MM logo red

Hoe maak je een airfryer het beste schoon?

Amina27 SEPTEMBER 2023
unknown description

Om te zorgen dat je airfryer een lange levensduur heeft, is het belangrijk dat je het toestel goed kuist. Hieronder leggen we uit hoe dikwijls je de airfryer moet reinigen en geven we enkele tips om het schoonmaken van de heteluchtfriteuse te vereenvoudigen.

Hoe dikwijls moet je de airfryer kuisen?

airfryer kuisen

Met een airfryer tover je in een mum van tijd lekkere, gezonde gerechten op tafel. Om het maximum uit je heteluchtfriteuse te halen, is het belangrijk dat je het toestel goed reinigt. Maak een airfryer altijd na gebruik schoon. Zo vermijd je dat er restjes achterblijven die de volgende keer kunnen aanbranden. Bovendien voorkom je een sterkere bakgeur wanneer je de heteluchtfriteuse opnieuw in gebruik neemt.

5 tips voor het reinigen van een airfryer

 5 tips - airfryer

Kijk bij het kuisen welke onderdelen in de vaatwasmachine kunnen. Het mandje en de andere losse onderdelen reinig je met een zachte spons en een beetje afwasmiddel. Is het mandje heel vuil? Laat het dan 10 tot 30 minuten in een warm sopje weken. Het verwarmingselement maak je met een zachte doek en eventueel een beetje afwasmiddel schoon. Spoel het element erna goed af met warm water. Onderdelen met een antiaanbaklaag reinig je met een zachte spons om de laag niet te beschadigen. Neem de airfryer af met een droge doek. Als alle onderdelen droog zijn, kan je de airfryer weer in elkaar zetten. Heeft je airfryer een grondigere kuisbeurt nodig? We geven 5 tips voor een degelijke reiniging.

1. Je airfryer schoonmaken met citroen

1. Je airfryer schoonmaken met citroen

Een goede manier om je airfryer schoon te maken, is met behulp van citroen. Leg eerst een stuk aluminiumfolie in de opvangbak van je airfryer en giet er een beetje water in. Leg dan enkele schijfjes citroen in dat water. Laat je airfryer 8 tot 10 minuten draaien op 180 °C. Verwijder daarna de aluminiumfolie en de citroen uit je heteluchtfriteuse en ga er nog eens door met een doek.

2. Je airfryer kuisen met groene zeep

2. Je airfryer kuisen met groene zeep

Groene zeep ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd is een milieuvriendelijke optie om je airfryer schoon te maken. Bovendien is groene zeep heel doeltreffend voor het ontvetten. Is je mandje of opvangbak heel vettig? Smeer ze dan in met groene zeep. Vul de binnenkant van je airfryer met heet water en leg het mandje erin. Na een kwartier zijn het vet en de etensresten losgeweekt. Giet het water uit je airfryer en ga erover met een zachte spons. Spoel alles goed af en laat de onderdelen goed drogen.

3. Je airfryer reinigen met baking soda

3. Je airfryer reinigen met baking soda

Om het verwarmingselement goed te reinigen, kan je baking soda gebruiken. Meng daarvoor 2 eetlepels baking soda en 1 eetlepel warm water in een kom tot je een papje hebt. Dompel een tandenborstel in het papje en borstel voorzichtig het verwarmingselement proper. Veeg daarna de restjes met keukenpapier weg en ga erover met een vochtige doek. Zorg ervoor dat het verwarmingselement goed droog is voordat je je airfryer weer in mekaar zet.

4. Je airfryer schoonmaken met azijn

4. Je airfryer schoonmaken met azijn

Om je airfryer met natuurazijn schoon te maken, schenk je een laag van 2 centimeter in de opvangbak. Giet er water bij totdat de bak voor ⅔ gevuld is. Doe de bak met het mandje erin in de airfryer en zet het apparaat 10 minuten aan op 180 °C. Giet de airfryer leeg en verwijder met keukenpapier de etensresten wanneer de heteluchtfriteuse is afgekoeld.Neem de airfryer af met een droge doek en laat het apparaat drogen.

5. Je airfryer reinigen met een vaatwastablet

5. Je airfryer reinigen met een vaatwastablet

Om vastgekoekt vet uit je airfryer te krijgen, kun je best een vaatwastablet gebruiken. Doe dit enkel met de onderdelen die ook vaatwasmachinebestendig zijn. Voor deze aanpak vul je de opvangbak met heet water en leg je het mandje erin. Leg een vaatwastablet in het mandje en overgiet het met heet water. Laat dit 15 tot 30 minuten weken. Giet daarna het water weg en gebruik een zachte spons en wat afwasmiddel om het mandje en de bak grondig te kuisen. Spoel alles goed af en zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Laat de stukken goed drogen voordat je de airfryer weer monteert.

Bekijk soortgelijke artikelen