MM logo red

De afvoer van je wasmachine: op deze manier onderhoud je ze het best

unknown description

Je wasmachine is verstopt en dat zorgt voor storingen en geurtjes. Wat nu? Met onze tips ontstop je eenvoudig een verstopte afvoer voor een zo lang mogelijke levensduur van je wasmachine en fris wasgoed. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot de afvoer verstopt raakt of overloopt om hem te reinigen: regelmatig onderhoud van de afvoer en filter voorkomt problemen. Je leest er hier meer over.

Afvoer van je wasmachine loopt over

Afvoer van je wasmachine loopt over

Loopt de afvoer van je wasmachine over? Dat wil zeggen dat er ergens een verstopping zit, waardoor het toestel het water niet meer goed afvoert. Vaak is de filter of sifon van de wasmachine verstopt en dien je deze met een spons en wat warm water te reinigen om het probleem te verhelpen. Loopt er nog steeds water uit de afvoer? Dan kun je de afvoerbuis van de wasmachine ontstoppen met soda, azijn, kokend water of een ander ontstoppingsmiddel. Zo werk je overtollig water weg en was je weer zorgeloos.

Hoe voorkom je dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt?

Hoe voorkom je dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt?

Een wasmachine correct aansluiten kan het risico op een verstopte afvoer al verlagen. Voordat je het toestel in gebruik neemt, moet je ervoor zorgen dat de waterafvoerslang minimaal 10 centimeter en maximaal 20 centimeter in de afvoer zit om waterlekkage te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om je wasmachine of was-droogcombinatie zorgvuldig te onderhouden. Reinig om de paar maanden het zeepbakje, de afvoer, de trommel en de rubberen ring rond de deur van de wasmachine. Je vermijdt zo niet alleen dat de afvoer verstopt en mogelijk overloopt, maar ook dat je kleding stinkt na het wassen.

Hoe vermijden dat zeepresten opstapelen in je afvoer?

Hoe vermijden dat zeepresten opstapelen in je afvoer?

Zelfs als je een wasmachine met een stoomfunctie en andere geavanceerde functies aanschaft, hopen zeepresten, bacteriën en vuil nog altijd op in de wasmiddellade, trommel en afvoer van de machine. Dat kan leiden tot een verstopte afvoer, waardoor je niet meer kunt wassen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Reinig af en toe het zeepbakje van de wasmachine met warm water en laat de machine regelmatig met een lege trommel op 90 graden draaien (doe eventueel 2 vaatwastabletten in het bakje). Ontkalk de wasmachine en gebruik azijn, bicarbonaat en andere reinigers om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk zeepresten achterblijven en je machine goed blijft werken.

Tips om de wasmachine te ontstoppen

Tips om de wasmachine te ontstoppen

Er bestaan verschillende manieren om de afvoer van de wasmachine te ontstoppen. Zo kun je kokend water in de afvoer gieten en na 10 minuten controleren of de afvoer terug doorloopt. Je kunt ook voor een gootsteenontstopper of ontstoppingsmiddel opteren: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Heb je soda (bicarbonaat) en azijn in huis, dan kun je zelf een ontstoppingsmiddel maken. Giet eerst een kop soda en daarna een kop azijn in de afvoer. Het mengsel gaat dan schuimen. Laat het 20 minuten inwerken en spoel de afvoer na met kokend water. Tot slot kun je een verstopte afvoer tegengaan door de afvoerfilter van de machine te reinigen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over