de werking van het menselijk brein simuleren. Zo leert de AI bijvoorbeeld verschillende koffiemachines herkennen door meerdere afbeeldingen ervan te analyseren. Wanneer de AI-computer later een koffiemachine voorgeschoteld krijgt, kan de AI deze correct identificeren. Ook apps voor automatisch tekstschrijven en spraakherkenning evolueren dankzij deep learning, waardoor ze steeds nauwkeuriger functioneren.

Wat is een neuraal netwerk?

Wat is een neuraal netwerk?

Een neuraal netwerk, ook bekend als een neuronaal netwerk, bestaat uit een groep verbonden neuronen in het brein. Naast natuurlijke neurale netwerken bestaan er ook kunstmatige varianten die de werking van menselijke hersenen nabootsen. Deze kunstmatige neurale netwerken zijn getraind met veel voorbeelden om patronen te leren herkennen, waardoor ze betere resultaten leveren. Ze vinden toepassing op uiteenlopende gebieden zoals beeld- en spraakherkenning, chatbots en medische diagnostiek.

Wat is een algoritme?

Wat is een algoritme?

De term ‘algoritme’ komt van Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi, een Perzische wiskundige die bijdroeg aan de overgang van Romeinse naar Arabische cijfers en de grondslag legde voor de moderne wiskunde. Aanvankelijk beperkten algoritmen zich tot berekeningen, maar nu omvatten ze een breed scala aan toepassingen. Een algoritme is een reeks stappen ontworpen om een specifiek doel te bereiken of een probleem op te lossen, variërend van het oplossen van rekensommen tot het starten van een wasmachine of het volgen van een kookrecept.

In moderne tijden spelen algoritmen een cruciale rol bij het beheren van grote databestanden in sociale media en streamingdiensten. Ze analyseren je gedrag en passen zoekresultaten aan op basis van je activiteiten. Als je bijvoorbeeld vaak Franse films op Netflix bekijkt, zal het platform waarschijnlijk meer Franse films suggereren, ervan uitgaande dat je deze zult waarderen. Op Facebook beïnvloeden algoritmen je tijdlijn en op YouTube krijg je reclames die de algoritmen relevant voor jou achten.

Waarom is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie belangrijk?

Waarom is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie belangrijk?

Artificiële intelligentie vereenvoudigt ons dagelijks leven aanzienlijk door processen te automatiseren, snel grote hoeveelheden data te verwerken en complexe taken uit te voeren, wat leidt tot meer efficiëntie en gemak. Dit zie je bijvoorbeeld terug in diverse toestellen van je smarthome, maar ook op maatschappelijk vlak. AI draagt bij aan economische groei en heeft een positieve impact op de samenleving door bijvoorbeeld oplossingen te bieden voor armoede en milieuvervuiling.

Voor- en nadelen van AI

De ontwikkeling van artificiële intelligentie kent zowel voor- als nadelen.

Voordelen Nadelen

Informatie is toegankelijker.

Het risico op verspreiding van verkeerde informatie op grote schaal.

Een grote hoeveelheid data snel verwerken.

Verhoogde privacyrisico’s.

Verhoging van efficiëntie en productiviteit.

Veiligheidsrisico’s zoals hacking en misbruik kunnen vaker voorkomen.

Verbeterd gebruiksgemak in het dagelijks leven.

Verlies van menselijke vaardigheden en toenemende afhankelijkheid van AI.

Gevoeligheid voor plagiaat.

Veelgestelde vragen over AI

Welke typen AI zijn er?

Welke typen AI zijn er?

Er bestaan verschillende soorten AI:

  1. Artificial Narrow Intelligence: dit zijn AI-systemen gespecialiseerd in één bepaalde taak. Voorbeelden hiervan zijn chatbots en spraakassistenten.
  2. Artificial General Intelligence: deze AI-systemen zijn ontworpen om intellectuele taken uit te voeren die ook mensen aankunnen. Dit type AI kan zelfstandig nadenken en problemen oplossen.
  3. Artificial Superintelligence: dit is een vorm van AI die de kennis en intellectuele capaciteiten van mensen overstijgt. Dit is voornamelijk een toekomstig conceptidee.

Kan AI emoties voelen?

Kan AI emoties voelen?

We hebben aan ChatGPT gevraagd of het emoties kan voelen, en dit was het antwoord:

“Ik kan emoties niet voelen zoals mensen dat doen. Ik ben een AI zonder bewustzijn of subjectieve ervaringen. Mijn reacties op menselijke emoties zijn gebaseerd op geprogrammeerde kennis over menselijke taal en gedrag, maar ik ervaar geen emoties.”

Wordt AI slimmer dan de mens?

Wordt AI slimmer dan de mens?

De verwachting is dat AI-technologie een steeds grotere invloed zal hebben op de samenleving. Singulariteit verwijst naar het moment waarop de intelligentie van computers die van mensen overtreft. Er komt mogelijk een tijd waarin mensen computers niet meer kunnen volgen.

Is AI gevaarlijk?

Is AI gevaarlijk?

AI op zich is niet gevaarlijk, maar hoe we AI-tools gebruiken kan wel risico's inhouden. AI kan bijvoorbeeld nepnieuws sneller verspreiden en geavanceerdere oplichtingspraktijken mogelijk maken, zoals spammails die niet van echt te onderscheiden zijn. Ook brengt AI privacyrisico’s met zich mee. Als de moment aanbreekt dat AI 'slimmer' wordt dan mensen, kunnen AI-systemen eigen talen en methoden ontwikkelen die wij niet meer begrijpen.

Gaat AI invloed hebben op onze banen?

Gaat AI invloed hebben op onze banen?

AI kan invloed hebben op menselijke banen, maar dit is nog niet voorspelbaar en geldt zeker niet voor alle functies. Vooral repetitief werk dat eenvoudig te automatiseren is, zal kwetsbaar blijken. Belangrijk is dat een mens altijd de output van AI zal dienen te controleren. Hoewel AI soms autonoom lijkt, is en blijft het een kunstmatig systeem, en geen mens van vlees en bloed.

Discussies over AI

Er zijn veel debatten over de voordelen en nadelen van kunstmatige intelligentie. Voorstanders zoals Mustafa Suleyman, CEO van Microsoft AI en medeoprichter van DeepMind, benadrukken de mogelijkheden. Critici zoals historicus Yuval Noah Harari wijzen dan weer op de gevaren. Je kan hieronder een discussie tussen hen en Zanny Minton-Beddoes, hoofdredacteur van The Economist, bekijken. Dit geeft je meerdere inzichten.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?
Computer & Multimedia

Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?

Lees meer over