MM logo red

Wat is RAID en hoe werkt het?

Luca23 JANUARI 2024
unknown description

RAID combineert meerdere harde schijven tot één systeem voor verhoogde datazekerheid of snellere prestaties. Bij een defecte schijf compenseert RAID het verlies met data van de andere schijven, waardoor de betrouwbaarheid van de opslag toeneemt. Zo bestaan er meerdere RAID-niveaus en je keuze hangt af van wat je belangrijker vindt: snelheid of beveiliging van je gegevens.

Hoe werkt RAID?

Hoe werkt RAID?

RAID, wat staat voor Redundant Array of Independent Disks, verbetert dataopslag door meerdere harde schijven samen te gebruiken. Afhankelijk van het gekozen RAID-niveau kan dit leiden tot betere prestaties, veiligere dataopslag, of beide. RAID functioneert eigenlijk als een overkoepelend systeem dat verschillende manieren biedt om meerdere harddisks te combineren. Voor de computer lijken deze gecombineerde disks op één grote schijf.

Welke opstellingen kan ik met RAID gebruiken?

Bij het kiezen van een RAID-opstelling voor je NAS is het belangrijk om eerst de 3 RAID-opties toe te lichten:

  • Striping: verdeelt data over de schijven.
  • Mirroring: spiegelt of back-upt data.
  • Parity: combineert beide voor foutpreventie.

Welke opstellingen kan ik met RAID gebruiken?

Er bestaan in totaal 7 verschillende RAID-opstellingen, variërend van enkel striping tot combinaties van striping en mirroring. Deze opstellingen dragen nummers en hanteren elk een unieke methode voor dataopslag en -verdeling. Zo slaat JBOD data op zonder striping, mirroring of parity, gebruikt RAID-0 striping om data over schijven te verdelen, en zorgt RAID-1 voor mirroring door een kopie van de data te bewaren. RAID-5 en RAID-6 op hun beurt combineren striping en parity met een verschil in foutcorrectie, en RAID-10 biedt een mix van striping en mirroring voor zowel snelheid als betrouwbaarheid. Daarnaast zijn er merkspecifieke RAID-opstellingen beschikbaar.

Welke harde schijven werken met RAID?

Welke harde schijven werken met RAID?

Bijna alle moderne harde schijven zijn geschikt voor gebruik in een RAID-opstelling, waaronder zowel de traditionele HDD's (Hard Disk Drives) als de snellere SSD's (Solid State Drives). Voor de beste prestaties en betrouwbaarheid is het aangeraden om harde schijven van dezelfde grootte, snelheid en liefst ook van hetzelfde merk en model te gebruiken in een RAID-configuratie. Dit zorgt voor een efficiënte samenwerking tussen de schijven en verkleint de kans op problemen met compatibiliteit. Hoewel RAID-systemen flexibel zijn en verschillende soorten en maten schijven ondersteunen, bevordert het gebruik van gelijksoortige schijven de capaciteit en prestaties van het systeem.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over