MM logo red

Wasmachine ontkalken: dit zijn de beste manieren

Bram13 NOVEMBER 2023
unknown description

Een wasmachine met kalkaanslag verbruikt meer energie. Bovendien kan kalk ook schade aan het verwarmingselement van de machine veroorzaken, waardoor het apparaat minder lang meegaat. Daarom is het verstandig om je wasautomaat af en toe te ontkalken. Hoe pak je dit precies aan en hoe vaak moet je de wasmachine ontkalken? Je leest het hier.

Stappenplan om je wasmachine te ontkalken

Stap 1: maak de wasmachine leeg

Stap 1: maak de wasmachine leeg

Maak eerst de trommel van je wasmachine of was-droogcombinatie volledig leeg. Zo kan de ontkalker straks alvast geen vlekken op je wasgoed nalaten. Controleer ook de rubberen afdichting rond de vulopening van de wasmachine. Daar blijven weleens sokken of kleine kledingitems achter.

Stap 2: gebruik een ontkalkingsmiddel

Stap 2: gebruik een ontkalkingsmiddel

Een wasmachine ontkalken doe je met een speciale ontkalker, soda of azijn. Gebruik je een ontkalker? Lees in de handleiding van het product hoeveel je precies nodig hebt. Giet vervolgens de juiste hoeveelheid ontkalkingsmiddel in het hoofdwasvakje van de wasmiddellade. Ook azijn en soda doe je in het zeepbakje van de machine. Gebruik een flinke scheut azijn of maximaal een halve kop soda.

selecteer het juiste wasprogramma

Stap 3: selecteer het juiste wasprogramma

Laat de lege wasautomaat op een wasprogramma van 40 à 60 graden zonder voorwas draaien. Deze temperatuur is meestal voldoende, maar je kunt ook gerust een kookwas van 90 graden Celsius doen.

herhaal hetzelfde wasprogramma

Stap 4: herhaal hetzelfde wasprogramma

Zodra je wasmachine het programma heeft voltooid, draai je nog een keer hetzelfde wasprogramma. Zo spoel je alle restanten van het ontkalkingsmiddel uit het apparaat voordat je er weer wasgoed in steekt. Voor de zekerheid kun je daarna eventueel ook het zeepbakje van de wasmachine schoonmaken en goed laten drogen.

Waarom is het belangrijk om je wasmachine te ontkalken?

Waarom is het belangrijk om je wasmachine te ontkalken?

Je wasmachine ontkalken is essentieel om kalkaanslag op het verwarmingselement van het toestel te voorkomen. Kalkaanslag op dit onderdeel van de wasautomaat zorgt er namelijk voor dat het water minder snel opwarmt. Dit kost dan weer meer stroom, wat je ook aan je energiefactuur merkt. Kalk kan bovendien ook schade aan het verwarmingselement veroorzaken en zo de levensduur van je wasmachine verkorten. Dat wil je natuurlijk zeker vermijden, zodat je apparaat zo lang mogelijk meegaat.

Hoe vaak moet je de wasmachine ontkalken?

Hoe vaak moet je de wasmachine ontkalken?

Je wasmachine schoonmaken doe je best om de 2 maanden. Diezelfde regel hanteer je ook voor het ontkalken van de machine. In sommige regio’s is het water echter vrij hard. Hard water bevat meer calcium, wat sneller tot kalkaanslag leidt. Je kunt de waterhardheid in jouw gemeente online opzoeken en je wasmachine indien nodig wat vaker ontkalken. We geven je ook nog enkele tips om kalkaanslag te voorkomen. Gebruik de juiste dosis wasmiddel naargelang de waterhardheid. Je vindt het doseeradvies op de verpakking van je wasmiddel. Omdat kalk bij warm water ontstaat, kan het ook helpen om vaker een kouder wasprogramma van 30 à 40 graden te draaien.

Wasmachine ontkalken met azijn of soda?

Wasmachine ontkalken met azijn of soda?

Heb je geen ontkalker in huis? Dan kun je natuurazijn of soda gebruiken om de wasautomaat te ontkalken. Giet een grote scheut azijn of een half kopje soda (natriumcarbonaat) in de wasmiddellade en laat de wasmachine met een lege trommel 2 keer hetzelfde wasprogramma draaien. Je kunt ook een kleine hoeveelheid soda rechtstreeks in de trommel doen om ter plaatse kalk en opgehoopt vet en vuil op te lossen. Net als het waterslot op een wasmachine helpen soda en azijn bovendien allebei om vieze geuren tegen te gaan. Zo ruikt je was altijd lekker fris.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Wassen en koelen: ontdek het AI-gamma van Samsung
Wassen & drogen

26. april

Ontdek het AI-gamma wasmachines en koelkasten van Samsung

De slimme toestellen uit het AI-gamma van Samsung maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om over jouw gewoonten te leren en je energieverbruik te verbeteren. Op deze pagina vertellen we je alles over de AI-wasmachines en -koelkasten van Samsung. We maken je wegwijs in de slimme functies en voordelen van dit vernieuwende assortiment.

26. april

Lees meer over
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. februari

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. februari

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. februari

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. februari

Lees meer over