MM logo red

Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?

Luca21 MEI 2024
unknown description

Kunstmatige intelligentie beïnvloedt ons dagelijks leven steeds meer. Denk aan sociale media, streamingdiensten en smarthome-producten zoals slimme deurbellen, beveiligingscamera's en slimme thermostaten. In dit artikel leggen we uit hoe AI werkt.

Wat is AI en hoe werkt het?

Wat is AI en hoe werkt het?

AI, of artificial intelligence, is een algemene term voor computerprogramma's die taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Voorbeelden zijn het aanbevelen van series en films en het herkennen van gezichten. Een AI-programma gebruikt gegevens en algoritmes om te leren en te verbeteren, en steeds betere resultaten te leveren. Dit gebeurt door het ontvangen van veel data. Laat een AI-programma veel foto's van een kat zien en geef het de naam ‘kat’. Na een tijdje leert het programma een kat herkennen. Kunstmatige intelligentie kan ook allerlei dingen leren van een heleboel gegevens. Streamingdiensten zoals Netflix gebruiken AI om aanbevelingen te doen op basis van je kijkgedrag. Er is ook training met rewards: als de AI iets goed doet, krijgt hij een beloning. Deze methode is bijvoorbeeld gebruikt om robotstofzuigers te ontwikkelen.

Hoe komt een AI-programma tot stand?

Hoe komt een AI-programma tot stand?

Het opzetten van een AI-programma omvat de volgende stappen:

  1. Identificeer het probleem dat je wilt oplossen.
  2. Verzamel de benodigde data.
  3. Kies de geschikte algoritmen.
  4. Train de AI met de verzamelde data.
  5. Selecteer het correcte platform.
  6. Kies een programmeertaal.
  7. Het AI-systeem is gebruiksklaar.

Waar wordt AI voor gebruikt?

Waar wordt AI voor gebruikt?

Artificial general intelligence kom je tegenwoordig op allerlei manieren tegen. Bedrijven gebruiken AI om grote hoeveelheden data te verwerken en sociale media zetten AI in om je gerichte advertenties te tonen. In huis maken apparaten je dagelijkse leven eenvoudiger met behulp van AI. Spraakassistenten zoals Google Assistent en Alexa begrijpen taal en voeren commando's uit. AI is ook aanwezig in smarthome-producten zoals slimme verlichting en thermostaten. Daarnaast vind je AI ondertussen ook terug in de nieuwste series gsm’s en laptops van bepaalde merken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn