MM logo red

Wat is IFTTT en hoe werkt het?

Bram31 JANUARI 2024
unknown description

De IFTTT-app laat je, bij compatibele software, bijna alles aan elkaar koppelen. Verbind bijvoorbeeld je slimme lampen, je slimme thermostaat en je IP-camera. We gaan in dit artikel dieper in op de veelzijdigheid en de diverse mogelijkheden met IFTTT.

Hoe werkt IFTTT?

Hoe werkt IFTTT?

IFTTT (If This Then That) werkt als een automatiseringstool die diverse apps, toestellen en diensten met elkaar verbindt om specifieke taken uit te voeren. Het idee hierachter is dat als een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt (de "If This"-trigger), er automatisch een andere actie volgt (de "Then That"-actie). Gebruikers configureren 'Applets', regels die bepalen hoe deze triggers en acties interageren. Zo kan je bijvoorbeeld een Applet instellen die zegt: "Als ik mijn huis verlaat (gedetecteerd door de locatiedienst van je smartphone), zet dan de thermostaat lager." Hierbij is de locatiedienst van je smartphone de trigger en het verlagen van de thermostaat de actie. IFTTT zorgt voor communicatie tussen de 2 diensten, in dit geval je locatie en je slimme thermostaat, en voert de actie uit zodra de trigger geactiveerd is.

IFTTT blinkt uit in eenvoud en veelzijdigheid. Je kan het gebruiken voor allerlei toepassingen, van het automatisch posten op sociale media tot het koppelen van slimme apparaten thuis. Het draait allemaal om het maken van gepersonaliseerde automatiseringen die aansluiten bij je levensstijl en noden.

Hoe IFTTT gebruiken en instellen?

Hoe IFTTT gebruiken en instellen?

IFTTT, een praktische webdienst, bedien je via een app waarmee je allerlei smarthome-apparaten kan koppelen. Eens je apparaten verbonden zijn, creëer je ‘applets’. Dit zijn commando’s die acties aan elkaar linken, alles mooi weergegeven in een heldere interface. Zo kan je de lampen automatisch aandoen als je IP-camera beweging detecteert. Om te starten met IFTTT download je de app, meld je je aan en ga je naar ‘My Applets’ om nieuwe commando’s toe te voegen en toestemming te geven voor de verbinding met je slimme apparaten. Wil je zelf applets ontwerpen? Klik dan op ‘New Applet’ en volg de instructies voor eindeloze mogelijkheden, zoals je lampen laten knipperen wanneer je wasmachine klaar is. Verder kan je IFTTT koppelen met andere internetdiensten, zoals je slimme lampen met een weerdienst verbinden of temperatuurveranderingen automatisch in een spreadsheet laten opnemen.

Hoeveel kost IFTTT?

Hoeveel kost IFTTT?

IFTTT biedt zowel een gratis als een betalend abonnement aan. De gratis versie geeft je toegang tot de basisfuncties en laat je een beperkt aantal Applets gebruiken. Voor meer geavanceerde mogelijkheden en meer Applets is er IFTTT Pro, een betalende formule waarvan de prijs kan schommelen. Het is best om de meest recente tarieven te checken op de IFTTT-website voor de actuele prijsinformatie.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Google Nest - preview
Smart home

Welkom in het huis dat meer rekening met je houdt

Lees meer over