MM logo red

Dit zijn de 8 populairste online games

Sofia17 JULI 2023
unknown description

Een gamer die tien miljoen dollar wint? eSports trekken vandaag een publiek en prijzenpotten die zich met traditionele sportcompetities kunnen meten. Of misschien speel jij gewoon voor je plezier. Dit zijn de meest populaire online multiplayergames van het moment - en in heel wat gevallen van de voorbije jaren.

Voetbal en wielrennen moeten plaatsmaken

Nog nooit van DOTA 2 gehoord? Nochtans verdienden de beste spelers van deze online game er vorig jaar samen 47 miljoen dollar mee. Fortnite, dat je waarschijnlijk wel kent, deed het nog beter, maar het lijstje van populairste online games dat furore maakt in eSports telt heel wat titels die minder bekend zijn bij het grote publiek. Games die professioneel gespeeld worden, door professionele teams en met prijzenpotten en toeschouwersaantallen die de traditionele sportcompetities alsmaar zenuwachtiger maken.

Fortnite

Battle royale-games zijn vrij recent en de laatste jaren gigantisch populair. Ze droppen je met tientallen andere spelers op een uitgestrekte speelmap, waarna iedereen elkaar solo of in teamverband te lijf gaat tot er nog maar één winnaar overblijft. Fortnite was niet de eerste game in dit genre, maar wel een van de allergrootste. Een cartoonesk ogende shooter met als speciale twist dat je obstakels en andere structuren kunt bouwen om je een voordeel op de oppositie te geven. Fortnite Battle Royale is er voor pc, iOS, PS4Xbox One, Switch en Android

League of Legends

League of Legens is een Multiplayer Online Battle Arena, kortweg MOBA. In games als deze besturen spelers in teamverband en vanuit een bovenaanzicht elk hun unieke personage met elk unieke vaardigheden. Door een hecht offensief en/of defensief samenspel tracht elk team de basis van de tegenpartij te veroveren terwijl die tegenpartij precies hetzelfde probeert met jouw basis. Een sterke, hoog competitieve mix van strategie en rollenspelgameplay in een genre waarin League of Legends samen met DOTA 2 regeert. League of Legends is er voor pc en Mac.

Counter-Strike: Global Offensive

Global Offensive is de reïncarnatie van Counter-Strike, een van de oudste online multiplayershooters en zelf intussen ook al zo’n acht jaar aan de top van het genre. Een meedogenloze shooter die het uiterste vraagt van je reflexen en hand-oogcoördinatie. Afhankelijk van het objectief dient het team dat als terrorist speelt een bom te plaatsen of gijzelaars te beschermen, terwijl de Counter-Terrorist-eenheid dat plaatsen moet vermijden of de bom moet ontmantelen of die gijzelaars bevrijden. Counter-Strike: Global Offensive is er voor pc, Mac, PS3 en Xbox 360.

Hearthstone

Competitieve card trading-games zijn niets nieuws. Denk maar aan Magic: The Gathering, maar Hearthstone is ongetwijfeld de succesvolste digitale vertaling van die formule. Stel je deck samen al naargelang je strategie en speel je kaarten tactisch uit tegen je opponent. Met elk jaar tientallen nieuwe sets brengt Hearthstone met grote regelmaat weer iets nieuws naar de miljoenen fans die elkaar dagelijks op elk niveau letterlijk van tafel trachten te spelen. Hearthstone is er voor pc, Mac, Android en iOS.

Playerunknown’s Battlegrounds

Kortweg PUBG is PlayerUnknown’s Battlegrounds samen met Fortnite een van de populairste games in het Battle Royale-genre. Hier echter geen cartooneske, kleurrijke figuurtjes die muren en torens bouwen, maar realistisch wapentuig, ballistische modellen en een wapenarsenaal dat je eerst moet bij elkaar zoeken of van je slachtoffers plundert. Het speelveld krimpt van een uitgestrekte speelmap tot een alsmaar kleinere cirkel waarin steeds minder overlevende deelnemers voor die last man/team standing gaan. PlayerUnknown’s Battlegrounds is er voor pc, PS4Xbox One, Android en iOS.

Tom Clancy's Rainbow Six Siege

Weinig games maakten een comeback als deze Tom Clancy's Rainbow Six Siege. Na een teleurstellende release vijf jaar geleden steeg het aantal spelers sindsdien gestaag op naar een indrukwekkende 55 miljoen. Een extreem tactische first-person shooter waarin een team van vijf aanvallers, elk met unieke speciale gadgets, een bom tracht te plaatsen terwijl vijf even uniek uitgeruste verdedigers dat moeten verhinderen. Pittig detail: grote stukken van de relatief kleine speelmappen kunnen zowel versterkt als vernield worden. Tom Clancy's Rainbow Six Siege is er voor pc, PS4 en Xbox One.

Call of Duty: Modern Warfare

Niet alle Call of Duty-games scoren even hoog wat het aantal online spelers betreft, maar voorganger Black Ops IIII doet het vandaag nog heel goed en de meest recente, Call of Duty: Modern Warfare, doet het nog beter. Een militaire first-person shooter waarin spelers het in teams van 2, 6, 10 of 32 spelers tegen elkaar opnemen op kleine tot heel uitgestrekte speelmappen, in een waaier aan gamemodi die met elke update weer wat meer variatie brengt. Extra sympathiek van die Modern Warfare-editie: je kunt samenspelen met spelers die het op een ander platform doen en elk van die updates is helemaal gratis. Call of Duty: Modern Warfare is er voor pc, PS4 en Xbox One.

Defense Of The Ancients (Dota) 2

Samen met League of Legends staat DOTA 2 voluit aan de top van de online games in het MOBA-genre. Twee teams van vijf spelers trachten met hun tactisch gekozen personage de ‘ancient’ in de basis van de tegenpartij te vernietigen. Ook hier krijg je een enorm diepe en competitieve mix van unieke personages en speciale vaardigheden in een fantasy-jasje. En net zoals elke andere game in deze lijst wordt ook DOTA 2 op hoog niveau, met internationaal georganiseerde eSports-tornooien en voor grote prijzenpotten, gespeeld. En door miljoenen online bekeken! DOTA 2 kun je spelen op pc en Mac.