MM logo red

Wat heb je nodig om te vloggen: camera, microfoon, statief

Sofia16 FEBRUARI 2024
unknown description

Als beginnende vlogger is het niet altijd vanzelfsprekend om meteen je weg te vinden. Welke vlogcamera schaf je bijvoorbeeld best aan en hoe zorg je voor de beste geluids- en beeldkwaliteit? Welke camera-accessoires zijn de moeite waard en hoe krijg je de beste belichting. MediaMarkt deelt enkele tips waarmee je als vlogger meteen aan de slag kunt.

Kies een vlogcamera die bij je past

Een vlogcamera hoeft niet per se een systeemcamera te zijn. Er zijn veel vloggers die een smartphone met een hoogwaardige camera gebruiken om filmpjes te maken. Hieronder delen we enkele specificaties en functionaliteiten waarop je dient te letten bij het kiezen van een vlogcamera.

Kies een vlogcamera die bij je past
  • Beeldkwaliteit: natuurlijk wil je dat je videobeelden scherp, vloeiend en helder zijn. Kijk daarom uit naar een vlogcamera of smartphone met minimaal Full HD-resolutie. Voor een nog betere kwaliteit opteer je voor 4K.
  • Autofocus: een functie als autofocus zorgt ervoor dat je altijd scherp in beeld bent, zelfs als je in beweging bent.
  • Beeldstabilisatie: deze functionaliteit voorkomt schokkerige beelden, wat goed van pas komt als je een camera zonder statief gebruikt.
  • Geluidskwaliteit: overweeg een vlogcamera of smartphone met een goede ingebouwde microfoon, zodat je volgers je goed verstaan. Je kunt natuurlijk ook voor een externe microfoon gaan.
  • Batterijduur: niets is vervelender dan een lege batterij midden in je filmpje. Controleer daarom de maximale batterijcapaciteit van je toestel.
  • Kantelbaar scherm: deze optie is populair bij vloggers omdat je zo jezelf ziet tijdens het filmen. Zo kun je nagaan of je goed in beeld bent.

Welke microfoon heb je nodig om te vloggen?

De ingebouwde microfoon van je camera of smartphone neemt geluid op tijdens het filmen. Toch opteren veel vloggers voor een externe microfoon. Die onderdrukt ruis in je omgeving, zodat je zowel binnen als buiten op elk moment goed verstaanbaar blijft. Je kunt met een afzonderlijke microfoon ook verder van je vlogcamera staan of zitten zonder dat dit de geluidskwaliteit aantast.

Welke microfoon heb je nodig om te vloggen?

Je kunt kiezen uit verschillende types externe microfoons. Zo zijn er kleine exemplaren die je met een clip of speld aan je kleding bevestigt. Shotgunmicrofoons zijn prima geschikt voor vloggers die vooral buiten filmen, omdat ze ook geluid van een afstand oppikken en omgevingslawaai wegfilteren. Tot slot bestaan er ook draadloze en USB-microfoons, die voornamelijk binnenshuis handig zijn.

Overweeg een statief

Overweeg een statief

Het is niet altijd praktisch om te vloggen met je camera of smartphone in de hand. Wat als je bijvoorbeeld een tutorial wilt opnemen of je tijdens een lange opname even iets wilt drinken? Een statief biedt uitkomst: je plaatst je vlogcamera op het statief en hebt zo je handen vrij. Dit accessoire kun je trouwens ook gebruiken om betere foto’s te maken met je smartphone of systeemcamera. Het statief zorgt er immers voor dat je apparaat helemaal stilstaat, zodat je onscherpe beelden door beweging vermijdt. Ook een timelapse maak je vlot met behulp van een camerastatief.

Hoe creëer je de beste belichting bij het vloggen?

Hoe creëer je de beste belichting bij het vloggen?

Ben je niet helemaal tevreden over de belichting van je foto’s en filmpjes? Je kunt je foto’s bewerken met Snapseed en er bestaan ook heel wat bewerkingsprogramma’s voor video’s. Maar als je het ons vraagt, raden we je aan om meteen tijdens het filmen voor de beste belichting te zorgen. Zo hoef je achteraf minder tijd te besteden aan videobewerking. Opteer dus voor een statief met belichting, een ringlamp of een studiolamp. Die laatste geeft je onmiddellijk controle over het licht en de schaduwen tijdens je opname. Verder kan een reflectiescherm helpen om het licht te sturen en een zachtere belichting te verkrijgen.

Welke camera-accessoires zijn er nog meer voor vloggers?

Alles begint natuurlijk met een vlogcamera die je eventueel met een statief en externe microfoon kan combineren. Daarnaast haal je met deze bijkomende camera-accessoires sowieso het meeste uit je vlog:

  • Een cameratas of smartphonehoesje beschermt je toestel wanneer je hem niet gebruikt.
  • Extra geheugenkaarten en een reservebatterij zorgen ervoor dat je ook tijdens lange vlogs ongehinderd kunt blijven filmen.
  • Een windkap op je microfoon vermindert storende geluiden als het tijdens je buitenopnames waait, en een zonnekap voor de lens helpt schittering en direct zonlicht te beperken op heel zonnige dagen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
microfoon podcast - preview
Televisie & Audio

Hoe kies je de juiste microfoon voor je podcast?

Lees meer over