MM logo red

Wat is het verschil tussen mixed, augmented en virtual reality?

Sofia19 APRIL 2024
unknown description

Mixed, augmented en virtual reality maakten de afgelopen jaren hun opkomst. Vandaag de dag zijn ze bijna niet meer weg te denken en maken ze je grootste fantasieën werkelijkheid. Maar wat is het verschil tussen deze 3 en hoe werken ze? In dit artikel leggen we het graag voor je uit.

Wat is virtual reality?

Virtual reality is een geavanceerde technologie die je onderdompelt in een volledig virtuele omgeving. Een speciale bril neemt je mee naar een wereld die alleen in je computer bestaat, maar toch zit je er middenin. Je komt terecht in een nieuwe omgeving met bergen, gebouwen, dieren of wat je maar kan bedenken. Beweeg je je hoofd, dan beweegt het beeld in de bril mee. Met speciale handschoenen of controllers pak je dingen vast, verplaats je objecten of druk je knoppen in. Geluiden komen vanuit alle richtingen om je heen, waardoor de ervaring nog echter aanvoelt.

Hoe werkt virtual reality?

Hoe werkt virtual reality?

1. Virtuele omgeving: virtual reality begint met het creëren van een virtuele omgeving door computergrafische technieken. Deze omgevingen variëren van een realistische nabootsing van de echte wereld tot volledig imaginaire werelden.

2. Head-mounted display: je ervaart VR meestal via een HMD, een speciale VR-bril of headset die is uitgerust met displays die voor elk oog een apart beeld projecteren. Dit zorgt voor een stereoscopisch 3D-effect en een breed gezichtsveld dat je helemaal onderdompelt in een virtuele omgeving.

3. Head-tracking: de HMD bevat sensoren die je hoofdbewegingen detecteren, zoals kantelen, draaien en buigen. De technologie registreert deze bewegingen en past je gezichtspunt in de virtuele omgeving aan, waardoor een gevoel van ruimtelijke aanwezigheid ontstaat.

Hoe werkt virtual reality?

4. Inputapparaten: om interactie met de virtuele wereld mogelijk te maken, gebruik je inputapparaten zoals handcontrollers, trackpads of handschoenen met bewegingssensoren. Ze stellen je in staat om objecten te manipuleren, te navigeren en acties uit te voeren.

5. Aanvullende sensoren: naast head-tracking gebruiken VR-systemen aanvullende sensoren om je positie en bewegingen te volgen, zoals lichaamsbewegingen en handbewegingen. Dit verhoogt de immersie en maakt meer natuurlijke interacties mogelijk.

6. Audio: geluid speelt ook een belangrijke rol in VR-ervaringen. 3D-audio maakt het mogelijk om geluiden te lokaliseren en te laten klinken alsof ze afkomstig zijn van specifieke richtingen in de virtuele omgeving. Zo lijkt het alsof die dinosaurus echt achter je aanzit.

Wat is augmented reality?

Augmented reality is een technologie die virtuele objecten in de echte wereld projecteert. In tegenstelling tot virtual reality behoudt AR de echte wereld als basis en voegt er digitale elementen aan toe. Stel je voor dat je door de wereld om je heen kijkt met een speciale bril of door de lens van je smartphone. In plaats van enkel normale dingen te zien, zoals bomen, gebouwen en mensen, zie je ook extra virtuele objecten opduiken en samensmelten met de echte wereld. Het bekendste voorbeeld hiervan is Pokémon Go.

Hoe werkt augmented reality?

Hoe werkt augmented reality?

1. Sensoren en camera’s: AR-apparaten zoals smartphones, tablets of speciale AR-brillen bevatten sensoren en camera’s die de echte wereld om hen heen waarnemen en vastleggen.

2. Detectie en omgeving: met behulp van deze sensoren en camera’s analyseert de AR-software de omgeving en identificeert het belangrijke kenmerken, zoals oppervlakken, objecten en locaties.

Wat is augmented reality?

3. Projectie van de digitale elementen: nadat de omgeving is gedetecteerd, projecteert de AR-software virtuele objecten over de echte wereld. Dit varieert van eenvoudige grafische overlays tot complexe 3D-objecten.

4. Interactie: je interageert met de digitale inhoud of virtuele objecten door middel van aanraking, gebaren, stemopdrachten of andere inputmethoden. Je kan objecten manipuleren, informatie bekijken, gamen en meer, allemaal binnen de context van de echte wereld om je heen.

Wat is mixed reality?

Zoals je al verwacht door de naam is mixed reality een combinatie van virtual en augmented reality. Deze technologie integreert de fysieke en digitale wereld naadloos. Hierdoor ervaar je een hybride omgeving waarin virtuele en echte objecten samen bestaan en zelfs met elkaar interageren.

Hoe werkt mixed reality?

Hoe werkt mixed reality?

1. Omgevingsdetectie: MR-apparaten, zoals speciale brillen of headseats, bevatten sensoren zoals camera’s en dieptesensoren die je fysieke omgeving in kaart brengen. Deze sensoren registeren objecten, muren, vloeren en andere fysieke kenmerken uit je omgeving.

2. Digitale projectie: op basis van waarnemingen van de omgeving projecteert het mixed reality-systeem virtuele objecten of hologrammen in de echte wereld. Deze virtuele objecten zijn nauwkeurig geplaatst en gepositioneerd ten opzichte van de echte objecten in je omgeving.

3. Interactie: je interageert met de virtuele objecten door middel van gebaren, stemopdrachten, handbewegingen, controllers of andere inputapparaten.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn