MM logo red

Luchtreinigers met ionisator: alles wat je wilt weten

Laura14 MAART 2024
unknown description

Om op elk moment van de allerbeste luchtkwaliteit te genieten, haal je een luchtreiniger met ionisator in huis. Die haalt schadelijke stoffen uit de lucht nog voordat ze een impact op je gezondheid kunnen hebben. In dit artikel vertellen we hoe ionisatie bijdraagt aan zuivere lucht bij je thuis en delen we de voordelen van een luchtreiniger met ionisator.

Wat is ionisatie?

Wat is ionisatie?

Om ionisatie uit te leggen, hebben we het eerst even over ionen. Dat zijn onzichtbare, elektrisch geladen deeltjes die overal rondom ons in de lucht zweven, zowel binnen als buiten. Er zijn positieve en negatieve ionen. De negatief geladen ionen houden het zuurstofgehalte in de lucht op peil en zijn dus erg belangrijk voor de mens en de planeet. Luchtverontreiniging, zoals uitlaatgassen, fijnstof, schimmel en pollen, vermindert echter het aantal negatieve ionen. Dat leidt tot een lagere luchtkwaliteit, wat op zijn beurt voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Gelukkig bestaat er zoiets als ionisatie. Deze techniek voegt meer negatieve ionen aan de lucht toe. Die hechten zich aan luchtverontreinigende deeltjes en maken deze zo zwaar dat ze letterlijk uit de lucht vallen. Je ademt de vervuilde lucht zo niet meer in. Luchtreinigers met ionisator maken van deze methode gebruik om de luchtkwaliteit te optimaliseren.

Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger met ionisator?

Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger met ionisator?

Een ventilator of radiatorventilator verplaatst lucht, maar reinigt deze niet. Een luchtreiniger doet dit uiteraard wel. Bij een luchtreiniger zonder ionisator gebeurt dit aan de hand van filters die schadelijke deeltjes uit de lucht halen. Een luchtreiniger met ionisator biedt echter nog meer voordelen. Dit type luchtreiniger zuivert niet alleen de lucht in je huis door verontreinigende deeltjes weg te filteren; hij voegt ook extra negatieve ionen aan de lucht toe. Hierdoor adem je constant zuivere lucht in en krijg je minder snel hoofdpijn of last van vermoeidheid. Luchtreinigers met ionisator die geen koolstof- of hepafilter hebben, vergen ook minder onderhoud. Je hoeft immers geen filters te vervangen om de goede werking van het toestel te garanderen.

Is een luchtreiniger met ionisator schadelijk?

Is een luchtreiniger met ionisator schadelijk?

Hoewel luchtreinigers met ionisator een positieve impact op de luchtkwaliteit hebben, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Sommige van deze luchtreinigers produceren namelijk hele kleine hoeveelheden ozon. In dergelijke lage concentraties is dat niet schadelijk voor je gezondheid, maar kan het wel irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. Als jij gevoelige longen of luchtwegen hebt, is een luchtreiniger met ionisator dus mogelijk niet geschikt voor jou.

Hoe kies je de beste luchtreiniger?

Hoe kies je de beste luchtreiniger?

Misschien ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen van een luchtreiniger met ionisator. Maar als je niet zeker weet of dit voor jou de beste luchtreiniger is, lees dan gerust de onderstaande tips om je keuze te vergemakkelijken.

  • Bedenk of je een luchtreiniger nodig hebt om de lucht in huis te verfrissen of omdat je fysieke klachten ondervindt als de luchtkwaliteit niet zuiver is. Afhankelijk daarvan opteer je voor een basismodel met filters of eerder een krachtigere luchtreiniger met ionisator.
  • Kijk naar het ruimtebereik van de luchtreiniger om te bepalen of die volstaat voor de oppervlakte van je kamer.
  • Houd ook rekening met eigenschappen zoals het geluidsniveau en energieverbruik van het apparaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bekijk soortgelijke artikelen
Ventilators: types, verbruik en plaatsing
Huishouden & Verzorging

Ventilators: types, verbruik en plaatsing

Lees meer over
Hoe maak je optimaal gebruik van je mobiele airco?-overview
Verwarming

Hoe maak je optimaal gebruik van je mobiele airco?

Lees meer over