MM logo red

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Bram21 AUGUSTUS 2023
unknown description

Een vaatwasser is een enorme upgrade voor je keuken. Gedaan met aan het ploeteren in het water na een maaltijd. De afwasmachine doet het voor je. Een nieuwe vaatwasser kopen is niet moeilijk, maar je kiest wel best geïnformeerd. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten om de juiste vaatwasser te kopen. Heb je meer advies nodig, dan kun je altijd terecht in je lokale MediaMarkt winkel. Of vraag telefonisch of online advies via Mediamarkt.be.

Vaatwasser kiezen: budget, middenklasse of premium

Vaatwassers heb je als losse toestellen en om in te bouwen in een keukenkast. Echt grote variaties qua grootte heb je niet, al heb je wel smalle toestellen voor kleine keukens. Sommige toestellen zijn wel flexibeler met betrekking tot het laden, zodat je de ene dag veel glazen en de andere dag grote ovenschalen kunt reinigen. Andere verschilpunten zijn het stroom- en waterverbruik, het geluidsniveau en extra opties, zoals een timer of een droogmodus.

Vaatwasser kiezen: budget, middenklasse of premium

Budget: vaatwassers tot 400 euro

Een goedkope vaatwasser zal je borden, glazen en bestek proper maken met een redelijk verbruik van water en stroom.

Koop nu

Middenklasse: vaatwassers van 400 euro tot 1.000 euro

Bij een vaatwasser uit de middenklasse kun je rekenen op snellere wasbeurten die stiller en zuiniger zijn. Ook handig bij deze vaatwassers zijn zaken als een programma voor een halfvol geladen afwasmachine of een lichtsignaal op de vloer dat aangeeft dat het toestel in werking is.

Koop nu

Premium: vaatwassers vanaf 1.000 euro

Een vaatwasser uit de topklasse hoor je amper werken - ideaal voor grote open keukens. Verschillende wasprogramma’s, een groot laadvermogen en - belangrijk bij losse toestellen - een mooi design horen er bij. Afwasmachines uit deze klasse zijn ook de zuinigste. Je mag ook een beter droogresultaat verwachten.

Koop nu

Welke vaatwasser past bij mij?

Welke vaatwasser past bij mij

De juiste afwasmachine kies je snel door onderstaande vragen te beantwoorden:

 • Inbouw of losstaand?
 • Standaardmaat (60 cm breed) of smaller (45 cm)?
 • Is het geluidsniveau belangrijk?
 • Moet je veel borden in een keer afwassen?
 • Heb je na het afwassen snel je borden en bestek nodig?
 • Mik je op het laagste stroom- en waterverbruik?

Vaatwasser kopen, waar op letten?

Afwasmachinespecificaties op een rijtje

Bij een afwasmachine zijn een aantal specificaties belangrijk:

Vaatwasser kopen, waar op letten?
 • Afmetingen: de meeste afwasmachines hebben een standaardbreedte van 60 cm. Ook inbouwmodellen volgen deze standaard. Er zijn wel wat verschillen qua hoogte en diepte, dus controleer vooraf of een kandidaat-vaatwasser in je keuken past.
 • Stroomverbruik: het verbruik van een afwasmachine wordt aangegeven via een energielabel dat op het toestel prijkt in de winkel of dat online wordt getoond. De zuinigste toestellen zijn A+++, maar als je het concreet wilt weten, kijk je naar het jaarverbruik. Deze informatie staat ook op het label en vertelt je in kWh hoeveel een toestel op jaarbasis verbruikt. Op basis van je elektriciteitsfactuur - dat de prijs per kWh dat je betaalt, vermeldt - kun je zelf snel berekenen wat een bepaald toestel je kost.

 • Waterverbruik: ook op het ecolabel vind je het waterverbruik op jaarbasis (in liter). Dit cijfer kan substantieel verschillen van toestel tot toestel, afhankelijk van het gebruikte (eco)programma. Sommige toestellen kun je ook op warm water aansluiten, dat energie kan besparen.
 • Geluid: een vaatwasser die draait in een ruimte waar niemand aanwezig is, mag luidruchtig zijn. Maar dat is anders in open leefruimtes of in een gedeelde keuken/eetkamer. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel. Wel opletten, want dB is geen normale schaal. Elke drie decibel er bij is dubbel zo luid! Een toestel van 44 dB is dus heel wat stiller dan eentje van 50 dB.
 • Aantal couverts: dit geeft aan hoeveel borden en bijhorend bestek en glazen je in de afwasmachine kwijt kunt. Een smaller model zal er ongeveer negen kunnen bevatten, een groter model veertien.
 • Uitgesteld starten: wil je gebruikmaken van het nachttarief, dan is een uitgestelde starttimer heel nuttig.

Onderhoud

Onderhoud

Een vaatwasser vereist weinig onderhoud. Wel om de paar wasbeurten de filter onderaan de afwasmachine controleren en eventueel proper maken. Het rubber dat de deur van de vaatwasser afsluit, moet je ook regelmatig reinigen met een doekje. Af en toe ontkalken is ook een aanrader, vooral als het leidingwater veel calcium bevat. Ontkalken kan met speciale tabletten. Soms wordt ook gezegd dat je een vaatwasser mag reinigen met sodazout of azijn. Deze middelen werken, maar je moet oppassen met de dosering. Te veel soda kan bijvoorbeeld de warmte-elementen aantasten.

Herstellingen & onderhoud

Herstellingen & onderhoud

Een afwasmachine is een kostbaar en onmisbaar toestel. Als hij kapot gaat, kun je hem wellicht wel laten repareren. Zowel binnen als buiten de garantie kun je daarvoor terecht bij je lokale MediaMarkt-winkel.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
welke-vaatwasser-kopen-header
Vaatwassers

Welke vaatwasser kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over