MM logo red

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Bram2 OKTOBER 2023
unknown description

Een wasmachine gaat langer mee als je ze regelmatig reinigt. Door het toestel schoon te maken, voorkom je dat je wasmachine stinkt of de afvoer van je wasmachine verstopt raakt en blijft het apparaat steeds fris. Maar hoe vaak reinig je best de wasmachine en welke producten kun je daarvoor gebruiken? Ontdek onze tips om je wasmachine proper te houden en haar levensduur te verlengen.

Hoe kun je een wasmachine reinigen?

Hoe kun je een wasmachine reinigen?

Of je nu een wasmachine van AEG, Bosch, Miele, Samsung of een ander merk in huis hebt, je kunt het toestel reinigen door een hete was met een lege trommel te doen. Kies een wasprogramma van minstens 60 graden, giet een kop natuurazijn in het zeepbakje of een kop soda (bicarbonaat) in de trommel en laat de wasmachine draaien. Ook de afvoer van de wasmachine ontstoppen is een goed idee om je machine fris te houden. Kuis daarvoor de sifon en gebruik indien nodig gootsteenontstopper, of giet heet water of bicarbonaat in de afvoer. Verder ontkalk je de wasmachine eenvoudig via het zeepbakje. Je vindt ontkalkers en andere wasmachinereinigers bij de accessoires voor wasmachines.

Kun je de wasmachine reinigen met een vaatwastablet?

Kun je de wasmachine reinigen met een vaatwastablet?

Een wasmachine kun je prima met een vaatwastablet schoonmaken. Een vaatwastablet voorkomt dat vetluis, zeepresten en bacteriën in de wasmachine achterblijven en een onaangename geur veroorzaken. Stop 2 vaatwastabletten in het zeepbakje van de wasmachine en draai een programma van 90 graden met een lege trommel. Laat daarna de deur van de wasmachine enkele uren openstaan, zodat ze voldoende kan verluchten en drogen. Je kunt dit 1 keer in de 3 maanden herhalen, maar ook vaker de wasmachine met een vaatwastablet reinigen kan zeker geen kwaad.

Kun je azijn gebruiken om een wasmachine te reinigen?

Kun je azijn gebruiken om een wasmachine te reinigen?

Je kunt resten vuil en zeep in je wasmachine met azijn bestrijden. Let er wel op dat je het toestel niet met schoonmaakazijn reinigt, maar met natuurazijn. Dat is beter voor zowel de wasmachine als het milieu. Laat om de paar maanden (of vaker) een lege machine met 1 à 2 kopjes azijn draaien om geuren en bacteriën te verwijderen en de levensduur van je wasmachine te verlengen. Azijn haalt bovendien ook kalk uit het water, waardoor het zachter wordt. Dit product kun je dus meteen ook als wasverzachter gebruiken. In dat geval voeg je een kop azijn toe aan het zeepbakje van de machine tijdens een wasbeurt.

Wat met het zeepbakje van de wasmachine?

Wat met het zeepbakje van de wasmachine?

Tijdens je schoonmaakbeurt kun je best ook het zeepbakje van de wasmachine goed reinigen. Ook daar kunnen vuil en zeepresten zich namelijk ophopen en storingen of vieze geuren teweegbrengen. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met een spons en wat water. Je kunt ook een oude tandenborstel voor het verwijderen van het hardnekkigste vuil gebruiken. Of stop het zeepbakje in de vaatwasser. Laat het wasmiddelbakje daarna goed drogen voordat je hem terug in de wasmachine plaatst. Sommige wasmachines doseren trouwens automatisch de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, zodat er al iets minder kans op zeepresten door overtollig product bestaat. Kijk eens naar onze favoriete wasmachines en filter op ‘Automatische dosering’.

Kun je de wasmachine schoonmaken met bicarbonaat?

Kun je de wasmachine schoonmaken met bicarbonaat?

Bicarbonaat of soda is een veelzijdig schoonmaakmiddel dat je ook voor het onderhoud van je wasmachine kunt gebruiken. Doe niet meer dan een halve kop bicarbonaat in de lege trommel (dus niet in het zeepbakje) en draai een wasprogramma op 60 à 90 graden. De combinatie van de hoge temperatuur en de soda lost zowel kalk, vet en vuil op, waardoor je was lekker ruikend en proper uit de machine komt. Idealiter gebruik je deze methode eens om de paar maanden. Zo vermijd je problemen als een stinkende wasmachine of een verstopte afvoer.

Hoe vaak moet je jouw wasmachine reinigen?

Hoe vaak moet je jouw wasmachine reinigen?

Er bestaat eigenlijk geen regel die zegt hoe vaak je exact je wasmachine moet reinigen, maar over het algemeen is het aan te raden om dit minstens één keer om de 3 maanden te doen. Kuis zowel de trommel als het rubber rond de deur, het zeepbakje en de afvoer van de wasmachine. Kies een schoonmaakmiddel als bicarbonaat (soda), azijn, vaatwastabletten of een speciale wasmachinereiniger of ontkalker, maar gebruik best geen combinatie van meerdere producten tegelijk. Heb je vaker dan 4 keer per jaar zin en tijd om je wasmachine schoon te maken? Doe gerust, want zo verslijt de machine minder snel en blijft je was brandschoon.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over