MM logo red

Wat is een goede DPI voor je muis en hoe pas je de DPI-instellingen aan?

Luca19 JANUARI 2024
unknown description

DPI staat voor Dots Per Inch, een term die de gevoeligheid van een computermuis aanduidt en bepaalt hoe snel de cursor van de muis over je scherm beweegt. De DPI van een muis is onder andere belangrijk tijdens het gamen: een hoge DPI-waarde resulteert in een snellere beweging en betere reactietijd. Lees verder om meer over DPI te weten te komen.

Hoe werkt een muis?

Hoe werkt een muis?

Een computermuis is aan de onderkant uitgerust met een bewegingssensor. Deze maakt gebruik van een ledlampje of infrarood licht om het oppervlak onder de muis te verlichten. Op die manier registreert de bewegingssensor alle bewegingen die je met de muis maakt om ze vervolgens naar cursorbewegingen op je computerscherm te vertalen. Hoe snel de cursor van je muis beweegt, zie je aan de DPI-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de cursorbewegingen. Gamers geven daarom vaak de voorkeur aan een muis met een hoge DPI, terwijl grafisch vormgevers eerder een muis met een lage DPI-waarde kiezen om nauwkeuriger te kunnen ontwerpen.

Wat is de beste DPI en hoe wijzig je de DPI-instellingen van je muis?

Wat voor jou een goede DPI is, hangt af van wat je met je muis wilt doen. Als je ze vooral gebruikt voor bureauwerk en om te surfen, dan is een DPI-waarde van 1.000 tot 2.000 zeker voldoende. Wil je heel precieze, kleine cursorbewegingen maken, bijvoorbeeld in een game als Counter Strike, of voor fotobewerking? Opteer dan eerder voor een DPI van minder dan 1.000. Heb je een scherm met een heel hoge resolutie of speel je games waarin je reactiesnelheid van cruciaal belang is, dan ben je wellicht beter af met een zo hoog mogelijke DPI-waarde van 3.000 of meer.

Wat is de beste DPI en hoe wijzig je de DPI-instellingen van je muis?

De DPI-waarde van jouw computermuis pas je eenvoudig zelf aan. In de handleiding van het apparaat zie je of je dit doet via fysieke knoppen op de muis of met specifieke software. Soms kun je de DPI-instellingen van je muis ook in het configuratiescherm van je computerbesturingssysteem aanpassen. Door even rond te neuzen in de apparaatinstellingen van je muis zie je al snel of dit het geval is.

Hoe verbind je je muis met je laptop?

Hoe verbind je je muis met je laptop?

Je vindt moeiteloos een computer die bij jou past met de tips van MediaMarkt. Je muis aan je desktop of laptop koppelen gaat al even snel. Een bedrade muis verbind je met je computer via de meegeleverde kabel. Kijk alleen best even na of je computer de juiste aansluiting heeft. Indien nodig, koop je een adapter. De meeste draadloze muizen koppel je aan je laptop via bluetooth. Zet de muis aan en zorg ervoor dat ze in de koppelingsmodus staat. Activeer bluetooth op je computer en volg de stappen op je scherm om de muis met je apparaat te verbinden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
 Hoe reset je je computer?
Computer & Multimedia

7. juni

Hoe reset je je computer?

Je computer resetten brengt het systeem terug naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Dit kan helpen bij het oplossen van softwareproblemen, het verwijderen van virussen of het voorbereiden van je pc voor een nieuwe eigenaar. Zorg dat je belangrijke data eerst back-upt. Op deze pagina leggen we je uit hoe je je computer snel kan resetten.

7. juni

Lees meer over
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Welke Intel processor past bij jou?
Computer & Multimedia

6. juni

Welke Intel processor past bij jou?

Een processor is het brein van je laptop en stuurt alles aan. Hoe krachtiger je processor, hoe sneller en efficiënter je laptop verschillende taken aankan. Denk daarom goed na over het gebruiksdoel van je laptop, want dat bepaalt welke processor bij jou past. Sommige processors zijn beter voor gamen, anderen voor werken of studeren. In dit artikel helpen we je op weg.

6. juni

Lees meer over