MM logo red

Creëer een efficiënte werkplek met een daisy chain

Luca7 MAART 2024
unknown description

Wist je dat er een manier bestaat om meerdere beeldschermen rechtstreeks aan elkaar te koppelen in plaats van ze allemaal afzonderlijk met je laptop te verbinden? Dat principe heet daisy chaining en biedt werknemers tal van voordelen. Op deze pagina leggen we uit hoe een daisy chain voor monitoren werkt en wat je allemaal nodig hebt om met dit systeem je werkefficiëntie te verhogen.

Hoe werkt een daisy chain?

Hoe werkt een daisy chain?

Als je een complex project beheert of vaak met creatieve programma’s werkt, kan het handig zijn om meerdere monitoren te gebruiken. Zo behoud je het overzicht van verschillende apps en vergroot je je schermruimte. In een daisy chain zijn je beeldschermen rechtstreeks aan elkaar verbonden, zodat je minder kabels nodig hebt en je werkplek netter houdt. Om een daisy chain te maken, sluit je de eerste monitor op je laptop of desktop aan. De 2de monitor koppel je echter niet aan je computer, maar aan de eerste monitor. Dit doe je met een DisplayPort-kabel of een USB-C-kabel, afhankelijk van je set-up. Wil je een daisy chain van meer dan 2 beeldschermen? Dat kan zeker: sluit de volgende monitoren rechtstreeks op je bestaande daisy chain aan tot je tevreden bent met het aantal schermen.

Werkt een daisy chain ook met andere apparaten?

Een daisy chain gebruik je niet alleen om meerdere monitoren te verbinden, maar ook andere apparaten. Denk maar aan externe harde schijven en opslagapparaten zoals SSD’s (Solid State Drives). Je maakt dan een daisy chain van meerdere SSD’s aan elkaar, waardoor je maar een enkele poort van je computer nodig hebt. Dat is erg handig als er bijna geen vrije aansluitingen meer zijn, maar je wel van veel opslagruimte gebruik wilt maken.

Wat zijn de voordelen van daisy chaining?

Wat zijn de voordelen van daisy chaining?

Door een daisy chain van meerdere monitoren te maken, vergroot je je schermruimte. Daarnaast heb je er ook minder vrije laptoppoorten voor nodig: je verbindt enkel het eerste beeldscherm in de daisy chain met je computer. Dat merk je ook aan het uiterlijk van je werkplek. Je bureau ziet er vanzelf opgeruimder uit doordat je niet voor elke monitor een afzonderlijke kabel op je pc hoeft aan te sluiten. Een daisy chain is ook gebruiksvriendelijk. Je verbindt je laptop eenvoudig aan de beeldschermen via een enkele kabel. Dat zorgt ervoor dat je snel en efficiënt aan je werkdag begint, ook als je in een gedeelde open kantoorruimte niet telkens op dezelfde werkplek zit.

Er is nog een pluspunt dat we graag vermelden. In een daisy chain laten sommige softwareprogramma’s je toe om macOS- of Windows-screenshots te maken van alle verschillende schermen tegelijk. Als je dit belangrijk vindt, controleer dan zeker met welke apps dit mogelijk is.

Wat zijn de nadelen van een daisy chain?

Wat zijn de nadelen van een daisy chain?

Een daisy chain is niet eindeloos. De videokaart van je computer bepaalt het maximale aantal schermen dat je rechtstreeks aan elkaar kunt koppelen. Kijk dus goed uit welke computer je kiest en vraag advies aan de medewerkers in jouw MediaMarkt. Verder ondersteunen ook niet alle monitoren daisy chaining. Let dus zeker ook op de compatibiliteit van je beeldscherm als je van plan bent een daisy chain op te stellen. Tot slot wijzen we je er graag op dat de beeldkwaliteit van je schermen achteruitgaat als je er meerdere op elkaar aansluit. Hoe meer monitoren je met elkaar verbindt, hoe zwaarder je de grafische kaart van je pc immers belast. Dat heeft helaas een impact op de beeldkwaliteit.

Welke monitoren zijn geschikt voor een daisy chain?

Welke monitoren zijn geschikt voor een daisy chain?

Welk computerscherm kies je best voor daisy chaining? Je monitor heeft minimaal 2 DisplayPorts nodig: een die je met je laptop of desktop verbindt en een ander voor de output naar het volgende scherm in de daisy chain. Je kunt je monitoren onderling ook via een USB-C- of Thunderbolt-kabel koppelen, maar dan heb je een verloopstekker voor je DisplayPort nodig. Dit werkt dus minder handig dan een monitor met Display Ports. We raden je verder aan om een scherm met QHD-resolutie te nemen als je het in een daisy chain wilt gebruiken. Die resolutie is veel hoger dan HD, wat je tijdens het werken scherpere beelden en meer detail oplevert.

Welke kabels heb je nodig voor daisy chaining?

Welke kabels heb je nodig voor daisy chaining?

Een daisy chain van monitoren vereist kabels die het videosignaal tussen de schermen doorgeven. Een DisplayPort 1.4-kabel werkt het eenvoudigst en biedt je een hoogwaardige beeldschermkwaliteit. Je kunt ook voor een USB-C-kabel opteren, maar deze werkt alleen op Windows-computers. Een Thunderbolt 3 is een alternatief voor Apple-computers. Als je voor een Display Port-kabel gaat, heb je geen adapters of verloopstekkers nodig. Hiermee werk je dus op de meest efficiënte manier.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
beeldscherm draaien - preview
Monitoren

Je beeldscherm draaien, waarom zou je dat doen?

Lees meer over
Monitor foto-video preview
Monitoren

Wat is het beste computerscherm voor foto- en videobewerking?

Lees meer over